На сьогоднішній день всі знають, що абсолютно будь-яка підприємницька діяльність піддається аналізу. Завдяки якому можна відповісти на питання - наскільки успішний наявний бізнес? Так як це важливо не тільки для власників підприємства, а й для постачальників, інвесторів та кредиторів.

Щодо визначення рентабельності, можна сказати так, рентабельність - це найбільш важливий показник ефективності роботи компанії. Цей показник розраховується в банку при видачі кредиту, при поданні звітності акціонерам, при виборі цінних паперів для інвестування, а також для внутрішнього контролю за власним бізнесом.

Рентабельність як оцінка ефективності бізнесу

Прибутком називають основний показник господарської діяльності підприємства. Який розраховується з сукупного доходу компанії, віднімаючи при цьому всі витрати на ведення бізнесу. Всі ми розуміємо, що жоден бізнес не може працювати без певного рівня прибутку, так як повинен бути сенс у всій діяльності, окупність кожного проекту безсумнівно дуже важлива для кожного підприємця.

Розрахунок прибутку, ktonanovenkogo
Розрахунок прибутку, ktonanovenkogo
Розрахунок прибутку

Звичайно ж по розрахованій сумі неможливо судити про успішність роботи фірми. Таким чином, прибуток в розмірі 10000000 гривень є хорошим результатом за мірками невеликого підприємства або індивідуального підприємця, але для великої корпорації - це копійки і не є якесь - то суттєвої прибутком.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Варто пам'ятати, що виручка, прибуток і витрати - є абсолютними величинами, які використовують в процесі вимірювання результатів. Які можна застосовувати для порівняння фінансових підсумків, в той період часу, коли базові умови ідентичні або були змінені зовсім незначно.

Як приклад, аналіз господарської діяльності однієї фірми можна порівняти виручку за 1-й і 2-й квартали звітного періоду і завдяки цьому зробити висновок про те, чи вдалося збільшити торговий оборот.

Звичайно ж для того, щоб глибоко досліджувати діяльність компанії вище названих показників недостатньо. Якщо людина бажає порівняти фірму з конкурентами, визначити причини падіння або зростання прибутку, знайти точку окупності, то все абсолютні величини необхідно скоригувати.

Першим, що варто враховувати при порівнянні Ефективності роботи двох різних фірм - це їх розміри. Для цього необхідно виручку, прибуток або інші абсолютні показники розділити на вартість активів підприємства. Коефіцієнт, який вийде і покаже розмір прибутку, який припадає на 1 гривню майна, такі величини прийнято називати - відносними.

Прорахувати відносні показники можна за допомогою співвідношення двох абсолютних величин, найчастіше їх розраховують у відсотках.

Що собою являє рентабельність

Зі сказаного всього вище, розуміємо, що рентабельність - це оцінка ефективності використання ресурсів, таких як: гроші, персонал, основні засоби, матеріальні активи, які є на балансі фірми.

Під ефективністю розуміють - досягнення максимального результату з мінімальними зусиллями. Рентабельність - це такий собі показник ефективності, який виражають у грошах.

Для розрахунку рентабельності основним абсолютним показником, який включається в формулу, є прибуток від господарської діяльності. За формулою знаємо, що фінансовий результат ділиться на виручку або обсяг продажів, вартість використаних ресурсів, розмір активів компанії, вкладені інвестиції і інші наявні величини.

Простіше кажучи - це частка від ділення прибутку на інший абсолютний показник стану бізнесу (обсяг продажів), саме вона є показником частки прибутку в даній величині.

Ясно, що чим вище показник рентабельності, тим успішніше бізнес, як таке класичних загальноприйнятих нормативів не існує. Як приклад, людина може порівняти, то значення, що у нього вийшло з середньогалузевими індикаторами або показниками конкурентів.

З цього розуміємо, що в разі отримання збитку за результат звітного періоду, значення буде мати негативний вид. Саме такий бізнес і буде названий нерентабельним.

Можна сказати просто що нерентабельне виробництво є збитковим напрямком діяльності.

Формула розрахунку рентабельності

Нижче в статті пропонуємо ознайомиться з формулою рентабельності, якою можна користуватися в подальшому для розрахунків.

Формула має такий вигляд:

Рентабельність = Прибуток / А * 100%

З цього знаємо, що А - є величиною іншого абсолютного показника.

Варто пам'ятати, що в залежності від показника, який використовується в знаменнику формули, є такі види:

  • Рентабельність активів - під цим показником розуміють відношення прибутку до середньої вартості активів.
  • Ефективність основних виробничих фондів - частка від ділення фінансового результату на вартість основних засобів.
  • Вигідність інвестицій - можна розрахувати таким чином, прибуток ділиться на суму вкладених коштів.

Рентабельність продажів - один з найбільш важливих показників, завдяки яким здійснюється планування бізнесу, а будь-який бізнес залежить від рівня продажів. Спираючись на цей показник підприємець буде ясно на який прибуток йому можна розраховувати в майбутньому.

Нижче на малюнку наведено приклад рентабельності продажів з розрахунками.

Рентабельність продажів, ktonanovenkogo
Рентабельність продажів, ktonanovenkogo
Рентабельність продажів

Таким чином, спершу звернувши увагу на наведену формулу в прикладі, розраховуємо по ній рентабельність за минулий рік, а після цього можна зробити припущення, що в разі збільшення оборотних коштів або обсягу продажів, так само пропорційно зростатиме і прибуток підприємства. Наведена в приклад вище в тексті формула, дозволить дати значення прибутку для будь-яких оборотів.

Нижче наводимо ще один приклад, з його допомогою легко можна розрахувати рентабельність майбутніх інвестицій підприємця. Наприклад, людина хотіла вкласти кошти на покупку будинку або квартири, яку з часом планує здавати в оренду.

Припустимо вартість нерухомості, що купується становить 100000 умовних одиниць, а орендна плата за місяць становитиме сімсот умовних одиниць. Використовуючи наведену вище формулу підставляємо всі наявні значення і отримуємо, рентабельність інвестицій людини становитиме 8,4% в рік. Так за наявною формулою можна провести розрахунки кожного необхідного показника для певного підприємства, підприємець може навіть не наймати окремої людини, а розрахувати всі самостійно і зробити висновки щодо рентабельності майбутніх інвестицій.

Нижче пропонуємо порахувати все те ж саме, тільки вже для банківського депозиту, просто для порівняння, а можливо навіть після розрахунків людина зможе підібрати для себе найбільш вигідний спосіб вкладення. Використовуючи цю ж формулу, можна так само розрахувати і можливість інвестування в цікавить підприємця бізнес або рід діяльності.

Згідно способам розрахунку в бухгалтерії виділяють такі види виручки:

  • валова;
  • до оподаткування;
  • чиста (економічна);
  • операційна;
  • від продажів.

Точно також залежить від цілей аналізу в даній формулі розрахунку рентабельності можна буде вибрати абсолютно будь-який різновид. Варто тільки пам'ятати, що для підсумкового порівняння результатів потрібно використовувати один і той же показник в кожній із застосовуваних формул.

Особливості розрахунку рентабельності активів і капіталу

Насамперед варто розповісти, що собою являє бухгалтерська звітність - це основне джерело інформації, який відповідає за фінансове становище підприємства щодо зовнішнього середовища.

Бухгалтерська звітність являє собою деякі форми у вигляді таблиць, в них внесені всі дані, які стосуються майна компанії на звітний період, так само наочно можна побачити результати діяльності за конкретний період, і всі зміни фінансового стану.

До того ж в бухгалтерському звіті, крім звітів за перший рік, так само є дані за два звітні періоди, а саме: поточний і попередній. Виходячи з усіх наявних даних можна зробити аналіз того, як змінилися показники рентабельності в часі.

Для того, щоб розрахувати рентабельність, досить використовувати всього пару форм бухгалтерської звітності, а саме:

  • Баланс підприємства;
  • Звіт про фінансові результати.

Рентабельність активів

Насамперед варто розповісти докладніше, що ж собою являє рентабельність активів або коефіцієнт ROA. Її визначають як частка від ділення чистого прибутку на вартість всіх активів компанії в грошовому обчисленні, фінансовий коефіцієнт в даному випадку показує прибутковість бізнесу від різних ресурсів. Правильно розрахувати доходи і прибуток - це безсумнівно дуже важливо, тому варто підійти до питання з повною відповідальністю і набрати команду, яка зможе грамотно все зважити і визначити рентабельність підприємства, так підприємцю не доведеться витрачати свій особистий час і гроші на спочатку збитковий проект.

Формула виглядає так:

ROA = Чистий прибуток / Активи.

Щоб можна було зробити більш точні розрахунки, варто спиратися на середній вираз. Для того, щоб це визначити потрібно скласти активи на початок року і активи на кінець, значення яке в підсумку вийде ще необхідно поділити навпіл.

Рентабельність активів, ifindir
Рентабельність активів, ifindir
Рентабельність активів

Підрахунок ROA матиме такий вигляд:

Середнє значення активів = (13 852 945 + 14 385 169) / 2 = 14 119 057000 гривень.

ROA = 100 298/14 119 057 * 100 = 0.7%

Висновки такі, що кожна гривня, яка була вкладена в компанію здатна приносити дохід у вигляді - 0,7 копійок. Звичайно ж коефіцієнти робитися по галузях і дуже від них залежать. Варто підкреслити, що в матеріальних галузях, наприклад в таких, як - залізничний транспорт, частка показника енергетики завжди буде на порядок нижче.

Якою буде рентабельність власного капіталу

Рентабельність власного капіталу - представляє суму доходу, яка повертається у вигляді відсотка від власних вкладень. Таким чином розуміємо, що ROE - є одним з головних показників фінансового аналізу, так як саме він володіє загальною інформацією щодо вигідності компанії для свого власника.

Формулу можна знайти онлайн, вона має такий вигляд:

ROE = Чистий прибуток / Власний капітал

Ще відома одна формула, яка розбиває ROE на три складові, її називають - формула Дюпонт, вона має такий вигляд:

ROE (формула DuPont) = (чистий прибуток / виручка) * (виручка / загальні активи) * (сукупні активи / власний капітал).

Відомо всім, що одиниця середньої цифри ROE становить від 10% до 12%. У разі якщо економіка стабільна, то показник має вигляд від 12-15%. Звичайно ж співвідношення визначається декількома факторами, в них входять: промисловість, економічне середовище (інфляція, макроекономічні ризики).

Загальна інформація про рентабельність продажів

Рентабельність продажів - являє собою такий показник, який дає зрозуміти, яка ж частина виручки є прибутком. Варто зауважити, що при цьому в розрахунках по балансу використовуються абсолютно різні варіанти прибутковості. Розрахунок валової рентабельності продажів буде мати таку формулу:

Формула рентабельності продажів