Українці все частіше їздять на заробітки у Китай та освоюють ринок праці Піднебесної. Однак у Китаї дуже сурові закони щодо нелегальних працівників та великі штрафи, тому під час роботи там потрібно врахувати чимало деталей.

Молоді українці їдуть на роботу в Китай практично відразу після закінчення університету або й під час навчання на останніх курсах, передає "Сегодня".

У Китаї є багато різних вакансій — від роботи на фабриках до моделінгу та викладання англійської мови. Петро Дмитренко познайомився з майбутньою дружиною в Пекіні, в місцевому музеї Тараса Шевченка. Щоб залишатися поруч з коханою, він влаштувався в тренінговому центр вчителем англійської мови.

Китай, unsplash
Китай, unsplash

"Є викладач китаєць, є викладач іноземець. Кілька годин триває заняття з викладачем китайцем, і одну годину – з іноземцем", - розповів Дмитренко.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Він зазначив, що серед українських викладачів шукає кожен п'ятий роботодавець в Китаї. В основному їх цікавлять викладачі англійської мови, оскільки китайці освоюють торгівлю і бізнес з іншими країнами – без англійської це майже неможливо.

"Сума, яку ви можете заробити в Китаї, залежить від того, як ви вмієте вести переговори. Конкретно я заробляв $2000", - додав Дмитренко.

Однак кадрові агенції запрошують українців працювати у Китаї нелегально. Це може закінчитися навіть тюремним строком. Також активно депортують або накладають штрафи, які в перерахунку на гривні становлять десятки тисяч.

Китай, unsplash
Китай, unsplash

"У поліції є досьє абсолютно на кожного. Вони приходять з телефоном, натискають кілька кнопочок і у них на екрані виводиться абсолютно вся інформація про іноземця", - повідомив Дмитренко.

Заробіток у Китаї в рази більший, ніж в Україні, однак не все так просто. Проживання у Піднебесній також обходиться набагато дорожче. Оренда кімнати та комунальні послуги в перерахунку на гривні – близько 9 тисяч. Продукти – близько 7 тисяч, якщо купувати звичні для українця продукти – навіть більше. Авіапереліт в одну сторону – 15 тисяч гривень.

Нагадаємо, кокетка Нікітюк не втрачала часу дарма і прихопила дещо з Праги: "На заробітки в Чехію".

Як повідомляв Знай.uа, Верховна Рада протягла закон про ринок землі: історичне голосування.

Також Знай.uа писав, заробітчани загинули в Польщі: опинилися в холодильній камері, подробиці злочину.