12 грудня Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект №1233 "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права і законні інтереси роботодавців України)". За документ проголосувало 267 народних депутатів.

Згідно з документом вносяться зміни до ст. 265 Кодексу законів про працю України та зменшення розмірів штрафів. Відповідно, каратися штрафом будуть:

  • допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору;
  • оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи на повний робочий час, встановлене на підприємстві;
  • виплати заробітної плати без нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків.

Працевлаштування, фото: news.dtkt.ua
Працевлаштування, фото: news.dtkt.ua

У наведених випадках передбачено штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника, відносно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю і є платниками єдиного податку першої-третьої груп, буде застосовуватися попередження.

Повторне вчинення порушення протягом двох років з дня його виявлення грозить штрафом у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати. Також каратиметься штрафом у двократному розмірі мінімальної заробітної плати кожного працівника, відносно якого скоєно порушення, недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Трудовий договір, фото: bip.net.ua
Трудовий договір, фото: bip.net.ua

Недотримання встановлених законом гарантій і пільг працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України "Про військовий обов'язок і військову службу", "Про альтернативну (невійськову) службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", – у чотирикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Порушення інших вимог законодавства про працю тягне за собою штраф у розмірі мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення. Сплата 50% розміру штрафу протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу за порушення вимог законодавства про працю така постанова вважається виконаною.

Нагадаємо, фрілансери — хто це такі і чим займаються, що таке фріланс і які варіанти віддаленої роботи в інтернеті існують

Як повідомляв портал "Знай.ua", українцям заборонять вільний в'їзд до Росії: що чекає на обожнювачів мандрівок вже цієї весни

Також "Знай.ua" писав, що українці назвали найкращі для заробітків місця: де медом помазано