В Україні збираються поміняти правила податкової оцінки нерухомості під час операцій купівлі-продажу. Також збираються відкрити нову базу даних, яка буде зберігати звіти про оцінку. Про це повідомив Андрій Герус, голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

У пошуку житла, kp.ru
У пошуку житла, kp.ru

Фахівці уточнюють, що поки немає точної інформації, як буде виглядати нова податкова система, оскільки поки що все знаходиться на стадії розробки. Юристи повідомляють, що після того, як зроблять оновлення закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості)", то зміниться наступне. Виручку від продажу об'єкта нерухомості будуть рахувати за ціною, яку написали у договорі купівлі-продажу, однак, вона не може бути нижче ринкової вартості такого об'єкта в "Єдиній базі звітів про оцінку".

Законопроект, скріншот UBR
Законопроект, скріншот UBR

Герус пояснює, що поправки в закон націлені на захист українців від різноманітних схем і вигаданих платежів, які не відповідають дійсності.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році
Показати ще

Законопроект буде регулювати купівлю-продаж нерухомості на вторинному ринку та земельних ділянок. Новобудов закон не торкнеться.

Продаж житла, Lenta.ru
Продаж житла, Lenta.ru

Вікторія Берещак, фахівець з нерухомості, додає:

"При продажу/купівлі вторинного житла обов'язкова участь оцінювача. Сенс в тому, щоб не можна було оформити фіктивний продаж за заниженою ціною. Саме оцінювачі повинні визначати оціночну вартість квартири. Але незрозуміло, що буде мати більшу силу, вердикт оцінювача або бажання власника швидше продати квартиру за заниженою ціною, наприклад, у випадку якогось особистого форс-мажору".

Нагадаємо, раніше у листопаді зміняться ціни на квартири: у скільки обійдуться заповітні квадратні метри.

Також Знай.uа писав, скільки коштують бажані метри в різних регіонах.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, про квартиру в лізинг 2019: всі тонкощі оформлення і коли ця система запрацює в Україні.