Уряд України прийняв закон №1210 "Про внесення змін до Податкового кодексу України", який послужив приводом для закриття виробництва British American Tobacco, вплине на життя українських курців. Згідно із законом, у країні зросте акцизний податок на сигарети у 2,5 рази.

Вже з 1 січня 2020 року вартість пачки сигарет зросте у 2,5-3 рази, ціни будуть коливатися в межах 80-100 гривень.

Тютюновий кіоск

В Україні ціни на сигарети тепер будуть європейськими. Для порівняння, в Польщі на даний момент пачка коштує в середньому 14 злотих - це 91 гривня. У Чехії ціна на упаковку сигарет складає 90 крон - 97 гривень.

Наталія Бондаренко, директор із зовнішніх зв'язків ПАТ "Філіп Морріс Україна", говорить, що закон тягне за собою серйозні ризики для країни: "Зміни, передбачені законопроектом №1210, несуть високі ризики як для тютюнової галузі, так і для держави. Збільшення цінового розриву з країнами-сусідами та низька купівельна спроможність громадян може призвести до різкого зростання рівня контрабанди".

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Тютюновий кіоск

Бондаренко зазначає, що такі зміни в законодавстві стануть приводом для зростання контрабанди тютюнових виробів. Контрабанда може зайняти до 50% ринку сигарет.

"Це спричинить значне зниження продажів легальними виробниками, а держава відповідно не отримає очікуваних доходів від акцизного податку від тютюнової індустрії. Ми вже спостерігали наслідки політики 30-40% щорічного підвищення ставок акцизу за минулі чотири роки - зростання нелегального ринку в сім разів за цей період", - пояснила Бондаренко.

Бондаренко додала, що згідно із законом аж в 4 рази може зрости податкової збір на табаковмістні продукти для нагріву.

Нагадаємо, раніше пачка сигарет по 100 гривень та 50 тисяч людей без роботи: чим загрожує українцям реформа в тютюновій сфері.

Також Знай.uа писав, що нардеп Андрій Холодів прокоментував "закриття" фабрики British American Tobacco.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що British American Tobacco зупинила виробництво в Україні: "Бравіссімо!".