Звичні всім номери екстрених служб, які починаються через 0, вже давно не діють в Україні. Тепер, щоб викликати швидку або поліцію треба запам'ятати або універсальний номер для з'єднання з потрібною службою, або запам'ятати короткі номери щоб безпосередньо зв'язатися з оператором.

Служба порятунку

Викликати службу порятунку з мобільного

Виклик пожежників чи служби порятунку можна зробити з будь-якого оператора мобільного зв'язку. Додзвонитися до пожежників можна за телефоном 101.

Щоб рятувальники оперативно прийняли заявку, треба сказати точну адресу події і чітко, коротко пояснити проблему. Варто оцінити рівень небезпеки, особливо якщо в будинку, де горить приміщення, є газ. Також рятувальники просять вказати ім'я того, хто телефонував. Анонімний дзвінок приймуть, але краще сказати, що ви є господарем майна.

Служба порятунку

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Також службу порятунку викликають, коли є небезпека самогубства або нападу диких тварин. Екстрена служба повинна оперативно реагувати на дзвінок, щоб забезпечити безпеку і усунути причину виклику.

Дзвінок буде оплачуватися з мобільного за стандартними тарифами оператора. Всі оператори мобільного зв'язку з'єднують з екстреними службами.

Як викликати поліцію

За допомогою короткого номеру 102 може викликати поліцію. Патрульні приїдуть на виклик, якщо ви чітко і зрозуміло пояснити, де саме сталася пригода. Якщо це аварія, то треба сказати номер траси. Оператор запитає ваші дані і буде просити не йти до приїзду загону поліції.

Служба порятунку

Патрульні приїжджають на великий спектр питань: починаючи від хуліганства, закінчуючи дорожньо-транспортними пригодами. Реформа поліції дозволила забути про стихійні оглядах автомобілів і мінімізувала випадки перевищення службових повноважень: кожен патрульний повинен використовувати нагрудну камеру.

Як викликати швидку допомогу

Особливо багато питань викликає швидка допомога. Яка після медичної реформи викликається виключно на нещасні випадки і аварії. За номером 103 можна зв'язатися з оператором, який скаже, чи є випадок роботою швидкої допомоги або невідкладної допомоги.

Служба порятунку

Зателефонувавши 103, можна також попросити переключити на консультацію з лікарем. Так як на високу температуру лікарі можуть відмовитися їхати, фахівець підкаже, як збити її і потрібно госпіталізувати.

Українці звикли звертатися в швидку допомогу, навіть, з незначних причин. Реформа звузила коло питань, які вони можуть допомогти вирішити, щоб забезпечити оперативну допомогу в екстрених ситуаціях.

Щоб викликати швидку допомогу, треба вказати адресу, за якою знаходиться потерпілий або хворий, описати ситуацію, симптоми, приблизний вік. Це допоможе визначити рівень небезпеки і відправити машину, оснащену необхідними апаратами.

Як викликати газову службу

Газова служба викликається у разі витоку газу за номером 104. Наряд приїде, якщо виклик буде прийнятий за вашим адресою. Це важливо для оператора, який направить фахівців.

Служба порятунку

Чітка інформація допомагає швидше розібратися в питанні і оперативно направити фахівців за адресою. У зв'язку з великою кількістю помилкових викликів, оператори запитують ім'я абонента і дзвінок обов'язково записується.

Як додзвонитися до довідкової служби

Незважаючи на активний розвиток інтернету, українці можуть додзвонитися до довідкової служби за телефоном 109.

Довідкова служба відповідає на питання, щодо державних і приватних підприємств. Зателефонувавши 109, можна дізнатися адреси, номери телефонів і короткі відомості про служби порятунку і службах надання адміністративної допомоги.

Зателефонувати за всіма номерами оперативних служб можна цілодобово з мобільного, міського номери і таксофона.

Універсальний номер служби порятунку

Не так давно був введений єдиний номер для звернення в службу порятунку. Зателефонувавши 112, українці можуть викликати будь-яку потрібну службу. Оператори проконсультують щодо виклику і можуть підказати потрібний номер телефону, якщо потрібна допомога певного фахівця. Аналог 911, приймає дзвінки по всій Україні з будь-яких мобільних операторів.

Щоб на ваш дзвінок відреагували швидше, варто дзвонити безпосередньо в районну службу. Їхні номери можна дізнатися в довідковій службі за телефоном 109.

Додаткові корисні номери

Корисними номерами у вашому телефоні також:

  • 122 - прогноз погоди

  • 127 - податкова адміністрації

  • 176 - довідкова місцевої телефонної мережі

  • 121 - точний час

  • 175 - доставка пошти

  • 170 - інформаційно-довідкова служба.

Якщо не приїхала поліція

Популярні випадки, коли поліція не приїжджає на виклик - це порушення протоколу. Всі без винятку виклики повинні отримати реакцію. У разі, коли патруль не приїжджає, ви можете поскаржитися в службу контролю за поліцією р. Києва.

Важлива деталь при дзвінку в поліцію - це дізнатися і запам'ятати номер звернення. Якщо поліція приїхала занадто пізно або проігнорувала ваш дзвінок, то ви можете залишити скаргу за телефоном (044) 287-82-82. Гаряча лінія працює з 8:00 до 20:00 кожен день. Ви повинні сказати час дзвінка та номер звернення. Тоді оператор зможе прийняти заявку на перевірку причини ігнорування вашої заявки.