Українським пенсіонерам пояснили, на які надбавки до пенсії вони можуть розраховувати згідно з українським законодавством. Існує низка законів, котрі визначають порядок призначення пенсійних виплат в державі.

Пенсії в Україні призначають на основі наступних законів: Закон №1058 "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про прокуратуру".

Законодавство України передбачає надбавки до пенсій

Отже, за наявності відповідних підстав та згідно з законами України, пенсіонери можуть розраховувати на:

  • підвищення відповідно до Закону України №3551 "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";
  • цільову грошову допомогу на прожиття згідно з Законом України №1603 "Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни";
  • пенсію за особливі заслуги перед Україною відповідно до Закону України №1767 "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною";
  • підвищення дітям війни відповідно до Закону "Про соціальний захист дітей війни";
  • додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоров’ю постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до Закону України №796 "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи";
  • компенсаційна виплата за втрату годувальника відповідно до Закону №796;

Законодавство України передбачає надбавки до пенсій

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Для забезпечення безбідної старості для українських пенсіонерів передбачені також надбавки, наприклад, незайнятим пенсіонерам, які мають на утриманні дітей до 18 років до пенсії за віком, у зв’язку з інвалідністю та за вислугу років, на догляд особам з інвалідністю та одиноким особам.

Крім цього, нарахування надбавок до пенсій регулюються й іншими українськими законами та передбачає:

  • надбавка відповідно до Закону України "Про донорство крові та її компонентів";
  • підвищення відповідно до пункту "г" статті 77 Закону України "Про пенсійне забезпечення";
  • підвищення відповідно до Закону України "Про жертви нацистських переслідувань";
  • підвищення відповідно до Закону України "Про статус гірських населених пунктів в Україні";
  • державна соціальна допомога на догляд відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю".

Законодавство України передбачає надбавки до пенсій

Згідно з даними експертів Національної ради економічного розвитку, на початку жовтня 2019 року середній розмір пенсії в Україні становив 3020 грн, а в минулому кварталі — 3006 грн. Проте повністю задовольнити потреби українського пенсіонера може пенсія розміром в 11 041 грн — таку суму показало опитування Research & Branding Group.

Повідомляється, що з 1 липня до 1 жовтня розмір мінімальної пенсії в Україні виріс на 0,5%. Крім того, у Кабміні планується трьохетапне підвищення пенсійних виплат — очікується, що у 2020 році мінімальна пенсія українця збільшиться на 8%.

Нагадаємо, раніше міністр Милованов боляче вдарив по останній надії пенсіонерів

Як повідомляв портал "Знай.ua", українці втратять субсидії

Також "Знай.ua" писав, що в Україні зникнуть трудові книжки