Українська влада готує законопроєкт і ряд інших актів, якими збираються позбутися трудових книжок. Про це заявив глава Кабміну Дмитро Дубілет.

Слід зазначити, що дані про трудовий стаж до 2000 року громадяни України зможуть самі внести в електронний реєстр.

До того ж, залишиться можливість зберегти трудові книжки, якщо працівник захоче. Для цього потрібно попросити роботодавця дублювати інформацію.

Також українці зможуть отримати документ з інформацією про стаж у вигляді електронної довідки. Її можна буде надати роботодавцю для підтвердження досвіду роботи.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Щоб отримати цей документ, громадянину потрібно буде зробити кілька кліків і скористатися ЕЦП. Також, сподіваюся, ми встигнемо прикрутити туди і BankID", – сказав міністр.

Також він повідомив, що роботодавці будуть перевіряти достовірність довідки, використовуючи QR-код.

Слід також зазначити, що електронна трудова книжка буде поділена на 5 частин:

1. Номер посвідчення застрахованої особи, ПІБ, дата народження, стать, громадянство, оцифрована підпис і фото, місце проживання, номер телефону і адреса електронної пошти.

2. Дані про страховий стаж, зарплати, сплаченої суми ЄСВ, посаду, відомості про прийняття на роботу та переведення, підстави для звільнення, кількість відпрацьованих днів за певний місяць.

3. Особливий статус українця (причину та групу інвалідності, дані про батьків, дітей та інших членів сім'ї, які містить застрахована особа). Зокрема, ветеран війни або особа, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Більш того, влада хоче фіксувати періоди перетину кордону. Також може бути вказано наявність судимості та позбавлення права обіймати конкретні посади.

4. Вид страхової виплати, соціальної пільги, дата початку та завершення виплати, сума страховки та її індексація.

5. Загальний страховий стаж. Дані внесуть на підставі трудової книжки, а в разі її відсутності можуть бути враховані інші підтверджуючі документи.

Підтвердження стажу трудової

На даний момент діє порядок підтвердження трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або ж записів в ній.

"Якщо трудова книжка втрачена або вкрадена, людина може звернутися в поліцію для встановлення цього факту, а потім відвідати Пенсійний фонд для підтвердження стажу без трудової. Що стосується громадян, які приїхали з окупованих територій, вони можуть звернутися в органи СБУ для встановлення факту наявності в минулому трудового стажу. У будь-якому випадку, можна зробити копії трудової книжки, яку можна завірити нотаріально", – пояснює адвокат Яна Рубчук.

Більше того, українець може звернутися до роботодавця з проханням видати копію документа.

Підтвердити стаж можуть ще і відомості про видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори, показання 2 свідків, які були колегами.

Нагадаємо, що трудові книжки більше не потрібні при прийомі на роботу в Україні, так як в середу, 9 жовтня вступив в дію законопроект скасовує обов'язкову наявність.

Як повідомляв портал Знай.ua, в Україні у жовтні відбудеться індексація доходів. Згідно із законом No1282-XII, збільшення доходів цього місяця відбудеться на суммусу 214,75 гривень.

Також портал Знай.ua писав, як правильно укладати трудовий договір в Україні.