В Україні зафіксували вже 20 випадків захворювання дифтерії. П'ять випадків підтверджено лабораторно в Луганській, Хмельницькій, Закарпатській, Тернопільській та Київській областях.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я міністерства охорони здоров'я України.

Боротися з хворобою можна лише за допомогою спеціальної сироватки, яку останнім часом практично не закуповували. Зараз її запаси в країні обмежені. Також не захворіти на дифтерію можуть допомогти щеплення, які є обов'язковими. Однак через погану якість вакцини та велику кількість летальних випадків після вакцинації українці масово відмовлялися від щеплень.

Центр громадського здоров'я прозвітував про стан щеплення населення України проти дифтерії. Станом на 1 жовтня 2019 року в Україні щеплено 59,5% дітей віком до одного року та 52,3% дорослих від кількості, що передбачена плановою вакцинацією. Загалом за вказаний період щеплено лише 200 000 дітей віком до року та 1,5 млн дорослих.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Зазначимо, що вакцинацію від дифтерії здійснюють у:

  • 2 місяці (перше щеплення),
  • 4 місяці (друге щеплення),
  • 6 місяців (третє щеплення). У 18 місяців проводиться ревакцинація.

Усі подальші щеплення необхідно робити кожні 10 років.

Дифтерія – це гостра бактерійна інфекція, що вражає слизові оболонки горла і зіву, характеризується важкими ускладненнями. Спочатку у хворого виражена гостра інтоксикація, температура підвищується до 38° -40° С, виникає слабкість, головний біль, з'являється сонливість. У горлі виникає сип та біль.

Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом і може бути в повітрі до 15 днів, тому в країні може початися епідемія, яка ризикує виявитися набагато небезпечнішою, ніж епідемія кору. У зоні ризику ті, хто проігнорував щеплення або робив їх нерегулярно. Тому зараз варто поквапитися і пройти вакцинацію, оскільки захворювання небезпечне своїми ускладненнями.

Нагадаємо, що на тлі затишного і теплого жовтня останній осінній місяць осені очікується досить примхливим. Сонце, дощ і сніг будуть змінювати один одного протягом всього листопада.

Як повідомляв портал Знай.uа, інфаркти, інсульти й не тільки: які хвороби в Україні лікуватимуть безкоштовно.

Також портал Знай.uа писав, високосний 2020 рік: енергетичні вампіри, вороги, небезпеки - як вберегтись і чого не можна робити.