В цьому році ми знову будемо відпочивати на 25 грудня на честь католицького Різдва. Частина українців святкують цю дату і ходять до костелу святого Миколая на святкову службу. Решта або просто відпочивають, готуючись до Нового року або беруть участь в традиційних ворожіннях. Сьогодні поговоримо про те, як провести католицьке Різдво в Києві, де погуляти і як створити святковий настрій перед новорічними канікулами.

Католицьке Різдво, https://inforesist.org/katolicheskoe-rozhdestvo-2018/
Католицьке Різдво, https://inforesist.org/katolicheskoe-rozhdestvo-2018/
Католицьке Різдво

Традиції Різдва

Католицьке Різдво зовсім недавно стало офіційним святом в календарях українців. колишній Президент Порошенка підтримали католицьке співтовариство і зробив цей день вихідним, як і у всій Європі. До 25 грудня прийнято приготуватися до свят: поставити ялинку, прикрасити будинок і запастися частуваннями. На вулиці Києва вже развеслили святкові гірлянди, а на ринках продають сосни і їли.

Серед європейських традицій Різдва ми перейняли декорування вітрин, фасадів будинків та закладів. Тепер можна погуляти по прикрашеному Хрещатику, заглянути в ресторани і кафе, де попрацювали дизайнери для залучення уваги гостей.

Хорошою традицією, яка вже давно прижилася в українців стало створення різдвяних віночків. Вони символізують у католицькій вірі родючість, гостинність та добробут. Прикрашають віночки ялинковими іграшками, солодощами, квітами, горіхами, шишками і сушеними фруктами. В інтернеті з'являються фото з ідеями створення такого декору: за допомогою дротяної вішалки і куль пропонують створити оригінальний віночок.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Ще одна традиція, що прийшла з Заходу - це запалення чотирьох свічок. За чотири тижні до Різдва, щонеділі на вікні запалюють по одній свічці після заходу сонця. У деяких країнах прийнято вечеряти з запаленими пронумерованими свічками, чекаючи свята.

На Різдво всі католики і протестанти готують рясний святковий обід. Тут можуть бути і м'ясні, і рибні, і здобні страви. В ідеалі - дванадцять страв на столі. Але багато хто вважають в цей список солодке, соуси і навіть масло. Деякі готують на свято індичку, інші пригощають запеченою гускою, а є і ті, хто готується до Різдва заздалегідь - видобуває на полюванні дичини та готує справжній середньовічний бенкет.

Стара традиція ворожіння на Різдво надає цьому дню містичності . Гадають не тільки незаміжні дівчата, а всі, хто хоче дізнатися майбутнє. Ми підготували кілька простих популярних ворожінь в ніч перед Різдвом.

Католицьке Різдво, https://bitly.su/6hmyW5oJ
Католицьке Різдво, https://bitly.su/6hmyW5oJ
Католицьке Різдво

Різдвяні ворожіння

Більшість традиційних ворожінь на католицьке Різдво пов'язані з приготуванням їжі. Наприклад, в Чехії різдвяним королем столу вважається короп. Його запікають з овочами, а на лусці ворожать. Рибу чистять і відкладають луску на папір на 4-5 днів. Після цього дивляться на неї: якщо луска потемніла, більша її частина стала чорною, то в майбутньому році вас чекає тривала хвороба, якщо луска злиплася, то рік буде непростим - весь у справах, проблеми і метушню, якщо луска залишилася світлою і розсипчастою, то рік буде багатий, спокійний і щасливий.

Інші ворожіння пов'язані з вогнем свічки або полум'я в каміні. Якщо запалити велику товсту свічку і простежити за тінями, які падають від її світла, то можна помітити, що в одних буде падати довга тінь, подовження голову - це означає вдалий рік для цієї людини. У тих, чия тінь спотворить голову, поєднавши її з тілом або якщо не можна буде розпізнати тінь від голови зовсім, то така людина в майбутньому році втратить голову від любові або від неприємностей.

Деякі люблять ворожити на яблуках, що включає фантазію і може стати цікавою розвагою для компанії. Усім роздають по стиглому яблуку і кожен розрізає яблуко навпіл. Якщо серединка утворює зірку, то рік буде щасливим і успішним. Якщо всі зернятка залишилися цілими, то будинок в родині буде багатий. Якщо ж серединка більше схожа на крес, то буде велика втрата у майбутньому році.

Католицьке Різдво, https://bitly.su/FDcgRXQ
Католицьке Різдво, https://bitly.su/FDcgRXQ
Католицьке Різдво

Куди піти на католицьке Різдво в Києві

Традиційний похід в київський костел може здивувати навіть корінного киянина, в органному залі Миколаївського костелу буде проходити святкова проповідь ввечері 24 грудня, служба супроводжується хоровим співом і грою на органі. В костелі відчувається свято, особливий дух різдвяних свят.

Якщо ви ще не були на головній ялинці столиці, то радимо відвідати її на Софіївській площі. Тут дійсно святкова атмосфера: миготлива ялинка, різдвяний ярмарок, святковий концерт і всілякі розваги. У святковий день тут можна випити глінтвейну, спробувати шашлик, зігрітися бограчем, підсолодити вечір льодяниками і пряниками, знайти подарунки рідним і близьким.

25 грудня театрали можуть потрапити За лаштунки київської опери. Це оригінальна екскурсія відкриє завісу таємничих коридорів однієї з найстаріших сцен Києва.

Вже кілька років поспіль казка “Вартові мрій” на ВДНГ допомагає зануритися в чарівну атмосферу новорічних свят.

На Співочому полі відкрилася виставка “Легенди Піднебесної” з китайськими ліхтариками. Гості поринуть в атмосферу східного містечка. Сюди краще приходити після заходу і спостерігати, як один за іншим включаються різнокольорові абажури різної форми.

Аматори прогулятися по місту оцінять святковий концерт 25 грудня на Подолі. тут можна покататися на колесі огляду, прогулятися Андріївським узвозом, купити подарунки, смачно поїсти і насолодитися подільським колоритом.

У Музеї історії України можна потрапити на справжній містичний екшн - Ніч перед Різдвом в музеї. Ввечері 24 грудня у зали музею можна буде потрапити завдяки оригінальній екскурсії, яка закінчиться виступом етно колективу з колядками.

Католицьке Різдво, https://bitly.su/FDcgRXQ
Католицьке Різдво, https://bitly.su/FDcgRXQ
Католицьке Різдво

Що треба зробити в цьому році на Різдво

Щоб створити нові традиції на різдво, радимо урізноманітнити цей день особливими ритуалами, які кожен рік будуть створювати святкову атмосферу:

домовтеся про маленьких подарунків ввечері з 24 на 25 грудня, якщо сім'я велика, то секретний санта і ліміт на ціну подарунків буде дуже в тему;

подивіться різдвяні фільми з смачним какао і ароматним печивом;

нарядите ялинку під різдвяну музику і підготуйте будинок до святкування Нового року;

зберіться для приготування імбирних пряників, розмалюйте їх і спробуйте зробити імбирний будиночок;

зберіть піжамну вечірку і откупорьте шампанське;

влаштуйте вечір настільних ігор;

влаштуйте вечір хендмейду, змайструєте новорічні іграшки, зшийте святковий костюм для Діда Мороза і оновіть зламані ялинкові іграшки;

зіграйте в компанії в різноманітні групові ігри, привчайте молодше і старше покоління до спільних свят без сидіння за столом з їжею;

влаштуйте караоке-вечір з новорічними піснями, згадайте американські і радянські хіти;

вивчіть колядки і влаштуйте батл колядок.

Чого не можна робити на Різдво

На всі свята заборонено лаятися і влаштовувати конфлікти. У священні дні краще уникнути неприємних зустрічей і створити атмосферу радості і спокою в будинку. Будь-які конфліктні ситуації затьмарювати Різдво, тому радимо уникати сварок з близькими.

25 грудня заборонено прибирати в будинку і робити складну домашню роботу. На свята завжди треба відпочивати, насолоджуватися компанією і спілкуванням. До свята треба було створити максимальний затишок і чистоту.

На Святвечір католики не обідають. Виняток - діти, вагітні жінки та хворі. решті краще почекати до вечора.

На Різдво краще утриматися від рукоділля та шиття, все треба закінчити 24 грудня, а 24го займатися виключно приємними справами.

Якщо вас дивують квітчасті светри в західній культурі, то цьому є пояснення: на Різдво не прийнято ходити в чорному одязі, мало того, вся одяг повинен бути новим. Так що нові светри в родині Візлі у казці про Гаррі Поттера - це данина традиціям, а не примха мами.

На Різдво заборонено полювати - всю дичину треба було принести до свята. На 25 грудня треба залишатися вдома, існує повір'я, що мисливці можуть замерзнути в лісі, якщо будуть шукати здобич у цей день.