У цей день відзначається народне свято Авдеїв день (за старим стилем – 19 листопада). При цьому в цей день православна церква вшановує пам'ять святого Авдія, одного з 12-ти малих пророків. У народі вірили, що Авдій є небесним покровителем домашнього господарства та сімейного благополуччя. За це святого і прозвали Дбайливцем.

Авдеїв день 2 грудня: головні заборони та повір'я свята

В цей день на Київській Русі проводився дуже дивний і в той же час простий обряд «замикання» житла від нечистої сили. Для цього потрібно було пройти по всьому будинку, постукуючи по косяків дверей і рам вікон обухом сокири. Якщо сокири під рукою не було, можна було використовувати серп або будь-який інший гострий залізний предмет.

Варто відзначити цікавий факт, що сокира, коса, серп і ніж вважалися хорошими оберегами від підступів злих духів. Багато людей вірили, що таким чином можна захистити не тільки будинок, але і всіх, хто живе в ньому, а вся нечисть, що ховалася в оселі від морозів повинна була піти геть.

Народні прикмети на 2 грудня

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Крім того, у той час можна було зустріти не тільки гострі залізні предмети в якості оберега, але і хресні знамення, молебні, молитви, святу воду. Ще від бісівської сили допомагали замовляння і триразове читання апокрифа «Сон Богородиці».

Було народне повір'я, що захиститися можна і плакун-травою, часником, цибулею, чортополохом, одолень-травою, так як нечисть не виносить їх запаху. Тим не менш, незважаючи на всі обережності селян, надприродна сила все одно незримо присутня в будинку і могла в будь-який момент щось накоїти. Тому лаятися, сваритися і підвищувати голос у цей день заборонялося, щоб не викликати демонів.

На Авдея було заборонено виходити на вулицю. «Заметіль дорогу переймає, у щілини земні, у тріщини лихі хвороби заганяє», — говорили наші предки. Люди намагалися сидіти вдома ближче до теплої печі та пити гарячі напої, щоб вберегтися від застуди. Найпопулярнішим був збитень — напій на основі меду і пряних трав.