На сайті Ради з'явився текст законопроекту "Про внесення змін до земельного кодексу та інших законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин" №2194.

Нижче наведено 10 основних положень закону про земельну реформу. Більш детально про зміни повідомляє видання "Ліга. Бізнес".

Повноваження місцевої влади

Державні землі, що знаходяться за межами населених пунктів будуть передані в комунальну власність місцевої влади. Межі місцевих громад встановлюються в держземкадастрі. Цільове призначення земель буде визначатися місцевою владою, яка поміж іншим стежитиме за їх використанням та охороною.

10 основних положень закону про земельну реформу

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Реорганізація органів влади

Реалізувати державну політику в сфері кадастрової діяльності та геопросторових даних буде новостворений центральний орган виконавчої влади. Саме він контролюватиме дотримання природоохоронного законодавства.

Верховною Радою не буде узгоджуватися цільове призначення особливо цінних земель, які перебувають у власності держави. Парламент не матиме повноважень погоджувати вилучення земельних ділянок для розміщення та обслуговування будівель і споруд дипломатичних представництв.

Земельна дерегуляція

Депутати пропонують скасувати інститути державної експертизи землевпорядної документації та агрохімічної паспортизації земель. Планується встановлення правило, згідно з яким зміна цільового призначення вказаних земельних ділянок не впливає на особливий режим використання територій в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, а також земель, на яких розташовані пам'ятки культурної спадщини.

Узгодження з Кабінетом Міністрів України продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення державної та комунальної власності іноземним юридичним особам буде скасовано.

10 основних положень закону про земельну реформу

Окрім того, відміняється процедуру видачі спеціальних дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок як документів дозвільного характеру. Буде введено загальне правило щодо визначення вимог щодо збереження поверхневого (родючого) шару.

Депутати скасують і окрему процедуру переднього погодження матеріалів місця розташування об'єкта, який передбачається розмістити на земельній ділянці.

Зелене світло іноземцям

Із Земельного кодексу України будуть виключені норми, які обмежують можливість іноземців та іноземних юридичних осіб купувати вільні від забудови земельні ділянки несільськогосподарського призначення, що розташовані поза населеними пунктами.

10 основних положень закону про земельну реформу

Культурна спадщина охоронятиметься

Особливий охоронний статус, який мають землі, на яких розташовані об'єкти культурної спадщини або об'єкти або території природно-заповідного фонду, буде поширений на землі будь-якого цільового призначення.

Довіряй але перевіряй

Планується введення перевірки документації із землеустрою та оцінки земель вимогам законів за принципом "одного дотику" та "мовчазної згоди", де ця публічна перевірка повинна поєднуватися з контролем топологічної зв'язності і відсутності накладення кордонів.

Буде введено добровільний незалежний контроль якості робіт із землеустрою через можливість її рецензування сертифікованими інженерами-землевпорядниками зі стажем практичної роботи не менше двох років, які не брали участі в складанні цієї документації.

10 основних положень закону про земельну реформу

Задля уникнення конфліктів

Депутати мають намір заборонити виконавцям робіт по землеустрою складати документацію із землеустрою у разі на основі зазначених в документі умов. Зі складу всіх видів землевпорядної документації будуть видалені ті складові, які не розробляються інженером-землевпорядником особисто.

В законопроект включено норму про введення обов'язкового страхування відповідальності виконавців робіт перед замовниками і третіми особами за наслідки необережності, недогляду і професійних помилок, допущених при складання документації із землеустрою або виконанні топографо-геодезичних робіт.

Меж розбрату не буде

Буде встановлено загальне правило, за яким спосіб закріплення меж між земельними ділянками при здійсненні землеустрою повинен визначатися за згодою власників цих земельних ділянок, а витрати на установку суміжних меж несуть власники земельних ділянок в рівних частинах, якщо інше не встановлено угодою між ними.

10 основних положень закону про земельну реформу

Земельна цифровізация і публічність

Планується відхід від паперової технології складання документації із землеустрою та технічної документації з оцінки земель. Документація із землеустрою та технічна документація з оцінки земель буде розроблятися виключно в електронному вигляді і завірятися електронним цифровим підписом розробника. Буде введено правові гарантії повної відкритості та доступності документації із землеустрою та публічності її розгляду.

Освіта перш за все

Депутати хочуть лібералізувати вимоги до професійної підготовки та кадрового забезпечення у сфері землеустрою шляхом розширення ролі саморегулівних організацій в питаннях професійної атестації та управління ризиками професійної діяльності.

10 основних положень закону про земельну реформу

Раніше, 23 вересня, МЕРТ оприлюднило проект закону про ринок землі для громадського обговорення. Президент України доручив Кабміну до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді — скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.

Нагадаємо, раніше повідомили, які зміни очікуються на ринку землі після прийняття нового законопроекту

Як повідомляв портал "Знай.ua", у держбюджеті на 2020 рік закладено кошти на проведення земельної реформи

Також "Знай.ua" писав, що у Зеленського продовжують розвіювати головні міфи і пояснювати, хто зможе купувати землю в Україні