Для жителів тимчасово непідконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей провели соціальні опитування. Про це розповів Віктор Андрусів, соціолог для видання Хвиля. За його словами, політику не можна будувати на емоціях і іллюзіях. Соціологія повертає всіх на землю. В реальність. В realpolitik.

"Навмисно чекав і спостерігав реакцію після публікації статті Дзеркало Тижня. Звісно, я чекав поки всі стануть експертами з соціології, ОРДЛО, вирішення конфліктів і тому подібне. Тепер, коли фб-соціологи висловились, я спокійно поясню, що мало місце", - зазначив Андрусів.

І перерахував 5 пунктів, як проводили соціологію в ОРДЛО:

  1. Ні, ми не перші замовили соціологію на окупованих територіях. Але ми перші вирішили її опублікувати.
  2. У нас є досвід співпраці з компанією "Нью імідж маркетінг груп" по інших соціологіях. Ми абсолютно впевнені в компетентності цієї компанії, яку підряджають провідні соціологічні бренди країни.
  3. Зараз багато "експертів" почали розповідати про можливість – неможливість проведення соціології на окупованих територіях, а також чи можна їй довіряти? В це буде важко повірити, (сарказм) але ми теж задались цими питаннями від самого початку. Так-так, цілий інститут експертів перше, що подумав чи можна цьому довіряти. Саме тому, тривалий час розроблялась логіка і підхід цього дослідження.

Була розроблена спеціальна легенда, яка мала викликати довіру в опитуваних. Далі було багато тестувань, як опитувати людей, щоб відповідали чесно. Тестувалась анкета, збирались дані і аналізувались, викидались і змінювались. Нарешті після достатнього тестування було запущено опитування. Далі, був ще телефонний контроль по респондентам. Теж в рамках легенди. Аналіз логіки у відповідях, професійні соціологи знають, що людина не може брехати у відповідях на 50 питань. Тому буде порушена логіка, і відповіді в одних питаннях будуть суперечити в інших.

Сукупність цього всього дає нам підстави бути повністю впевненими в тому, що отримані дані об’єктивні.

  1. На додачу до цього всього, всі ці дані можна підтвердити аналітично, якщо просто включити мізки. Для нас ці дані були цілком очікувані. І ось чому:

По-перше, війна триває 5 років. Ці 5 років люди живуть в окупації, де їм російське телебачення формує розуміння і уявлення про те, хто друг, хто ворог, і яке майбутнє. Наше опитування чітко показує кореляцію відповідей людей з переглядом і частотою переглядів російських каналів. Опитування доводить, що у людей усталені позиції по конкретних питаннях.

По-друге, за ці 5 років не було зроблено нічого, щоб люди з окупованих територій поміняли свою думку. Вони їдуть сюди проходять принизливі процедури КПВВ в огидних умовах, тут їх ніхто не вітає.

По-третє, а давайте глянемо, що у нас на підконтрольних територіях робиться. Ой, та в нас же тут тотально переміг ОПЗЖ (Луганська – 49%, Донецька – 43%). Ще раз перемогла партія, в якій є кум Путіна, і чиї лідери регулярно їздять в Москву і топлять за союз з РФ, мир і відмову від ЄС та НАТО. Як це так, ми ж коонтролюємо ці території і тут навіть у всіх є доступ до каналів? Так тоді уявіть, що робиться на окупованих, якщо в нас така ситуація!!!

Донбас
Донбас
Донбас

  1. І останнє. Суть цієї соціології не в тому, наскільки професійно вона зроблена, не в тому, чи можна її було взагалі зробити і тому подібне. Її суть в тому, в яких фантазіях і мріях ви жили перед тим як її прочитати. Ваша реакція напряму пов’язана саме з цим, і чим більше емоцій тим просто більшого розміру були ваші ілюзії.

Насправді, за словами соціолога, не важливо як ви ставитесь до цієї соціології. Вона є.

"Я теж дуже хотів би щоб вона була іншою, чи щоб була якась інша правда, яку раптом можна відкрити – але це не так. Проблема в тому, що багато хто сприйняв цю соціологію як вирок. А насправді вона всього лише діагноз. Тепер отримавши цей діагноз ми повинні переглянути методи лікування. І ми повинні почати щось з цим робити", - додає Андрусів.

Нагадаємо, що в Офісі президента пройшло засідання робочої групи з питань зниклих без вести на Донбасі

Як повідомляв портал Знай.ua, на просторах мережі з'явилося відео з главою української держави Володимиром Зеленським, яке було знято під час його тренування в спортивному залі.

Також портал Знай.ua писав, що президент України Володимир Зеленський виступив на Київському економічному форумі розповів про головне капіталі нашої країни.