Як відомо, під час гасіння пожежі на газовій свердловині в Харківській області використовували ядерну бомбу. Операція під назвою "Факел" (1972 рік) призвела до масових захворювань онкологією. Про це повідомляє "ТСН".

Операція

Так, радянська власта провела експеримент з атомною зброєю, коли на газовому родовищі спалахнула пожежа. Підземний ядерний вибух готували в Москві, під наглядом КДБ. Дану операцію зберігали у повній секретності. На сьогоднішній день подробиці все ще зберігаються в РФ під грифом "державна таємниця".

Перед вибухом жителів вивезли на відстані 7 кілометрів від місця операції. Проте все пішло не за планом, а саме сам же вибух буквально "вирвався" назовні атомним грибом.

"Нас дуже труснуло. Там було велике начальство з Москви, Києва і Харкова, стояли вертольоти, "Волги"... вони були в курсі, що це за бавовна, тому всі почали розбігатися. А нам ніхто нічого не говорив", – повідомив очевидець.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Через пів години після вибуху ядерної бомби селян повернули додому. Вони пили воду з уражених радіацією колодязів, їли овочі з заражених городів, а також пасли худобу на опроміненій землі. Зазначається, що до місця пожежі почали їздити туристи, а місцеві учні любили грати там після занять.

Скриншт село Хрестище

В результаті, в перші 30 років в найближчих селах кількість хворих на рак різко зросла. До початку 2000 року приблизно 1,5 тисяч людей померло від раку.

У підсумку газовий факел загасили ліквідатори, яких місцеві називали "бригадою смертників". У процесі гасіння пожежі загинуло 11 осіб.

"Ми були проти, пропонували свій варіант. Але Брежнєв і Косигін підписали і дали команду. Там були люди, які були дуже зацікавлені в результатах ядерного вибуху в густонаселених районах, писали дисертацію про це", - повідомив ліквідатор Володимир Краснокутський.

Операція

Нагадаємо, що потужний вибух у дев'ятиповерхівці підняв на вуха всю Київщину.

Як повідомляв портал Знай.ua, недалеко біля селища Хрестище (Харківська область) на місці розриву атомної бомби вчені взяли проби грунту.

Також портал Знай.ua писав, що у Києві невідомі підірвали автомобіль заступника одного з департаментів Міністерства аграрної політики.