15 листопада Кабінет міністрів України вирішив скасувати постанову №560 за 26 червня 2019 року, що затвердив попередній уряд. Згідно з цією постановою, тарифи на гарячу воду і опалення мали граничний показник. Про рішення Кабміну повідомили на сайті Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища України.

Уряд вважає, що завдяки скасуванню обмеження на тарифи, опалювальний сезон в країні буде більш передбачуваним. В уряді зазначили, що так окремі міста або райони не будуть відключати від подачі тепла через ринкову необґрунтованість тарифів.

платіжки за комуналку
платіжки за комуналку

Поки діяла постанова про граничний тариф, в Україні були неринкові правила регулювання цін на гарячу воду та опалення. Це створювало дисбаланс в економіці країни.

Нагадаємо, граничний тариф на тепло для населення встановили 1,4 тис. гривень за 1 Гкал, якщо стоїть лічильник. Якщо лічильника немає, то тариф становив 35,31 грн за 1 кв. м. А в травні 2019 року ринковий тариф на 1 Гкал становив 1800 гривень. Тариф на послугу подачі гарячої води був наступний. Якщо підключений рушникосушильник, то платити було необхідно 83,66 грн за кубометр, а якщо його немає, то 75,74 грн за кубометр.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок
Показати ще

Ціни на комуналку різко зросли, фото Владимир Бородин/TVi
Ціни на комуналку різко зросли, фото Владимир Бородин/TVi

Якби цю постанову не скасували, то місцевим бюджетам довелося б виплачувати приблизно 7 млрд гривень компенсації виробникам тепла за один населений пункт. Це стало б причиною, що багато міст не змогли б платити за опалення.

Нагадаємо, на цей опалювальний сезон для українців виділено приблизно 50 млрд гривень субсидій.

Нагадаємо, раніше газ в листопаді різко підскочив: в яких областях заплатять за комуналку за найвищими тарифами.

Також Знай.uа писав, що у листопаді субсидії можуть не нарахувати: що робити і куди звертатися, покрокова інструкція.

Ще Портал Знай.uа повідомляв про субсидії за новими правилами: українців попередили про можливі помилки з виплатами.