Учасники російсько-української війни вийшли на протест проти діяльності "Тедис Україна", власники якої фінансують як терористів, так і сепаратистів.

Про це повідомляє "ЦЕНЗОР.НЕТ".

Так, ТОВ "Тедис Україна", який був тернопільської компанією "Мегаполіс-Україна", відноситься до групи компаній "Меркурій" російського олігарха Ігоря Кесаєва. Він є одним з власників російського заводу імені В.А. Дегтярьова.

За державним замовленням Міноборони РФ на даному заводі виробляють кулемети, гранатомети, снайперські комплекси, зенітні ракети, протитанковое озброєння, РСЗВ "Град" та інша зброя, якою вбивають громадян України.

Мегаполіс почала працювати в Україні ще з 2010 року. Офіційно ТОВ "Торгова компанія "Мегаполіс-Україна" була заснована у 2011 році шляхом перейменування ТОВ "Поділля-Тютюн". Проте в дійсності контрольована Ігорем Кесаєвим кіпрська компанія MEGAPOLIS HOLDINGS (OVERSEAS) LIMITED увійшла до складу засновників "Табако Вест Груп" ще в грудні 2010 року, а в 2011 поглинула компанії "Дистрибуційна компанія "Деметра" і ТОВ "Ангро".

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Швидкими темпами TEDIS Ukraine скупив тютюновий ринок України, і на даний момент їх регіональна мережа складається з 35 регіональних структурних підрозділів по всій території країни. У 2013 році було вирішено відкрити різні магазини, кількість яких становить 48 в різних містах України.

Розпочата колишнім президентом України Януковичем безконкурентна дистрибуція тютюну в країні все ще поза законом. Ніхто не може купити сигарети без посередника. На даний момент компанія "Тедис Україна" монополіст на тютюновому ринку. Весь обсяг сигарет, який виробляють в Україні, купує компанія "Тедис Україна", через яку проходить до 98% обороту. Потім компанія перепродає тютюнові вироби або суб'єктам оптової торгівлі, або суб'єктам роздрібної торгівлі.

З 1 жовтня 2015 року діяльність і власників Мегаполісу взявся розслідувати Антимонопольний комітет. Після розслідування активісти почали блокувати роботу цієї компанії. Хвиля блокування пройшла у Києві, Львові, Луцьку, Рівному, Ковелі та Тернополі. Керували акцією депутати ВР з Фракції Політичної партії "Народний Фронт" Ігор Лапін, Андрій Левус та Сергій Висоцький. Після протестів Антимонопольний комітет заявив, що в квітні 2015 року склад бенефіціарів Мегаполісу змінився, а саме громадяни РФ зі складу кінцевих бенефіціарів вибули, замість них з'явилися англійці.

24 травня 2016 року компанію "Мегаполіс-Україна" перейменували в TEDIS Ukraine. Офіційно в компанії стверджували, що рішення про ребрендинг було прийнято в результаті системних структурних змін і додали, що "перейменування не спричинить ніяких інших системних змін". Однак, крім назви, компанія змінила також і юрадресу, а саме переїхала з Тернополя в Одесу, в будинок, де і прописана фірма "Нова інвестиційна компанія "Альянс".

Офіційно засновниками "Тедис-Україна" є 6 кіпрських компаній. 2 компанії пов'язані з фірмою "Нова інвестиційна компанія "Альянс", а єдиним засновником "Альянсу" є одеський мільйонер, забудовник і банкір і власник журналу "Фокус" Борис Кауфман. До того ж, Кауфман контролює чи не всі українські аеропорти.

Серед засновників "Тедис Україна" досі значиться і компанія росіянина Ігоря Кесаєва – MEGAPOLIS HOLDINGS (OVERSEAS) LIMITED, власника єдиного в Росії виробника зброї – заводу імені В. А. Дегтярьова. За даними співробітника ЗМІ Висоцького, Ігор Кесаев через свій Благодійний фонд "Моноліт" фінансує ФСБ.

В 2016 році ініціатори очищення української економіки від російського монополіста були впевнені у своїй перемозі. Однак ні протести, ні блокування, перевірки та скарги не змогли забрати "російського кровопивцю" і агресора з України. Втім, навіть спроби виправити ситуацію в юридичній площині не дали жодного результату, адже закон про Ліцензування видів господарської діяльності передбачав, що при наявності в компанії серед бенефіціарів громадян Росії її ліцензію анулюють, а компанія припинить роботу. Однак завдяки правкам Романа Насирова, тютюн, алкоголь, банки і телекомунікації не підпадають під цей Закон і, відповідно, російський тютюновий бізнес і далі відчуває себе в безпеці.

Без радикальних дій змінити ситуацію в Україні неможливо. Акцію протесту довелося завершити.

Нагадаємо, що асоціація "Виробники тютюнових виробів" підтримала закон №1049, яким вносяться зміни в чинне законодавство в частині оподаткування тютюнових виробів.

Як повідомляв портал Знай.ua, новий закон обмежує ціни, за якими виробники можуть реалізовувати тютюнову продукцію.

Також портал Знай.ua писав, що уряд України прийняв закон №1210 "Про внесення змін до Податкового кодексу України", який послужив приводом для закриття провадження British American Tobacco, вплине на життя українських курців.