Зовсім скоро в Україні трудові книжки перейдуть в онлайн, а звільнення зможе відбутися лише через бажання роботодавця. Про це сказано в проекті нового Кодексу законів про працю, який з'явився в соціальних мережах.

До роботі на армію в альтернативній службі зможуть примушувати під час воєнного стану або за рішенням суду. А от доплату за роботу на вихідних мають намір скоротити.

На даний момент діє подвійна ставка на робочий день у вихідний. Її планують скоротити в 5 разів.

Трудова книжка, segodnya
Трудова книжка, segodnya

"Оплата праці за роботу у вихідні або неробочі дні здійснюється в підвищеному розмірі, визначеному трудовим договором та/або відповідним колективним договором. З урахуванням такого підвищення оплата праці повинна бути як мінімум на 20 відсотків вище оплати праці працівника в межах встановленої в трудовому договорі норми праці", – йдеться у проекті.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок
Показати ще

Так, раніше доплата становила не менше 100%, а тепер всього 20%.

У новаціях також є відмова від "паперових" трудових книжок. Роботодавці будуть реєструвати нове робоче місце співробітника в реєстрі соціального страхування.

У новому законі з'явилися нові причини для звільнення. Відтепер роботодавцю дали право звільняти співробітників за власним бажанням. Раніше обов'язково варто зазначати підстави для такого рішення. Хоча і тепер зобов'язаний заздалегідь попередити працівника за:

1) не менше 15 днів - якщо працює 6 місяців;

2) не менше 30 днів - якщо працює більше 6 місяців;

3) не менш ніж за 60 днів - якщо працює до п'яти років;

4) не менше ніж за 90 днів - якщо працює до 10 років.

Вагітні по новому Кзпп будуть захищені від звільнення до 70 днів до пологів і 56 днів після пологів.

Нагадаємо, чому жінкам у нашій країні платять менше, ніж чоловікам.

Як повідомляв Знай. ua, як новий Трудовий кодекс вдарить по молодим матерям.

Також Знай. ua писав, що Кабмін став на захист працюючих вагітних жінок.