У Білорусі найшли печатку, яка могла належати київському князю з династії Рюриковичів, а саме Володимиру Мономаху.

Про це повідомляє прес-служба Гродненського державного історико-археологічного музею.

"На гродненських замках чергова цікава знахідка. Кілька днів тому мінський археолог Іван Спірін під час робіт на Новому замку знайшов вислу печатку, яку сміливо можна віднести до перших років існування Гродно", - йдеться у повідомленні дослідників.

Дослідники з'ясували, що на одній стороні печатки зображено небесного покровителя князя Київської Русі - Василя Кесарського. З іншого боку печатки - напис давньоруською мовою з проханням про Божу допомогу.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Такі печатки науковці відносяться до пізнього періоду влади Володимира Мономаха. Її виявили на території Білорусі тому, що у 1116 р. великий київський князь видав свою дочку Гафію за князя Всеволодку Давидовича. Він був гродненським князем, що згадується у літописі про Гродно датованим 1127 роком.

Такі свинцеві печатки були на шнурках прикріплених до документів, наприклад листів. З печаткою ще будуть працювати фахівці.

Нагадаємо, що на тлі затишного і теплого жовтня останній осінній місяць осені очікується досить примхливим. Сонце, дощ і сніг будуть змінювати один одного протягом всього листопада.

Як повідомляв портал Знай.uа, інфаркти, інсульти й не тільки: які хвороби в Україні лікуватимуть безкоштовно.

Також портал Знай.uа писав, високосний 2020 рік: енергетичні вампіри, вороги, небезпеки - як вберегтись і чого не можна робити.