Із недавнього часу Католицьке Різдво в Україні стало офіційним святом. Дізнайтеся подробиці нововведень. Коли настає дата святкування у католиків? Коли вони дарують подарунки, як зустрічають і починають святкувати, сідають за стіл? Дізнайтеся, як справляють це свято в Німеччині, Англії, США та інших країнах.

Яка дата святкування та традиції свята?

Традиційно західні християни відзначають Католицьке Різдво 25 грудня. У 2019 році цей день припадає на середу. У католиків є така прикмета: рівно опівночі 25 числі вони відкривають вікно, впускаючи до своїх осель Католицьке Різдво, а разом із ним - удачу, багатство та щастя.

Обов'язковими атрибутами Католицького Різдва є святкові різдвяні свічки. Згідно із повір'ям, вони захищають будинок католиків та їхню сім'ю, а також святковий стіл від усього поганого й сил темряви. Як правило, різдвяний вінок - символ захисту від негативу, оберіг від злих духів.

Католицьке Різдво відзначається 25 грудня, тому що це день зимового сонцестояння. Він символізує початок і відродження нового життя. Крім цього, існує версія, що цей день обчислювався католиками, виходячи із дати 25 березня - це свято зачаття Сина Божого. І якщо від цього числа відрахувати 9 місяців, виходить 25 грудня.

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, segodnya.ua
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, segodnya.ua

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Уже позаду період Адвента - 4 тижні посту, час роздумів і приготувань до великого свята у католиків. Католики постяться, каються у скоєних гріхах, сповідуються. Напередодні цього дня - Різдвяний святвечір, коли сідають за стіл, їдять тільки сочиво. Пост у католиків закінчується, коли на небі сходить перша зірка.

У католицьких храмах 25 грудня справляється 3 святкових богослужіння: на честь Бога Отця, Божої Матері та католицької душі. Згідно давньої народної традиції, яка встановилася ще в 13 ст., католики прикрашають свої будинки та храми статуетками немовлям Ісусом, Дівою Марією, пастухами, Йосипом. У храмах встановлюють ясла із овечками, ягнятками та іншими домашніми тваринами. Прикрашають ясла ялиновими або сосновими гілками, а також омелою і соломою.

Католицькі традиції святкування Різдва тісно переплітаються із православними. Їх ритуали багато в чому ідентичні. Католики також вітають один одного зі святом, ходять у гості, співають пісень, бажають гармонії, достатку в домі, теплоти й затишку сім'ям рідних та близьких. Готують солодкі частування та інші подарунки для дітей і дорослих.

До речі, традиція дарувати подарунки прийшла до нас із біблійних сказань, коли до новонародженого Ісуса Христа приходили люди й приносили подарунки. Із того часу вітати подарунками прийнято і всіх родичів.

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach

Давайте дізнаємося, як прийнято святкувати Католицьке Різдво в Україні? Чи буде офіційний вихідний? І як святкують цей день українські католики? Читайте все про нововведення і українські католицькі традиції.

Католицьке Різдво 2019: чи буде вихідний?

В Україні 25 грудня - офіційний вихідний. Закон про це вступив у дію у нас у країні 2 грудня 2017 року. Згідно із цим, у 2019 році день Католицького Різдва також буде вихідним. І його не потрібно буде відпрацьовувати.

Українські католики, як і всі інші, постяться 4 тижні, а 25-го числа відзначають свято. Воно починається, як правило, із відвідування храму. Різдвяні католицькі традиції в Україні схожі із зарубіжними. Вся оселя прикрашається у західному стилі.

Святковий настрій створюється елементами декору й чудовими новорічними прикрасами. Вікна, стіни та вхідні двері у католиків прийнято прикрашати вінками й запалювати свічки.

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach

До речі, традиція прикрашати будинок вінками із недавніх пір перекочувала до православних. Вінок асоціює колесо, на яке Йоганн Хінрік Віхерн, який взяв на виховання бідних дітей, встановив великі білі свічки й маленькі червоні.

Адже він втомився від постійних дитячих запитань: «Коли ж Різдво?» Дітям велів щоранку у будні дні запалювати по маленькій червоній. І тільки в неділю - білу. Він сказав їм, що коли всі свічки згорять, тоді й настане свято. У підсумку залишилося 4 білих свічки. А від колеса - лише форма.

Сьогодні різдвяні вінки прикрашають шишками, іграшками, сніжком та дощиком, і чим завгодно: квітами, фруктами, горіхами, цукерками. Ну, а найголовніший бажаний гість для католиків у цей день - пухкий товстун у червоному камзолі та шапочці з білою бородою, який їздить на оленях у компанії з гномами.

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach

Саме він пробирається до будинків через димоходи. І розкладає подарунки у шкарпетки, розвішані біля каміна. У зв'язку із цим сьогодні Україна рясніє яскравими чудовими чобітками, які є у продажу на будь-який смак.

Що на столі у католиків Німеччини, Англії, США та інших країн?

У європейських католиків головною різдвяною стравою є запечена індичка або гуска, качка із яблуками або з капустою. Але ось соуси у різних країнах прийнято до них подавати різні.

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach

Наприклад, у США до індички подають журавлинний соус, в Англії - із агрусу. У Франції та Греції прийнято запікати індичку в білому вині. До речі, Різдво європейських католиків асоціюється не тільки із запахом індички та хвої.

Воно має у них свій особливий запах - Помандер. Це апельсини, які вони прикрашають всілякими екзотичними прянощами й спеціями: кмином, корицею, гвоздикою. Буває, що роблять навіть цілі оригінальні композиції.

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach

Деякі католики фантазують і химерно прикрашають апельсини зірочками, шишками, лимонами, сердечками, гілочками і т.д. Ще одним обов'язковим атрибутом різдвяного столу у європейських католиків є печиво із передбаченнями.

Якщо ми, наприклад, пишемо на папірці бажання та спалюємо його під бій курантів, випиваючи шампанське, то європейські католики пишуть папірці з прогнозами й загортають їх у тісто. Після печиво із передбаченнями разом із індичкою з'являється на чолі святкового різдвяного столу. Різдвяні печива із передбаченнями католики прикрашають глазур'ю, сердечками.

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach

Омелу вони вважають найкращим оберегом від зла. Згідно давнім повір'ям католиків, це потужна зброя проти злих духів. За традиціями англійців, вінок із омели англійці спалюють на дванадцятий день після Католицького Різдва.

У європейських католиків є навіть традиція, пов'язана із омелою, коли закохані скріплюють свій союз під омелою, одружуються, і таке рішення змінити ніяк не можна. Цікаво, що поцілунки під омелою стали використовувати за кордоном на благодійних торгах.

Так, за великі гроші можна придбати поцілунок під омелою із відомим політиком, актором або музикантом. І людей, що бажають придбати поцілунок за космічні суми, чимало. Наприклад, у 5 тис. євро обійшовся поцілунок під гілочкою омели із британською телезіркою Христиною Блейклі.

Пуансеттію називають ще «різдвяною зіркою». Цією рослиною католики Європи також прикрашають свої оселі. У переддень свята багато прилавки магазинів, а часом і цілі міста просто огортаються у червоні різдвяні квітки. Люди виставляють ці яскраві прикраси в горщиках перед будинками, офісами, магазинами.

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach

На святковому столі ця рослина уособлює Віфлеємську зірку. Саме тому вона знаходиться в центрі столу. Деякі католики розставляють по всьому будинку горщики із пуансеттію, яка повинна принести в оселю удачу й щастя.

До речі, тим українським католикам, які ще не прикрашають цими рослинами свій будинок та різдвяний стіл, але планують перейняти європейську традицію, варто знати, що вони отруйні. Можуть викликати алергію, а при попаданні до шлунково-кишкового тракту - блювання, нудоту, діарею. Так що працювати із підступною омелою і Пуансеттію бажано тільки у рукавичках.

Ялина, безумовно, атрибут Різдва як у католиків, так і православних. Якщо спочатку це хвойне дерево прикрашали такими дарами природи, як яблука, то згодом їх замінили кулями. У наші дні магазини переповнені химерними ялинковими прикрасами.

Ялинку можна прикрашати не тільки штучними кулями, а й їстівними пряниками, цукерками, горішками. Гірлянди із вогниками на ялинці виступають символом тепла й світла, який Господь Бог приносить у душі людей.

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach

Європейські католики дуже гарно прикрашають фасади своїх будинків. Більшість із них святяться та переливаються тисячами вогників. Здається, що в їхні вікна підіймається Санта Клаус, ажде будинки прикрашені його фігурками. А у дворі блимають вогниками різні статуетки: тут є олені, пастухи, ягнята і т.д. У них навіть лавки та альтанки блимають сотнями різних вогників.

Багато католиків різних країн одягаються у святковий день в червоні светри із оленями. Різдвяними кольорами одягу традиційно вважаються червоний, зелений та блакитний. Сім'я сідає за святковий стіл опівночі з 24 на 25 грудня, коли сходить перша зірка.

Традиційні страви різних країн відрізняються. Крім різдвяної індички, гусака або качки, а також печива із передбаченнями на столі у католиків різноманітні страви із риби, журавлинні киселі, сочиво. Ухвалення великої кількості алкоголю не вітається. Допускається 1-2 келихи червоного вина.

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, attuale
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, attuale

Якщо ви опинитеся у цей день в Англії, то, крім ароматної індички із соусом із аґрусу вас почастують тут смачним пудингом, облитим ромом. Американці й французи також вважають за краще індичку. Тільки у Франції ще подають на різдвяний стіл паштет із гусячої печінки та багато різних видів сирів.

У Данії замість індички запікають качку чи гуску із яблуками, подають рисову кашу із корицею або рисовий пудинг. У Німеччині - величезну страву із горіхами, яблуками, родзинками і марципанами. У Іспанії - молочне порося на вертелі. У Китаї - качку по-пекінськи. У Італії - морепродукти та тортеллини.

Що ж, вітаємо читачів із наступаючим Католицьким Різдвом! Довгоочікуваних солодощів та сюрпризів під подушкою або у чобіток! Нехай Чудотворець допоможе вам повірити у ваші сили у своїх починаннях! Домагайтеся із успіхом того, що раніше здавалося неможливим!

Фото

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, segodnya.ua
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, segodnya.ua

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, dach
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, dach

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach

Відео