В Україні на початку 2020 року може прискоритися інфляція через тимчасове ослаблення курсу гривні. Про це повідомляє Департамент економічної стратегії та макроекономічного прогнозування Мінекономіки.

Так, до кінця цього року рівень інфляції нижчий, ніж очікувалося раніше. У відомстві підкреслюють, що це пов'язано з відчутним зміцненням обмінного курсу.

"Протягом I кварталу 2020 формування інфляційного тренду буде відбуватися, в першу чергу, під впливом сезонності на продовольчому ринку, а також можливого тимчасового ослаблення гривні", - йдеться в повідомленні.

курс гривні
курс гривні

Крім того, серед ризиків пришвидшення інфляції також зазначаються зростання витрат виробництва (через зростання оплати праці і тарифів на електроенергію) та їх прискорене перенесення на споживчі ціни.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

При цьому ще одним ризиком розглядається відсутність транзиту газу через територію України і відновлення трендів зростання цін на енергоносії на світовому ринку на тлі наявних геополітичних конфліктів на Близькому Сході. У Мінекономіки вважають, що це негативно позначиться на обмінному курсі гривні.

Нагадаємо, чому жінкам у нашій країні платять менше, ніж чоловікам.

Як повідомляв портал Знай.uа, продуктовий набір пересічного українця стає розкішшю через стрімке зростання цін на головні продукти.

Також портал Знай.uа писав, що зарплати в Україні перерахували: хто отримує більше всіх, а кому доводиться економити.