Багато в житті чули і згадували фразу про те, що добре працювати «не на дядю», а мати свою справу і самому собі бути господарем. Але мало хто від фраз переходить до справи, тобто стає приватними підприємцем. Найчастіше улюблена і маленька на перший погляд справа, може перерости в гідний бізнес, в круту корпорацію, яка буде приносити своєму засновнику хороший прибуток, а також для ряду людей стане місцем роботи і можливістю отримання гідного заробітку. Але разом з перспективою відкриття своєї справи на плечі підприємця ляже ще одна місія - сплата єдиного податку за свою діяльність. Завдяки таким ось підприємницьким відрахуванням наповнюється скарбниця міст і країни в цілому. Коли на підприємстві є грамотний бухгалтер, то підприємцю можна не витрачати ні час, ні сили на вивчення цих копітких питань, але якщо ж є бажання самому розібратися у всіх тонкощах сплати єдиного податку, то честь і хвала такому різнобічному підприємцю!

Ознайомившись з нашою статтею, ви дізнаєтеся яку суму необхідно вносити в якості єдиного податку.

Яка сума єдиного податку, konsalt.by
Яка сума єдиного податку, konsalt.by

Трохи про саму систему оподаткування

Перш, ніж перейти до реальних цифр і сум, які ляжуть на підприємця під час здачі звітної діяльності, хочеться зануритися в теорію і розповісти про саму систему оподаткування.

На сьогоднішній день підприємці в Україні можуть працювати виходячи з двох систем оподаткування, перша з них загальна, а друга - спрощена.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Що стосується спрощеної системи, то вона почала діяти ще в 1998 році. Таку спрощену систему оподаткування ввели з метою, щоб створити оптимальні умови для розвитку малого бізнесу і тим самим вивести з тіні, ряд підприємств. Власне головне завдання спрощеної системи - це створення можливості існувати дрібним підприємцям і підприємствам. Якщо проводити порівняння з загальною системою оподаткування, то спрощена значно виграє, адже сплата різних податків була замінена лише на єдиний податок. Але така система була лише до 2011 року. З нового 2011 року в законодавстві України змінилися положення, згідно з якими підприємець повинен сплачувати єдиний податок, умовно позначаємо його ЄП, а також Єдиний соціальний внесок, позначаємо як ЄСВ. На сьогоднішній день все ще продовжує діяти така система.

При чому єдиний соціальний внесок, повинен вносити кожен підприємець, незалежно від того, є у нього на даний момент або відсутній діяльність, під час відпустки або хвороби. Винятком для цього внеску стають підприємці пенсіонери за віком, а також підприємці з інвалідністю. Сума ЄСВ залежить від ставки нарахування, а також розміру мінімальної зарплати в поточному році. Розмір мінімальної зарплати встановлюється на законодавчому рівні.

Зміни рахунку єдиного податку в 2019 році

З настанням 2019 року в процентному співвідношенні для всіх трьох груп платників нічого не змінилося, але так як збільшилася сума мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму, то відповідно не багато змінилася сума податку для підприємців. Так, нині для 1 групи платників єдиного податку відсоток як і раніше 10% від суми прожиткового мінімуму, на момент 1 січня 2019 року ця сума дорівнює 1 921. Відповідно, для ФОП 1 групи максимальна сума єдиного податку буде 192,10. Для підприємців другої групи, відсоток оплати залишається теж колишнім і становитиме до 20% від суми мінімальної заробітної плати. Варто нагадати, що на момент 2019 року мінімальна заробітна плата дорівнює 4173 грн. Відповідно максимальна ставка за єдиним податком для цієї групи підприємців буде дорівнює 834,60 грн. Що стосується підприємців третьої групи, то їх податок буде залежати від одержуваного прибутку, а не від відсотка заробітної плати. Так, для платників ПДВ відсоток на єдиний податок становитиме 3% від прибутку, а для неплатників ПДВ податок становитиме 5%.

Втім, така система діє не повсюдно, деякі міські або сільські ради самостійно встановлюють ставку для 1 і 2 груп. Відповідно, в зв'язку з цим для підприємців 1 і 2 групи максимальна сума податку може бути меншою, ніж зазначено вище. Якщо ж місцевий або сільської ради не ухвалювали жодного рішення щодо зміни ставки, то відповідно буде прийнята вище встановлена ​​ставка.

Зміни стосовно єдиного податку, google.com/imgres
Зміни стосовно єдиного податку, newsone

Варто також зробити акцент на тому, що якщо діяльність конкретного підприємця поширюється на кілька міст чи сіл, то для нього буде встановлена ​​максимальна сума єдиного податку.

Для врегулювання системи існує порядок, згідно з яким вносити оплату за ЄСВ необхідно поквартально, до 19 числа включно. Відповідно до 19 числа на рахунок повинна бути внесена необхідна сума. Для зручності підприємці можуть щомісяця вносити необхідну суму або ж раз в квартал внести необхідну їм суму. Більшість підприємців схиляються до того, що одноразово внести суму за весь квартал виходить зручніше, ніж робити це щомісяця. Втім, якщо на фірмі є грамотний бухгалтер, то підприємцю і не доводиться запам'ятовувати ці тонкощі, що і коли йому необхідно вносити.

Платники ЄСВ мають свою систему, коли ж їм необхідно вносити виплати. Так, за перший квартал єдиний податок повинен бути внесений до 19 квітня, за другий квартал до 19 липня, за третій до 19 жовтня і за четвертий до 19 січня.

Щорічний звіт здається в кінці року, але якщо бухгалтера або самі підприємці не встигають це зробити до кінця року, то для них є відступ і вносити звіт можна до 10 лютого.

Розглянемо приклад для 3 групи підприємців

Якщо для першої і другої групи підприємців для оплати єдиного податку є фіксований відсоток, то підприємці третьої категорії вносять податок відповідно до своїх доходів.

Для детального роз'яснення розглянемо приклад для третьої категорії підприємців.

Припустимо наш уявний підприємець має свій магазин з розливними духами. У день він продав товару на 2500, і ще 700 грн. були перераховані на розрахунковий рахунок. При цьому ж в цей день, підприємець витратив 800 грн. на закупівлю додаткового товару. Так, з огляду на всі вищеназвані цифри дохід підприємця становитиме:

2500 + 700 = 3200.

При цьому сума в 800 грн, яка була витрачена на закупівлю додаткового товару від доходу не віднімається. В такому випадку береться сума 3200 і від неї підприємець повинен буде сплатити 5%, в його випадку це складе: 0,05 * 3200 = 160 грн.

Саме стільки податку потрібно буде заплатити підприємцю 3 групи за цей день.

Сплачувати податки можна в электронному вигляді
Сплачувати податки можна в электронному вигляді, incrussia

Будь-яка категорія підприємців повинна буде в установлені терміни передавати бланки звітності. Таку звітність можна подавати як в паперовому, так і в електронному вигляді для фіскальної служби України. На офіційному сайті фіскальної служби для пам'ятки підприємців є інформація про те, яка група і які види підприємницької діяльності відносяться до тієї чи іншої структури єдинників і який податок їм належить. Так само вся ця інформація є і в стаціонарних відділеннях фіскальної служби, де також можна ознайомитись з цією пам'яткою. Там же розміщені розрахункові рахунки, за якими підприємці платять свої податки.

Приклад заповнення декларації для підприємця 3 групи

Щоб в перший, так і в усі наступні рази підприємцю не плутатися з інформацією про те в який кабінет бігти, за який період кварталу заповнювати свою декларацію, та й взагалі, як це робиться, нижче зібрана і підготовлена ​​вся необхідна інформація.

В даному випадку це три квартали. В принципі в кожному відповідному закладі є зразок, в якому розписано як можна оплатити податок, де взяти реквізити для оплати і що потрібно для звіту. Але зупинимося, і ми на цьому моменті трохи докладніше. Перші колонки в декларації зрозумілі абсолютно всім адже в них вносяться особисті дані майбутнього або вже нинішнього платника, розписується його вид або види діяльності. Далі в відповідну таблицю в електронному вигляді вноситься інформація про дохід за нинішній поточний період. Також варто зробити акцент на те, що підсумовується дохід попереднього півріччя з виручкою, отриманою за третій квартал.

Далі розраховується величина податку за звітний період, а також податок, який сплачений за попередній період.

Щоб нічого зайвого не намудрували зі звітом, та й просто, щоб в ньому не заплутатися, то такі звіти краще подавати в електронному вигляді через електронний кабінет платника, який створений у кожного підприємця будь-якої категорії. Заповнюючи звітність в електронному вигляді можна подивитися статус найманого працівника, подивитися числиться він по інвалідності і які податки на нього покладаються.

Як би наша Україна разом з законодавчим рівнем не змінювала б умови сплати і вносила нові реквізити та інші тонкощі підприємцям необхідно пам'ятати, що їх обов'язок «міцно триматися в сідлі», так як вони несуть відповідальність не тільки за свій бізнес, але ще й за робочі місця своїх найманих працівників. Щоб грамотно розібратися в питаннях оподаткування, бухгалтер кожного підприємства повинен бути гідним фахівцем, який розуміє кожен новий закон який щойно вийшов, та бути обізнаним в нових законопроектах в цій сфері.