"Зі мною не трапиться", - зазвичай кажуть люди, коли чують у новинах про пожежі та інші НП. Але коли це безпосередньо в один із не надто щасливих днів застає зненацька саме їх, в один голос повторюють зовсім інше: "Чому зі мною?".

Масштаби пожеж бувають вкрай різними, як і їх причини, але недооцінювати небезпеку не варто - від цього може залежати життя ваших рідних та особисто ваше.

"Не кажи "гоп", або чому не варто ігнорувати небезпеку

Отож, навіть якщо ви сто разів чули про це у школі чи в університеті, наведемо красномовний приклад. У ніч на Хелловін (за дивним збігом обставин чи іронією долі) весь центр Києва переполошився: зайнявся один із найстаріших будинків на вулиці Пирогова, що поблизу станції метро "Університет".

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Як стало відомо порталу "Знай.ua" із власних джерел, мешканці не усвідомлювати, що насправді відбувається. Дехто помітив неладне відчинивши вікно (полум'я повільно повзло із даху і спочатку його було практично не помітно), інші схаменулися тільки тоді, коли рятувальники оголосили термінову евакуацію.

Тільки тоді десятки людей у чому були і практично без речей почали виходити на вулицю. Дим ішов все далі, а рятувальники так і не дали чіткої відповіді: коли ж можна буде повернутися додому? У результаті будинок знеструмили, він увесь залитий водою - видовище не для слабкодухих, що всередині, що ззовні, як ви можете бачити на фото.

За попередньою версію, стався вибух невідомого походження на даху. На щастя, наслідки ліквідували, але будинок настільки старий, а системи такі несправні, що мешканці просто дивом лишилися живі.

Як правильно діяти під час пожежі?

- побачивши задимлення чи загорання – викличте пожежно-рятувальну службу "101" або повідомте людей поза будівлею про пожежну небезпеку;

- якщо ви прокинулись від шуму пожежі і запаху диму, не сідайте в ліжку, а скотіться з нього прямо на підлогу;

- до дверей приміщення слід повзти підлогою під хмарою диму, але не відчиняти двері відразу;

- обережно доторкніться до дверей тильною стороною долоні, якщо двері не гарячі, то відчиніть їх та швидко виходьте;

- якщо двері гарячі, не відчиняйте їх – дим та полум’я не дозволять вам вийти;

- щільно закрийте двері, а всі щілини і отвори заткніть будь-якою тканиною, щоб уникнути подальшого проникнення диму. Повертайтесь поповзом у глибину приміщення і приймайте заходи до порятунку;

- присядьте та глибоко вдихніть повітря, розкрийте вікно, висуньтеся та спробуйте покликати за допомогою;

- якщо ви не в змозі розкрити вікно, розбийте віконне скло твердим предметом та зверніть увагу людей, які можуть викликати пожежну команду;

- якщо ви вибрались через двері, зачиніть їх та поповзом пересувайтесь до виходу із приміщення;

- обов’язково зачиняйте за собою всі двері;

- якщо загорівся ваш одяг, падайте на підлогу і перевертайтесь, щоб збити полум’я, в жодному випадку не біжіть – це ще більше роздуває вогонь;

- зверніть увагу, що під час пожежі заборонено користуватися ліфтами;

- якщо ви перебуваєте у висотному будинку, не біжіть вниз крізь вогнище, а користуйтеся можливістю врятуватися на даху будівлі;

стрибайте через вікно лише у крайньому випадку (кожен другий стрибок при пожежі з четвертого поверху є смертельним). Але якщо іншого виходу немає, перед стрибком викиньте на землю якомога більше м'яких речей (подушки, матраци тощо), старайтеся спланувати своє падіння саме на ці речі.

При порятунку потерпілих

- Перед тим, як увійти у приміщення, що горить, накрийтесь мокрою ковдрою, будь-яким одягом чи щільною тканиною;

- двері в задимлене приміщення відкривайте обережно, щоб уникнути займання від великого притоку свіжого повітря;

- у сильно задимленому приміщенні рухайтесь поповзом або пригинаючись;

- для захисту від чадного газу необхідно дихати через зволожену тканину;

- у першу чергу рятуйте дітей, інвалідів та старих людей;

- звертайте увагу, що маленькі діти від страху часто ховаються під ліжко, в шафу, кутки та інші потаємні місця;

- виходьте із осередку пожежі в той бік, звідки віє вітер;

- якщо на людині горить одяг, зваліть її на землю та швидко накиньте пальто, плащ або будь-яку ковдру чи покривало (бажано зволожену) і щільно притисніть до тіла, у разі необхідності викличте медичну допомогу.

Нагадаємо, величезна хмара із чадним газом накрила Україну. Причинами такого явища вважають промислові викиди, а також горіння торфовищ і звичку українців восени масово спалювати листя.

Як повідомляв Знай.ua, житель Буенос-Айреса довів, що для охорони власного житла не обов'язково потрібно мати камери відеоспостереження.

Також Знай.ua писав, що з українцями сталося лихо у Туреччині.