Державна служба статистики повідомляє, що у 2019 році українці стали витрачати на їжу менше грошей, але при цьому витрати на харчування складають майже половину місячного бюджету.

В магазині, finance.tut.by
В магазині, finance.tut.by

Ціни на деякі харчові продукти в Україні значно більше, ніж в Європі, а зарплати - відчутно менше. Про це повідомляють фахівці Економічного дискусійного клубу. За їх даними, найдорожчим в Україні є молоко, потім - хліб і вершкове масло.

Моніторинг здійснювали за соціально значущими продуктами. З'ясувалося, що необхідний продуктовий кошик в Україні коштує дешевше:

  • на 8%, ніж в Білорусі;
  • на 20%, ніж в Іспанії;
  • на 25%, ніж в Угорщині.

А от у Польщі вартість необхідних продуктів дешевше, ніж в Україні, на 3,5%.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

У магазині, Інформатор Київ
У магазині, Інформатор Київ

Невтішною залишається і статистика зарплат. Середній оклад в країнах становить:

  • в Білорусі - 488 євро;
  • в Угорщині - 1132 євро;
  • в Польщі - 1188 євро;
  • в Іспанії - 1992 євро.

При цьому в Україні середня зарплата дорівнює 382 євро.

Ціни на продукти, Сегодня
Ціни на продукти, Сегодня

Фахівці порахували, скільки разів на середню зарплату може купити житель кожної з країн, дані яких вивчалися, необхідний продуктовий набір. Також порахували, скільки йде в середньому з сімейного бюджету на харчування.

Поляки витрачають 18% від заробленого, іспанці - 12%, а українці - 47%.

У магазині, Слуцьк • Газета
У магазині, Слуцьк • Газета

Українські ціни почали наближатися до європейських після того, як Кабмін скасуй державне регулювання цін на харчові продукти, як пояснюють фахівці. Олексій Дорошенко, голова Нацради економічного розвитку зазначає:

"Це призвело до поступового зростання українських цін до рівня європейських, а то і вище, як, наприклад, для молока. В Україні такий же ПДВ на сільгосппродукти, як і на промтовари (20%, - ред.), а в Польщі він всього 5%, це одразу зменшує їх роздрібні ціни. В інших країнах аграріїв дотує держава, тому вони можуть продавати свою продукцію навіть нижче собівартості. Ще один момент – в Україні висока маржа (прибуток), оскільки бізнес закладає в неї ризики рейдерства і хабарі чиновникам. А за все платить покупець".

Нагадаємо, раніше майже половина зарплати: скільки українці витрачають на їжу.

Також Знай.uа писав, що груші по 20 гривень на касі дорожчають в 4 рази.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що зіпсованим продуктам дають "друге життя" в супермаркетах: яка гниль може потрапити в тарілки.