Православною церквою у цей день вшановується пам'ять святителя Митрофана Воронезького (у схимі Макарія) та святого Олександра Невського — великого російського князя і полководця. Інші назви свята: «Митрофан», «День пам'яті Олександра Невського», «Єгорій», «Волхв».

Наші предки дуже весело проводили цей день: вони гуляли, грали, співали, влаштовували гуляння з пивом і пирогами, які готували разом. Так сильно раділи з того, що остаточно встановився санний шлях. Однак сильних веселощів, а тим більше бенкет краще не влаштовувати, так як зараз час Різдвяного посту.

Вшановували також Олександра Невського і ворожили на тих, хто вирушив на війну. Для цього випікали три булки, а в одну з них вкладали хрест. Одну булочку клали на порозі, іншу – біля ікон, а третю – на лавку. Якщо булка з хрестом опинилася на порозі, то скоро повернеться додому родич з війни, а якщо біля ікон, то ця прикмета обіцяє йому смерть.

Булочки, фото: Zira.uz
Булочки, фото: Zira.uz

Матері робили спеціальні обереги хлопцям, яких скоро збираються забрати в армію. На тканину наговорювали слова: «Я тебе народила, пестила і плекала, ночей недосипала, життя проживала. Я з тобою буду завжди, не трапиться з моїм синочком ніяка біда. Руками відведу, словами заговорю, від багнета і кулі захищу». Потім цю тканину слід зашити в речі сина. А коли у нього з'явиться форма, він повинен сам зашити оберіг в комір. Ні в якому разі не можна розлучатися з цим талісманом.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Також ви можете провести замову, щоб були добрими ваші відносини з чоловіком. Для цього приготуйте чай і наговоріть на нього такі слова: «Я багато не прошу, тільки про лад в сім'ї молю. Щоб чистими були наші відносини, не завдавали один одному образи. Амінь». А чай потрібно дати випити чоловікові.

Народні прикмети на 6 грудня

Сьогодні потрібно згадати полеглих воїнів. Але є ще один спосіб ворожіння на службовців в армії. Зловіть павука і посадіть його в банку. Через 6 днів потрібно подивитися, чи живий він. Якщо так, то і з людиною все буде добре. А якщо ви посадили його в горщик, і він почав плести павутину, та ще й з верху горщика, то людина, на яку ворожили, скоро повернеться додому.

Дівчата ж можуть поворожити на заміжжя. Потрібно в чужому саду поцупити гілочку вишні і поставити її в коморі, щоб ніхто не бачив. Якщо вона зацвіте до Різдва, то цього року дівчина вийде заміж.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.