Благодійний освітній проект STEM is FEM зібрав на освітній модуль на тему Біотехнологій у Київ 22 учасниці з різних міст України – Києва, Запоріжжя, Сум, Маріуполя, Одеси, Сєвєродонецька, Хмельницького, Володимирця та Шполи. Під час модулю у столиці старшокласниці прослухали освітні лекції, мотивуючі виступи успішних жінок, взяли участь у конкурсі, та завітали до установ, які безпосередньо займаються біотехнологіями.
Екскурсії мали на меті дати учасницям змогу на власні очі побачити, як може виглядати їх робота, якщо вони оберуть для себе цей напрям. Бізнесову сторону галузі представила генетична лабораторія DIAGEN, у якій біохімік Заслужений вчитель Олена Соляник розповіла конкурсанткам яку роботу може виконувати лабораторія, яке устаткування використовує, та які задачі перед нею стоять. У лабораторії дівчата самостійно визначили свою групу крові та резус, отримавши свій перший досвід справжніх лабораторних дослідів. Наукову сторону галузі продемонстрував учасницям проекту Інститут Фізіології імені О.О. Богомольця НАН України, де доктор медичних наук, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Віктор Досенко, познайомив дівчат із тим, як працює Інститут, якою науковою роботою займається, та чого вдалось досягти
“Щоб по-справжньому дізнатися про галузь, треба побачити, чим вона живе. Під час екскурсії школярки змогли поставити запитання спеціалістам, які працюють з біотехнологіями, побачити, як виглядають їх робочі місця, дізнатися, яким був їх кар’єрний шлях, яку освіту вони отримали та, головне, як зважилися заявити про себе у професіях, котрі традиційно сприймаються, як «чоловічі». Гадаю, така підтримка необхідна випускницям та радію, що нам вдалось подарувати їм можливість конструктивного діалогу”, – розповів один з ініціаторів проекту, керівник компанії Gamingtec Сапар Карягдиїв.
На сесії питань-відповідей із спеціалістками, які працюють у галузі, дівчат цікавило – як обирати вищий навчальний заклад, визначитися із темою дослідження, і де знайти роботу до душі. А мотивуючі спікери дали дівчатам настанови про те, як не загубити себе у пошуках успіху.
“На мою думку біотехнології – один із найперспективніших напрямів науки, що розвивається швидше за інші. Працюючи в економіці я собі кажу, що біотехнології на сьогодні must have і є великим сегментом в медицині, в промисловості, в сільському господарстві та інших галузях. Вам потрібно пам’ятати, що світ відкритий і дуже великий, без кордонів між людьми, тому думайте глобально, дійте глобально і спрямовуйте себе і свої таланти, де є поклик”, – вважає Заступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Інна Мєтєлєва.
Проект STEM is FEM – освітня благодійна ініціатива популяризації STEM-спеціальностей серед дівчат. Метою проекту є мотивувати щонайбільше дівчат обрати для себе професію, пов’язану із наукою, технологіями, інженерною справою або математикою. Вже у листопаді очікується початок конкурсу на участь у освітньому модулі, присвяченому темі IT.