Українцям від зміцнення гривні толку мало - ціни не знизилися, а ось обвал нацвалюти може бути катастрофічним.

Експерти відзначають, що передумови є – спекулятивний міхур облігацій Нацбанку загрожує лопнути.

Нацбанк готується до обвалу курсу гривні

40 гривень за долар - для українців це буде справжня катастрофа. Про це повідомив сайт «Дубинський. про», пов'язаний із заступником голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Олександром Дубинським.

"Більш того, від банків вимагають проводити капіталізацію своїх структур на рівні, що дозволяє їм витримати девальвацію до значення 40 грн за долар. Банки, які не зможуть сформувати відповідну страхову захист для такої девальвації, можуть залишитися без ліцензій", - стверджує сайт.

Популярні новини зараз
Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Нагадаємо, що держбюджет наступного року побудований на прогнозі 27 грн за долар.

Експерти відзначають, що з початку 2019-го гривня зміцнилася майже на 15%. Однак споживчі ціни не падають, а часом і ростуть в перерахунку на гривні.

курс долара та євро
курс долара та євро

Зазначимо, що і виробники нарікають на раптове зміцнення нацвалюти.

Відзначимо, що дефіцит зовнішньоторговельного балансу вже наближається до 4 млрд доларів.

Олександр Дубинський заявляє, що "зараз нас фактично ведуть до дефолту, щоб у 2020 році, коли відкриється ринок землі, забрати замість грошей по облігаціях землю".

Він зазначає, що в разі дефолту держава розплачується активами, а їх вартість падає. Мовляв, 10 млн га землі, які зараз знаходяться в державному земельному банку фактично стоять по 3 тис. доларів за гектар.

Курс валют, фото - Zaxid.net
Курс валют, фото - Zaxid.net

"Загальна сума - фактично 30 млрд доларів. За облігаціями ми маємо 10 млрд доларів. Якщо країна піде в дефолт, то за ці десять ми віддамо землю, яка коштує тридцять. От і все", - заявляє він.

Нагадаємо, в НБУ розповіли, коли українцям чекати на введення в обіг монет в 5 і 10 гривень. Крім того в Національному Банку України показали, як виглядають нові монети.

Як повідомляв портал Знай.uа, Міжнародний валютний фонд заявив, що в кінці 2019 року можна очікувати зміцнення гривні по відношенню до долара порівняно з показниками за минулий рік.

Також портал Знай.ua писав, що до кінця року долар може плавно повернутися до позначки 27 гривень. Ціни на товари або продукти не повинні після цього різко змінитися, тому що вже зараз закладається вартість долара по 28 гривень.