Як відомо, молодь купує потужний транквілізатор або задля забави, або щоб заспокоїтися перед здачею іспитів. Вчені вважають, що спектр небезпечних препаратів, які поширюють у навчальних закладах, значно широкий.

В українських навчальних закладах розповсюджують наркотики

Так, до редакції "Вістей" звернувся мешканець Києва Владислав Чернов. Чоловік розповів, що знайшов у пеналі у свого 15-літнього дитини кілька білих таблеток з принтом Хапах. Він влаштував допит дитині про те, як цей препарат потрапив до нього в руки.

"Син розповів мені, що він купив таблетки у старшокласників за 150 грн. Мовляв, вони допомагають заспокоїться перед контрольними, і багато хто з його друзів їх приймає", — поділився батько.

За даними медичних енциклопедій, Хanax, завдяки активному діючої речовини алпразоламу, насправді дозволяє розслабитися, а також придушити почуття страху, тривоги і занепокоєння.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Психолог з питань залежно реабілітаційного центру "Сходи" Олександра Шеллер повідомила "Вістям", що серед молоді цей "новий" препарат досить поширений.

"Серед підлітків, наскільки мені відомо, зараз досить поширені схожі таблетки. На них латинськими літерами написано Xanax. Вважається, що це аналог, він також діє як заспокійливе. Але, як описують різні джерела, цей аналог вже може викликати відчуття ейфорії. І при тривалому прийомі має дуже важкий синдром відміни, тобто виникає "ломка", - поділилася Шеллер.

В українських навчальних закладах розповсюджують наркотики

За словами головлікаря медцентру Асана Кадирова, вживання цих препаратів у такому ранньому віці може призвести до непоправного.

"В шкільному віці психіка підлітків ще не сформована. Тому цей препарат, як і будь-які інші транквілізатори, при використанні в нелечебных цілях здатні привести до порушення пам'яті, зміну характеру особистості і, головне, стати трампліном до вживання більш серйозних речовин", - розповіла Кадирова.

Солі і канабіс

На думку фахівців, проблема розповсюдження наркотиків у школах не обмежується певними назвами.

"Те, що школярі обмінюються таблетками, це ще півбіди. Куди більш важлива проблема — це безконтрольний обіг наркотиків допомогою "закладок", які дуже часто залишають на територіях шкіл", повідомила Шеллер.

Вона стверджує, що постачальниками в школах нерідко є самі учні.

"На жаль, дуже багато старшокласників займаються поширенням наркотиків", — уточнила психолог.

В українських навчальних закладах розповсюджують наркотики

Також до числа найбільш поширених відноситься марихуана і "солі". До того ж, враховуючи незначну вартість (200-300 гривень за дозу) цих наркотичних препаратів, особливої проблеми дістати їх не виникає.

"Зараз вже немає продажів з рук в руки, як раніше. Зараз все відбувається за допомогою "закладок". Тому дуже часто неповнолітньому простіше купити наркотики, ніж алкоголь, на релизацию якого існують вікові обмеження", — розповіла Шеллер.

Як виявити проблему

Таким чином визначити, чи вживає дитина наркотики, на ранній стадії дуже складно, однак спостережливі батьки можуть виявити зміни в поведінці. "Вести" разом з фахівцями виділили ряд ознак, за якими можна визначити, чи вживає дитина наркотики.

"Прямі ознаки залежать від того, яка речовина, як часто вживається і в якій фазі вживання", повідомили в NarcoNon.

зокрема, це занадто швидке або занадто повільна реакція, а також розтягнута мова, сонливість, зміна апетиту. При вживанні канабісу апетит збільшується, особливо на солодощі, а при прийомі опіатів, амфетамінів або психотропних речовин можна помітити повна відсутність апетиту.

В українських навчальних закладах розповсюджують наркотики

Особливу увагу слід приділити зіницям очей. При вживанні психотропних наркотиків зіниця стає значно широким, майже на весь очей, і він майже не реагує на світло. Якщо це опиатная група речовин або ряд аптечних препаратів, то зіниця дуже маленький, і теж абсолютно не реагує на світло.

За словами фахівців, досить часто неповнолітні намагаються приховати сліди вживання. Для цього вони використовують краплі для очей, однак зіниця не реагує на світло.

Нагадаємо, що з'явилися знімки голого 28-річного Томаса Дулі-Маркла, який є сином зведеного брата Меган Маркл. Його підозрюють у прийомі наркотичних і психотропних кошти.

Як повідомляв портал Знай.ua, у Білорусі затримали Володимира Чуденцова. За попередніми даними, Чуденцова, який працював над фільмом про Лукашенка, підозрюють у зберіганні наркотиків.

Також портал Знай.ua писав, що в Одесі сталося шокуюче ПП, однорічна дівчинка отруїлася наркотиками своєї матері.