Уже з 5 серпня 2019 року всі українські банки без виключення зобов'язані перейти на міжнародний номер банківського рахунку, його ще називають IBAN. У плоть до листопада цей номер буде діяти в паралелі зі старим форматом BBAN.

Що ж собою являє IBAN Україна

IBAN (International Bank Account Number) – правильно читається «айбен». Даний номер служить для того, щоб можна було спростити і прискорити всі банківські операції, в тому числі транскордонні, так як саме цей номер найбільш необхідний під час міжнародних розрахунків.

У складі номера IBAN може бути не більше 34 символів, для коду використовується виключно латинський алфавіт і великі літери. Кожна держава встановлює свої стандарти, але навіть при цьому номер обов'язково відповідає стандартам ISO 13616.

Українська версія цього номера буде вміщати 29 букв і цифр. Відповідні норми містить постанову Правління Національного банку України від 28 грудня 2018 року No 162 "Про введення міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні".

Згідно з інформацією про першу частину номера, яка вміщує десять знаків, є необхідною для того, щоб можна було визначити країну і банк, і звичайно ж для захисту даних. Розшифровка на прикладі, всіх наявних символів: в перших двох буквах прихований код країни, далі два символи - це контрольне значення, яке необхідне для перевірки достовірності рахунку. Подальші шість цифр - це код банку, у другій частині (в 19 знаках) прихований особистий номер клієнтського рахунку.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше
Показати ще

Введення стандарту IBAN в Україні

Даний новітній стандарт - Айбан, повинен був вступити в силу ще з квітня 2019 року, але так як банківський сектор попросив про відстрочення, з тієї причини, що далеко не всі банки встигли підготувати своє програмне забезпечення систем дистанційного обслуговування в призначений термін. Це і послужило тому, що перехід на IBAN вступив в силу тільки з 5 серпня і буде діяти тільки до 31 жовтня 2019 року. Протягом усього цього періоду платежі будуть здійснюватися за всіма наявними реквізитами, як за старими, так і за новими.

На сьогоднішній день онлайн в «Приват24 для бізнесу» можна дізнатися всю інформацію про новий формат, так само людина може без зусиль отримати доступ до виписок за діючими рахунками.

Варто нагадати, що якщо людина оформив ФОП, і для підтвердження платежів до бюджету, їм була обрана функція «Автоподпісь» в новій версії «privat24 для бізнесу», то спеціально для рахунку в IBAN-форматі наявну версію заново встановлювати заново немає необхідності.

Введення стандарту IBAN

Так як банки відповідальні за зміну номера, а це означає, що рахунки клієнтів в національній та іноземній валюті ними будуть закриті самостійно, і після цього працівники банки будуть інформувати власників щодо того, що їх рахунки були змінені. Варто повідомити, що номер платіжної картки при цьому не змінюється.

Детальніше про те, як буде працювати IBAN

Протягом усього перехідного періоду, банки зобов'язані займатися зарахуванням коштів на рахунки одержувачів, працюючи з тими реквізитами, які раніше були обрані відправниками. У тому випадку, якщо людиною був обраний новий стандарт, то в реквізиті "Код банку платника / одержувача» необхідно вказати нуль, а якщо старий - то в цьому полі необхідно вписати код МФО та номер рахунку.

Фінустанови зобов'язані повідомити органи контролю про всі зміни. Так само варто знати, що арешт коштів та їх примусове списання відбуватиметься незалежно від номера рахунку.

Відповідно до закону, вже з 5 серпня 2019 року банки будуть відкривати нові рахунки виключно за оновленим стандарту IBAN. Далі з 1 листопада використання IBAN вступає в обов'язкову силу, так його будуть повинні використовувати всі банки країни при здійсненні грошових переказів в іноземній валюті та в гривнях, як на території країни, так і за її межами.

Як працює IBAN

З метою уникнення дублювання реквізитів в процесі оформлення документів на грошовий переказ і проведення нормативних актів НБУ у відповідність до міжнародних стандартів, 1 листопада 2019 року регулятор виключить реквізит "Код банку". Таке рішення прийнято з тієї причини, що номер банківського рахунку IBAN вже має в собі інформацію щодо code bank.

Що необхідно робити

Для того, щоб відкрити рахунки, клієнтам банку практично нічого робити не потрібно, достатньо самостійно вносити правки в документацію, яка надалі використовуватиметься для роботи з партнерами і контрагентами. Дану процедуру необхідно здійснити в плоть до 31 жовтня 2019 року.

Для того, щоб здійснити конвертацію наявного банківського номера BBAN в еквівалентний номер IBAN регулятором був розроблений спеціальний калькулятор, в якому кожен клієнт банку без праці може згенерувати новий номер для будь-якого свого українського рахунки, для цього буде достатньо ввести код МФО та номер рахунку, або ж просто перевірити номер рахунку на справжність. Ще НБУ обіцяє, що найближчим часом почнуть з'являтися QR-коди, в яких буде міститися інформація про номер IBAN.

Що відомо про IBAN в світі

До цього дня діє стандартизація, яка була введена в 1997 році європейським платіжним радою, вона була схильна до незначних змін через десять років.

Зараз дана система повинна являти собою фактичну на території всієї Європи і в окремих регіонах Середньої Азії, Північної Африки і країн Карибського басейну, але зовсім не використовується в США і Канаді.

Як свідчать директиви Євросоюзу No 2560/2001 та No 1781/2006, з 1 січня 2007 року банки ЄС мають повне право не приймати платежі, номер рахунку в яких не відповідає стандартам IBAN. Так само банки мають право стягувати комісію за повернення платежів, так само варто пам'ятати, що система на стільки проста, що для того, щоб перевести кошти між банками, які є учасниками SWIFT досить знати лише тільки номер SWIFT банку одержувача і його IBAN.

Якийсь час назад номери українських клієнтських рахунків могли розуміти тільки банки знаходяться в межах країни. На сьогоднішній день завдяки IBAN абсолютно кожен банк з усього світу може працювати з українськими рахунками, а це помітний крок для нашої держави по наближенню до євроінтеграції.