Цієї п'ятниці 13 грудня православні християни святкують день пам'яті великомученика Андрія. Чому українці люблять цього святого та які легенди пов'язують Київ з Андрієм Первозванним - розповімо сьогодні. Що можна робити на Андріїв день, а що заборонено, які є традиції та прикмети тринадцятого грудня.

Історія свята

Андрій Первозванний був одним з апостолів Ісуса Христа. 13 грудня відзначається День пам'яті апостола Андрія, що загинув мученицькою смертю. Андрія першим запросив Ісус до кола своїх апостолів, тому його прозвали Первозванним. Андрію випало проповідувати Слово Боже у Малій Азії, Фракії, Таврії, Іверії, Скіфії.

День Андрія, https://bitly.su/UQzBnz
День Андрія, https://bitly.su/UQzBnz
День Андрія

Сам Андрій був рибалкою, потім він став покровителем усіх, хто пов'язаний з морем за професією - моряки, рибалки, гарпунники і, навіть, пірати, вважають Андрія своїм святим. Його не тільки позвали бути першим з апостолів, Андрій був з Ісусом протягом усього його суспільного служіння. Андрій та Іоан були найближчими учнями Христа, але і стали свідками воскресіння Христа на Єлеонській горі.

Андрій з іншими апостолами визначили, куди кожен з них поїде розповсюджувати Слово Господа. Йому випала подорож до країн поблизу Чорного моря, півночі Балканського півострова. За легендами, Андрій їхав через землю, що зараз називається Україною, тож ми маємо зв'язок з апостолом, що перетинає століття. За легендами, Андрій встановив хрест на схилах Дніпра і пророкував виникнення великого могутнього муста.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати
Показати ще

Незважаючи на чудеса, які робив Андрій, він був розп'ятий у місті Патри на хресті Х-образної форми. На такому хресті його змальовують на іконах та у книжках.

За часів царя Петра І легенда про Андрія Первозванного стала важливим символом, яким користувалися на флоті, у нагородах та навіть в інтер'єрі. Його донька Єлизавета продовжила традицію і за її наказом була побудована церква Андрія Первозванного у Києві.

Народні традиції

13 грудня святкують Калити, слов'янське свято, що прийшло до нас з давніх часів. У цей день було прийнято переводити дівчаток та хлопців у старший клас, це обряд взросління. Дівчинка ставала дівчиною, а хлопці парубками. Це свято відноситься до дохристиянського періоду та має більшу основ традиційну, ніж практичну. Андріїв день називали парубоцьким. Традиції на це свято не відносяться до християнських, дівчата пекли коржі, які були центром ігор та гадання.

В христианских обрядах не прийнято ворожити на Андрія, що суперечить славянским традиціям. У ніч перед Андрієм дівчата ворожать на майбутнього чоловіка. Існує багато видів ворожінь на це свято, більшість з яких більше схожі на ігри, така собі анімаційна програма для проведення дівич вечора.

Серед молоді було прийнято грати у ігри з коржиками калити. Вони підвязувати коржики до стелі, завязували очі та підпригували, щоб відкусити шматочок. Також традиційно парубки ходили у гості до дівчат, та щоб потрапити у домівки треба було пройти випробування, дівчата робили справжні пастки та таким чином перешкоджали дорогу хлопцям.

День Андрія, https://novoshkola.com.ua/uk/news/kalyta-2017
День Андрія, https://novoshkola.com.ua/uk/news/kalyta-2017
День Андрія

Закінчувався вечір гулянням дівчат біля будинків сусідів. Вони голосно кричали, співали та били у ложки, щоб почути від сусідів “Щоб повіддавалися всі!”.

Зазвичай, ті дівчата, що вже чекали весілля, приймали у себе подруг, пекли пампушки, співали пісні.

У сучасності День Андрія - це іменини Андріїв і зазвичай, не проводяться гучні гуляння, лише у церквах проходять служби.

Прикмети та приказки на Андрія

  • Як ще до цього дня сніг не випав - зима буде теплою, а як з'явився - холодною.

  • Якщо напередодні йде сніг, то буде хурделиця цілий тиждень.

  • Якщо шумить вода в річці, варто чекати на завірюхи.[2]

  • Якщо вугілля в печі в святковий вечір було червоним — очікували холоднечу, якщо було білим - швидку відлигу.

  • На Андрія треба кожуха-добродія.

  • На Андрія робиться дівицям надія.

  • Якщо в цей день іде сніг - зима буде довгою та морозною.

  • Якщо сніг випав до 13 грудня - зима буде теплою та м'якою Сонячна погода у цей день обіцяє багатий урожай наступного року

Що не можна робити на Андрія

На свято Андрія у християнській традиції не можна займатися хатніми справами, інтелектуальною роботою, шити, прясти, вишивати. Кажуть, що той, хто буде багато думати у цей день, може втратити розум. Через те, що у цей період пост, то не можна їсти м'ясо.

За церковною традицією не можна ворожити, шуміти та пити алкоголь.

Сучасні ворожіння

Звичайно, період ворожінь пішов у минуле, та залишилися деякі досить сучасні методи гри і ворожіння на майбутнього чоловіка. Наприклад, написати на одинадцяти листках імена чаловіків, а один листок залишити пустим. Всі листки положити під подушку, а зранку треба витягнути один. Якщо витягуєш пустий, то ще не відомо ім'я майбутнього чоловіка.

День Андрія, https://bitly.su/rxga
День Андрія, https://bitly.su/rxga
День Андрія

Ще одне досить популярне гадання в наші часи - запитувати у незнайомців ім'я. Якщо дівчата напередодні Дня Андрія гуляють, то можуть питати у перехожих імена, як звуть перехожого, так буде звати чоловіка.

Католицька традиція на 13 грудня

Ще одне свято, що відзначають у світі - День святої Люції. Добра традиція католицької церкви - святкувати День святої Люції 13 грудня з неабиякими почестями. За легендою, свята мала дивовижні очі, а ім'я її означає “світло”. Давня легенда розповідає про дівчину, яка зачарувала парубка очима і щоб він не наробив дурниць, виколола собі очі та прислала йому їх на тарілці. Трохи жахлива легенда має добрі традиції переодягати малих дівчаток у білі одежі, робити корони з свічками та співати пісні про Святу.

Також цей день у деяких країнах називають “відьмовим”, бо кажуть, що можна побачити хвоста відьми у цей день на службі у церкві. Щоб захиститися від відьом люди натирали себе та тварин чесноком.

Багато народів мали за традицію ворожити на сімейне щастя, погоду, події. Як і у православній традиції, у цей день не можна шити, прибирати, робити важку роботу.

Куди піти на День Андрія

У Києві на День Андрія відкриють церкву на Андрієвському узвозі, що зараз на реконструкції. На свято у церкві буде проходити служба, на яку запрошують православних християн.

Так як свято припадає на п'ятницю, можна сходити у відьма-бар “Лиса гора”, де можна спробувати справжні відьомські зілля. у п'ятницю 13го тут має бути справжній шабаш київських відьом. Вони наворожать та відкриють таємниці карт таро.

Як вітати Андріїв

Саме ім'я Андрій має сильну енергетику, зазвичай, Андрії мають багато талантів та займаються спортом. Андрії захоплюються наукою, непогано вчаться та обирають для себе роль сильного лідера зі стійким характером. Таким хлопцям можна дарувати техніку та аксесуари для неї. Все, що пов'язано з спортом буде дуже доречно - м'яч, рукавиці, футбольні гетри, футболки і інше.

День Андрія, https://bitly.su/xbteo9
День Андрія, https://bitly.su/xbteo9
День Андрія

На іменини, зазвичай, вітають хресні батьки. Добре, якщо вони поїдуть з хрещеним до церкви на службу, або проведуть час з ним на вулиці, гуляючи. Важливо залишити між хресними батьками і похресником духовний зв'язок. Малим Андріям можна подарувати солодкий подарунок або цікаву книжку.