Мешканці багатоповерхівок не мають прав на всі нежитлові приміщення у своїх будовах, навіть після приватизації квартир. До такого рішення прийшла Велика палата Верховного суду, розглядаючи справу №598/175/15-ц, передає "Страна".

Ця правова позиція суперечить висновку Конституційного суду 2011 року (у справі № 14-рп/2011), за яким мешканці мають право на допоміжні приміщення, які забезпечують "експлуатацію будинку та побутове обслуговування його мешканців".

"Разом з тим нежитлове приміщення – це приміщення, яке належить до житлового комплексу, але не відноситься до житлового фонду і є самостійним об'єктом цивільно-правових відносин", - дала неоднозначний висновок ВП-ВС.

квартиранти
квартиранти

У судовій постанові навіть вказується, що "в житлових будинках можуть бути як допоміжні, так і нежитлові приміщення, які мають окреме, незалежне призначення".

Популярні новини зараз
Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

"В багатоквартирних житлових будинках розташовуються і нежитлові приміщення, призначені для торговельних, побутових та інших потреб непромислового характеру і є самостійним об'єктом цивільно-правових відносин, у житловий фонд не входять (частина третя статті 4 Житлового кодексу Української РСР) і в результаті приватизації квартир такого будинку їх жителями право власності останніх на ці приміщення не виникає", - сказано у висновку ВП-ВС.

У свою чергу юристи чекають на збільшення кількості суперечок і судових позовів.

Квартири
Квартири

"В Україні активно оформляються об'єднання співвласників багатоквартирних будинків та укладаються договори з керуючими компаніями. Тому ретельно заглиблюються у питання управління нерухомістю: де закінчуються права власників і де починається загальне користування. Тому кількість судових суперечок з цієї частини, швидше за все продовжить зростати", - заявив адвокат Михайло Можаєв.

Нагадаємо, касові апарати доведеться завести навіть ФОПам, які не працюють з готівкою.

Як повідомляв портал Знай.uа, Володимир Зеленський підтримав закон про електронні чеки та кешбек.

Також портал Знай.uа писав, що Романенко розкрив всю правду про ФОПів.