День визволення України від фашистських загарбників

28 жовтня українці відзначають важливу дату у своїй історії — День визволення від фашистських загарбників — національне свято, присвячене вигнанню військ нацистської Німеччини з території України військами Червоної Армії в 1944 році.

Ця дата ще відносно молода, так як її почали відзначати в нашій країні тільки в 2009 році згідно з Указом Віктора Ющенка № 836/2009. Свято було введено «з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, а також вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу під час Другої світової війни».

Міжнародний день анімації

Міжнародний день анімації (International Animation Day) був заснований за ініціативою французького відділення Міжнародної асоціації анімаційного кіно (The International Animated Film Association, ASIFA) в 2002 році на честь 110-річчя публічного представлення першої анімаційної технології.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

28 жовтня 1892 року винахідник Еміль Рейно (Emile Reynaud) запросив всіх бажаючих побачити «оптичний театр» (theatre optique). Він вперше публічно показав апарат праксиноскоп, який зображував картинки в русі. Саме ця дата вважається початком епохи анімаційного кіно.

Єфимій Осінній

В цей день православні віруючі вшановують пам'ять святого Євфимія Солунського, який жив у 9 столітті в Палестині. В народі свято прозвали «Єфимій Осінній», так як до цього періоду наближалася зима, і всяка рослина і тварина готувалися до її приходу.

Іменини в цей день

Панас, Денис, Дмитро, Юхим, Іван, Лук'ян, Семен.