Українців попередили про потрапляння в обіг підроблених гривнів. Банкноти номіналом 200 і 500 грн. Фальшивки прямо рекламують в інтернеті і продають за 30–50% від вартості номіналу через Telegram з допомогою поштових переказів.

В НБУ кажуть, що останнім часом масово виявляють підроблені п'ятисотки, які зловмисники збувають на ринках та через банківські термінали.

Продають у Telegram

У соцмережі Instagram киянам активно пропонують підписатися на закритий канал в Telegram і придбати фальшиві гривні, обіцяючи високу якість товару. Найчастіше сучасні фальшивомонетники пропонують купюри по 200 і 500 грн за ціною від 30 до 50% від номіналу.

Як запевняють продавці, їх банкноти родом з "ЛНР" і були віддруковані на оригінальних верстатах.

Цікаво, що зловмисники, озброєні новітніми технологіями друку, активно втягують у свою діяльність легальний бізнес. І щоб у покупців не було сумнівів у добросовісності продавців, пропонують придбати фальшивки без передоплати, а оплатити при отриманні у відділенні "Нової Пошти" післяплатою.

Важко відрізнити

В Нацбанку відзначили, що останнім часом стали більше вилучати підроблених купюр у 500 грн. Вони складають майже половину (46%) виявлених фальшивок. У відомстві попереджають, що на око відрізнити підробку досить складно.

"У серпні-вересні в Україні було зафіксовано зростання вилучення з обігу підроблених банкнот номіналом 500 гривень зразка 2006 року, виготовлених струменевого печаткою з імітацією ультрафіолетової захисту", - заявили в НБУ.

Гроші, Дело.uа
Гроші, Дело.uа

В НБУ проаналізували вилучені банкноти і виявили кілька відмінностей від справжніх банкнот. Зокрема, підробки - більш щільні на дотик, так як склеєні з двох аркушів паперу, і з більш блідим зображенням. Голограма на лицьовій стороні не змінює колір при зміні кута нахилу, немає ефекту латентного зображення номіналу у лівому нижньому куті, а водяні знаки і зображення на захисній стрічці нечіткі.

Нагадаємо, фальшивий СБУшник зібрав 100 тисяч "пожертвувань" для українських воїнів: подробиці.

Як повідомляв портал Знай.ua, колишній депутат-радикал Ігор Мосійчук злив в мережу фотокопію нібито американського паспорта голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамии.