Гроші люблять підрахунок - цю стару, як світ, істину ще вдалося спростувати нікому. І навіть ті, хто потопає у розкоші, їздить на дорогих авто і купається у власному басейні, повірте, знають ціну кожній копійці. Але що робити, якщо вже за тиждень до зарплати (якщо не раніше) постає питання: а куди вони поділися? Наче вчора ще були у кишені.

Не хвилюйтеся, ви такі не одні і з цим цілком реально впоратися.

Лайфхаки з розподілу сімейного бюджету

Сімейний бюджет. Фото: Newsdaily
Сімейний бюджет. Фото: Newsdaily

Розпишіть усі свої витрати

"Ой, теж мені, Америку відкрили", - скажете ви і помиляєтеся у цьому. Всі знають, що витрати варто записувати, але не кожен в курсі, як це робити правильно. Ось приблизна схема у відсотковому співвідношенні:

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

Продукти - 40%

Накопичення ("Скарбничка") - 10%

Комуналка, податки - 25%

Одяг - 20%

Розваги, відпочинок - 5-10% (спочатку стільки, потім дивимося, скільки грошей у "сухому" залишку і додаємо у конверт по бажанню).

Ринок проти супермаркету

Ринок у Києві. Фото: ТСН
Ринок у Києві. Фото: ТСН

За такою привабливою етикеткою зі словом "акція" може насправді ховатися ще той "кіт у мішку". Звісно, є речі, котрі можна знайти тільки у супермаркеті, але якщо ви поки не Цукерберг чи Білл Гейтс і також отримуєте мінімальну зарплату, як і мільйони українців, тоді краще ходити на ринок.

Купувати там дешевше такі речі, як кава та пральний порошок (часто навіть на вагу і значно дешевше - оптом, все одно рано чи пізно запаси доведеться поновлювати), овочі та фрукти та багато іншого. От з рибою і м'ясом ситуацыя складніша: на них заощаджувати інколи небезпечно. Тим паче, що отруєння рибою вважаються найбільш складними. А от якщо ви веган, то і проблема відпадає сама собою: бобові не з дорогих, цілком просто обійтися без продуктів тваринного походження, особливо якщо знати рецепти приготування.

Не соромтеся говорити "Ні"

Шопоголік (YouTube)
Шопоголік (YouTube)

Трапляється так, що вам сподобалася та чи інша річ, і вже готові спустити останнє, що є із собою, аби тільки її придбати. Запам'ятайте просте правило: ексклюзивного одягу, косметики, електронних пристроїв вкрай мало. А якщо і є - точно не в одному єдиному магазині. Порівнюйте ціни у різних точках. Так і розважитеся, і не візьмете з переплатою те, про що будете шкодувати дуже скоро: приблизно у той момент, коли грошей лишиться на локшину швидкого приготування.

Ліки за рецептом?

Не будемо грішити на медиків: все ж таки вони займаються благородною справою. Але подекуди, приймаючи пацієнтів, виписують значно дорожчі препарати через "негласні" домовленості з аптеками під відсоток. Краще у таких випадках відвідувати кілька лікарів, а не одного, а також завжди шукати вітчизняний аналог дорогим препаратам. Повірте, їх предостатньо.

Вгамувати своє "хочу"

Вечірка. Фото: Експрес
Вечірка. Фото: Експрес

Відпустку, поїздку до родичів і навіть похід у караоке чи ресторан плануйте заздалегідь. На початку місяця намагайтеся вкластися у суму, яка у конверті з витратами на відпочинок. Ближче до завершення місяця подумайте, чи можете дозволити собі більше. Гуляти до ранку, ходити у гори та займатися фітнесом - це, звісно, добре. Але кілька зайвих випитих коктейлів у барі чи одна "вилазка" на вихідні можуть коштувати якоїсь якісної речі, приміром зимового взуття. Тому правильно розставляйте пріоритети, але й не відмовляйте собі у задоволеннях.

Насправді усе дуже просто. І, здається, ми усе це знаємо. Але чомусь забуваємо і не вміємо контролювати. Спробуйте заради експерименту прожити так хоча б місяць: різницю помітите дуже швидко.

Нагадаємо, стало відомо, яка небезпека чекає у Китаї на українських заробітчан.

Як повідомляв Знай.ua, українцям перерахують тарифи на опалення та гарячу воду.

Також Знай.ua писав, що в Україні скасують групи інвалідності.