На початку осені курс гривні почав зміцнюватися, однак, попри надії багатьох українців, ціни на нерухомість не впали. Поки що їх не планують навіть стабілізувати. Навпаки, забудовники збираються підвищувати ціни на житло.

Відповідно до законодавства, забудовники працюють у національній валюті. Ціни в гривнях на нерухомість у 2019 практично не змінилися, але долар втратив за цей час в ціні 13%. Залишається незрозумілим у такому разі, чому не падає ціна. Забудовники готові це пояснити, розповідають у статті на UBR.

Якщо брати до уваги прогноз МВФ і державний бюджет-2020, то гривня знову зросте. А з цього виходить, що витрати на забудову, які прив'язані до валюти, теж злетять.

Забудова, biz.liga.net
Забудова, biz.liga.net

Роман Савченко, генеральний директор компанії UTG Residence, пояснює: "Після серйозного зміцнення гривні, багато людей, хто зберігав заощадження в доларах, відклали свої покупки, оскільки їх заощадження зараз девальвовані. Водночас в ціну квадратного метра часто закладено доларовий еквівалент, який в залежності від класу об'єкта становить 10-30%, і цей момент обов'язково потрібно враховувати у випадку підвищення курсу долара".

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

В новобудовах у вартість житла заклали курс 27-28 гривень за долар, а потім гривня несподівано стала зміцнюватися. Однак, більшість тих, хто працюють на ринку нерухомості, впевнені, що це тимчасове явище. У бюджеті курс на 2020 рік прописали у 27 грн/$. Ті, хто почав забудову зараз за курсом 25 грн/$, вважають, що до кінця року курс зросте.

Забудова, krpress
Забудова, krpress

Ольга Пилипенко, директор зі стратегії та розвитку ПБГ, роз'яснює цей нюанс: "Ми запустили в продаж нові об'єкти, орієнтуючись на курс 25 грн./$. До кінця року очікуємо коридор 24,5-25,5 грн./$. На кінець 2020 року, за нашими оцінками, курс гривні може просісти до 27 грн./$".

На початку 2019 році також зросла вартість будівельних матеріалів і робіт:

  • З січня по жовтень 2019 року бетон подорожчав на 10%;
  • Утеплювачі, в залежності від виробника, на 5-7%;
  • Цегла на 4-6%;
  • Будівельно-монтажні роботи за перші 6 місяців 2019 року на 9%, до кінця року планується подорожчання на 2-4%.

У підсумку, собівартість забудови зросла в середньому на 3-7%. Ціни на землю та підключення до комунікацій, зарплати - все це теж зросло в ціні.

До того ж, українці, які могли б стати інвесторами, стали чекати зниження цін на нерухомість після зміцнення гривні. Якщо курс долара низький, то люди не прагнуть його витрачати.

"Ринок пам'ятає ситуації, коли маючи певну суму в доларах, сьогодні можна придбати "однушку", а завтра за ці ж гроші – двокімнатну. Тому покупець не поспішав. З урахуванням деякої стабілізації гривні, продажу у вересні кілька просідали у порівнянні з осінню минулих років", - повідомляють у Київміськбуді.

Частково на ринок нерухомості вплинули президентські і парламентські вибори. Продаж влітку і восени у 2019 році, за словами забудовників, був одним з найбільш провальних на ринку за останні кілька років.

Забудова, UBR.ua
Забудова, UBR.ua

Оксана Голобородько, заступник директора "Укрбуд Девелопмент", розповідає: "У поточній ситуації на ринку житлової нерухомості не спостерігається падіння попиту, а зниження купівельної активності. Попит на нове житло зберігається на рівні попередніх років – у людей є потреба, і відповідні можливості. Але багато хто в цьому році вирішили відкласти покупку до кращих часів, а тому кількість угод на ринку помітно знизилася".

У листопаді ціна на деякі об'єкти нерухомості зросте на 3-5%. Вікторія Берещак, експерт ринку нерухомості, розповідає: "Із завершення сезону і з похолоданням ціна зростає. Не забуваємо також, що забудовники, якщо вони хочуть створити життєздатний проект, вкладають гроші в інфраструктуру, концепцію, розвиток локації — це також позначається на вартості квадрата. Не можна випускати з уваги витрати на маркетинг, піар і рекламу - окрема стаття в бюджеті, оплату архітекторів, концептологів і всіх, хто працює над розробленням життєздатної та конкурентного проекту".

Забудова, Прага-House
Забудова, Прага-House

Експерти повідомляють, що ціни можуть падати в сумнівних проектах, неблагонадійних будинках і довгобудах.

Перед новорічними святами в 2019 році ціни дуже малоймовірно впадуть. Однак можуть бути і виключення, необхідно тримати руку на пульсі ринку.

Забудова, ЛІГА.Бізнес
Забудова, ЛІГА.Бізнес

Нагадаємо, раніше у Києві хочуть знести хрущовки: як не залишитися без квартири.

Також Знай.uа писав про договір оренди нежитлового приміщення: як правильно оформити договір.

Ще Портал Знай.uа повідомляв про земельна реформа в Україні: 10 головних принципів, які знадобляться кожному.