З року в рік жителі нашої країни чекають улюбленого багатьма свята - День святого Миколая, до того ж він ще й перший серед загальної масовості новорічних свят. Діти в очікуванні приходячи до них Святого Миколая ретельно збивають свої подушки перед сном або готує спеціальні шкарпетки для подарунків. Прийнято вважати, що саме в цей день святий спускається на землю і допомагає всім, хто його потребує. Саме з цього свята у всіх людей починається масова підготовка до новорічних свят, починає з'являтися святковий настрій. У цій статті пропонуємо дізнатися докладніше звідки стався свято і куди в цей день можна сходити всією сім'єю в Києві.

Історія появи свята

Вже дуже довгий час православна церква відзначає День пам'яті Святого Миколая Чудотворця саме 19 грудня. Це час називають ще чарівним, малюки загадують бажання, в цей день святий є і дарує подарунки. У цей святковий не тільки дітям буде цікаво знайти оригінальний подарунок у себе під подушкою, а й дорослим можна загадати найпотаємніше бажання, і влаштувати гуляння на честь свята.

Варто не забувати, що крім святкування в цей день існують деякі обмеження. Так як День Миколи Чудотворця є православним святом він має ряд заборон.

Згідно древнім наданням відомо, що Микола Чудотворець Святитель архієпископ Мир Лікійських, відомий для всіх як великий угодник Божий. Найбільше він шанується як швидкий помічник в самих, здавалося б, безнадійних і нерозв'язних проблемах - і духовних, і життєвих. З давніх-давен Миколи Чудотворця шанували моряки, так на кораблях було прийнято розміщувати ікони Святого Миколая. З історії відомо, що спочатку Святий Миколай відомий, як покровитель моряків і дітей.

Історія свята, kanalukraina
Історія свята, kanalukraina
Історія свята

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Як свідчать додання святий допомагав бідним дітям - годував їх, час від часу підносив подарунки, рятував від смерті і навіть зціляв. Саме тому після його смерті в Голландії з'явилася традиція роздавати подарунки дітям. У Голландії День Святого Миколая прийнято відзначати 9 грудня, і так як він був покровителем мореплавців, то єпископ припливав на кораблі і роздавав подарунки дітям від імені Святого. Трохи згодом діточок стали балувати не тільки на 9 грудня, але і на Різдво.

Схожа традиція так само виникла і в Німеччині, тут 6 грудня в день пам'яті Святого служителі Кельнського собору роздавали дітям випічку і фрукти. Але безпосередньо виникнення відомого тепер Санта Клауса більшість людей пов'язують з появою на світ твори Клемента Кларка Мура, який в співаємо "Прихід Святого Миколая" розповів про його образі, як про доброго дідка. Таким чином традиція роздавати подарунки малятам поширилася по всьому світу і прижилася найбільше в США. Саме з того часу було прийнято проводити різні благодійні акції з метою допомоги бідним і осиротілим дітям.

Куди піти з дитиною на день Святого Миколая в Києві

Нижче в статті розповімо докладніше про всі заходи, які проводитимуться в столиці на святкування Дня Святого Миколая. Афіша цього дня висвітлює, що на Софійській площі відбудуться - відкриття головної ялинки країни, 19 грудня о 19.00, вхід на цей захід безкоштовний для всіх.

Початок новорічних свят відбудеться 19 грудня, в цей день буде запалюватися головна 25-метрова ялинка країни. Повідомляється, що красуня ялинка буде міняти свій зовнішній вигляд протягом усіх новорічних-різдвяних свят. З року в рік її встановлюють на Софійській площі, в цьому році на ній буде розміщено близько трьох кілометрів гірлянд. Ще одна додаткова ялинка буде красуватися на Контрактовій площі. На лісовій красуні по низу розташують екран, з його допомогою всі бажаючі відвідувачі цієї новорічної локації зможуть передати привіт своїм рідним і близьким, і привітати їх з усіма майбутніми святами.

У 2019 темою на донне торжество організаторами заходу було вибрано північне сяйво. Так само вже відомо, що всі наявні прикраси, світлові фігури, іграшки на ялинці, які радують погляд на новорічному містечку оформлені в стилі картин української художниці Марії Примаченко. Так як в наступному році виповниться 110 років з дня її народження.

Різдв'яна ярмарка

Наступним місцем для відвідування в День Святого Миколая є - різдвяний ярмарок, вона буде розміщена від Софії Київської до Михайлівського Собору. Ярмарок відбудеться 13 січня і відвідати її зможе кожен бажаючий абсолютно безкоштовно, а на ній придбати для себе і близьких, що ні будь цікаве до свят. Щороку на ярмарку кожен з гостей може купити: оригінальні пряники, солодощі, шоколадні набори, різні подарункові сертифікати, цукерки, такі подарунки напевно сподобаються не тільки дитині, але і дорослим чоловікові і жінці. Також на території ярмарку чимала кількість різних магазинів в яких можна придбати подарунки для своїх близьких, оригінальні презенти чоловікові і дружині, дівчинці і хлопчику, так майбутні свята пройдуть ще цікавіше.

Дана ярмарок з року в рік славиться своїм розмахом і оригінальністю. Цього року повідомляється, що сувенірні будиночки будуть розташовані на проміжку між Софією Київською і Михайлівським собором. У жителів столиці і гостей, які приїхали на свята, буде можливість відвідати її протягом місяця, там напевно кожен знайде для себе що - то цікаве. Вже звично, що на Софійській площі встановлюють сцену, на якій виступають спеціально запрошені гості: українські музиканти і знаменитості. У цьому році на площі розмістили майданчик для любителів Селфі, на Михайлівській площі з'явився величезний Місто розваг.

Варто нагадати, що в 2029 році додаткової локацією на період новорічних свят стане Контрактова площа, на ній так само обладнають сцену і встановлять подібну ярмарок.

Різдвяний ярмарок, pikabu
Різдвяний ярмарок, pikabu
Різдв'яна ярмарка

Резиденція Святого Миколая

Далі варто розповісти про святковому дії, яке називається - Резиденція Святого Миколая, його організовують на великий лаврської дзвіниці. Відбудеться все в період з 30 листопада і триватиме до 25 грудня, вартість участі складе від 100-150 гривень.

У цьому році вирішили розмістити на території Києво-Печерської Лаври, кожен з гостей зможе заглянути в альтанку бажань, і звичайно ж відправити листа Миколаю або зустрінеться з ним особисто і розповісти про що мріє. Ще в резиденції Святого Миколая в цей день буде проведено чималу кількість майстер - класів.

Святий Миколай в Пирогові

Цього року відкриють ще одну локацію до свята в Національному музеї архітектури і побуту в Пирогові, захід буде організовано в період з 10 по 23 грудня, ціна за вхід становитиме від 100 до 200 гривень, знижки за вхід можуть бути у малюків і студентів.

У програмі для відвідувачів музею в цей день захоплююча екскурсія з різноманітними новорічно-різдвяними традиціями, тематичними прикрасами і атрибутами, цікавими конкурсами, давніми обрядами, гуляннями і смачними наїдками. Крім усього цього всіх гостей чекають веселі танці, ігри та колективне розучування колядок, красиві колядки знадобляться, і навчившись їм дитина зможе розповісти їх вдома в колі сім'ї. І звичайно ж в кінці заходу всіх присутніх чекає зустріч зі святим Миколаєм.

Святий Миколай в Пирогові

Мамаєва слобода на Відрадному

Ще один захід про який хотілося б розповісти, відбудеться в період з 4 по 23 грудня, замовити квитки можна через інтернет ціна за відвідування обійдеться недорого 200 гривень з кожної дитини за комплексну програму в групі.

Згідно з програмою всіх гостей чекає традиційний український святий Миколай, одягнений в священні шати і в підбитий бобровим хутром каптан. Основна програма починається вже біля головного входу, тут дівчина-козачка зустрічає гостей і проводить козацьким селищем до Головної резиденції Миколая. Святий Миколай спілкуючись з гостями, розпитує їх про їхні вчинки на протязі всього року.

У гостей буде можливість навчиться пекти медові пряники у печі, дружно поспівати різдвяні пісні і написати листа Миколаю, нехай навіть і на майбутній рік.

Романтичний каток в парку Шевченка

Безсумнівно запам'ятовуючим дією буде щорічний каток, який організовують в парку Шевченка, він розташований по вулиці Терещенківська 10. Захід проводитиметься в період з 15 грудня до 15 січня, відвідати їх зможе кожен бажаючий, абсолютно безкоштовно.

В цьому році в парку розмістили ще одна новорічну локацію під назвою "Романтичний каток від Raffaello" - для закоханих пар. На його території обладнали різні романтичні фотозони, світлове 3D-шоу на льоду, незвичайні ілюмінації й комфортні зони для відпочинку під святкову музику. Кожен любитель кататися на ковзанах зможе випробувати єдиний в Україні круглий каток.