Активісти заговорили про спалахи гепатиту С на Донбасі та зараження ВІЛом військових, які становлять велику проблему для боєздатності української армії. Пік поширення інфекцій був у 2014-2015 роках, проте зараз військові медики запевняють, що все під контролем.

Небезпечні інфекційні хвороби, що передаються, зокрема, через кров та незахищений секс, чатують на фронтовиків на Донбасі. Медики розповіли BBC, наскільки контрольованою є ситуація з поширенням ВІЛу та гепатиту С з-поміж військових.

Військові, фото - AudioBurst
Військові, фото - AudioBurst

Для отримання даних Міноборони спрямувало до головного військового шпиталю Києва, де у відділенні кишкової інфекції тут лікуються, зокрема, й ВІЛ-позитивні військовослужбовці, а також ті, в кого виявили гепатит С. Ситуацію прокоментував начальник відділення Анатолій Вишнягов, який вважає, що потреби в глобальних обстеженнях немає.

"У 2014-2015 роках кількість пацієнтів із ВІЛом збільшилася, але потім пішла на спад. У 2018 році у нас було лише три випадки. За останні три роки вдвічі зменшилася кількість людей із гепатитом С, якщо порівняти з першими роками війни" Анатолій Вишнягов

Популярні новини зараз
З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Медик розповів, що служив у зоні ООС у 2016-му, де у мобільному шпиталі були доступні тест-системи. Він відправляв на тест військових із груп ризику, проте у жодного не виявили ВІЛ, а гепатит С — в одного з п'яти. За його словами, окремих епідемій ВІЛ та гепатиту С на фронті не може бути. Та у разі, якщо вірус гепатиту або ВІЛу вже виявлений, то застосовується високоефективне лікування.

українські військові, фото: Хвиля
українські військові, фото: Хвиля

До факторів ризику заразитися ВІЛ та гепатитом С на фронті відносять незахищений секс, татуювання нестерильними інструментами, поранення, неперевірена донорська кров, вживання ін'єкційних наркотиків.

Виявилося, що 3,9% військових є зараженими гепатитом С з-поміж тих 4 000 тисяч, які пройшли тест у липні 2015-го, проведений Альянсом громадського здоров'я спільно з Міноборони. Для порівняння, серед усього дорослого населення України цю хворобу має близько 3% згідно з приблизними підрахунками МОЗ та ВООЗ. Проте у шпиталях показник виявлення був суттєво вищим: від 5 до 10%. Ситуацію прокоментував асоційований директор із політики та партнерства Альянсу Павло Скала, зауваживши, що з-поміж тих, хто служив на Донбасі, чоловіків із позитивним ВІЛ-статусом було вдвічі більше, ніж серед тих, хто там не служив. :

"Наша гіпотеза про ризики зараження через поранення підтвердилася опосередковано: у шпиталях, де лежали важко поранені, гепатит С виявили у 10% протестованих" Петро Скала

Військовий капелан на Донбасі, фото: Уніан
Військовий капелан на Донбасі, фото: Уніан

Займався проектом перевірок військових на ВІЛ в зоні АТО в грудні 2016-го і отець Сергій Дмитрієв з ПЦУ. Із 3 000 експрес-тестів ВІЛ виявили в 1% випадків, для гепатиту С - цей показник був значно меншим відсотка.

"Спалах цих інфекцій спостерігався в 2014-2015 роках. Це може бути пов'язано з тим, що мобілізованих та добровольців не перевіряли на ВІЛ та гепатити. На фронт потрапляли вже заражені люди. Нині виявлень менше" Отець Сергій Дмитрієв

Проте анонімні дані працівників громадських організацій, які сьогодні забезпечують тест-системами військові шпиталі в зоні ООС, показують, що там показник виявлення ВІЛу станом на 2019 рік може становити близько 4-5%. Основним шляхом зараження називають незахищений секс із жінками, що живуть у селах поруч із військовими позиціями.

Обстріли на Донбасі, фото: ООС / Facebook
Обстріли на Донбасі, фото: ООС / Facebook

Виконавчий директор Міжнародного інституту проблем ВІЛ/СНІДу та туберкульозу Лариса Доброскок заявила: "Результати нашого дослідження свідчать про те, що спалахи гепатиту С серед військових є". А от спалахів ВІЛу, за словами експертки, ці тести не виявили.

"Я теж колись носив погони й розумію, що розкриття всієї інформації про інфекційні хвороби на фронті шокувало б. Раніше воно точно відносилося до категорії таємної інформації. Ідеться про питання обороноздатності країни. 10% поранених із гепатитом С можуть свідчити про певні тенденції", - зауважує Павло Скала. Павло Скала

Відомо, що військових, у яких виявили ВІЛ, звільняють з армії. Тому через страх звільнення деякі військові відмовляються від тестування або ж приховують його позитивні результати. Поступово табу з цієї теми знімається. Армія та Нацгвардія сьогодні краще забезпечені тестами, а громадські організації роздають презервативи в зоні ООС.

Також повідомляється, що Міноборони та МВС почали просити громадські організації про допомогу з тестами на сифіліс. А перед укладенням контракту із ЗСУ кожен має здати тести на ВІЛ та гепатити. Щоправда ще одним фактором ризику є добровольців та мобілізованих, яких не перевіряли.

Ситуація на Донбасі, фото: facebook.com/14ombr
Ситуація на Донбасі, фото: facebook.com/14ombr

Нагадаємо, раніше у Києві на День ЗСУ показали страшну ціну за мирне небо: "Кожен день омитий кров'ю наших героїв"

Як повідомляв портал "Знай.ua", Путінські найманці накрили вогнем ціле місто, люди в паніці: "Давно такого не було...", моторошні кадри

Також "Знай.ua" писав, Порошенка забули? Зеленський, Тимошенко і Вакарчук зіткнуться обличчям до обличчя