Святвечір у західних християн

Святвечір – це день перед Різдвом і приготування до свята. Саме слово походить від слова «сочиво». Так називають зернову кашу з медом, фруктами та сухофруктами. В цей день відзначають Святвечір перед Різдвом католики. Ті, хто не пішов до церкви, все одно збираються ввечері за столом з сім'єю. В голові завжди батько сімейства. Спочатку читають уривок про Різдво з Євангелія від Луки і читають разом з сім'єю молитву. Під час вечері потрібно обмінятися облатками – пластинками прісного хліба з малюнком. Вони символізують тіло Христа. Є також звичай за столом залишати вільне місце, щоб, якщо хтось прийде, то його приймуть, як частину родини. Так пам'ятають про близьких і дорогих, які не можуть провести цей вечір з родиною.

Різдво, фото: Униан
Різдво, фото: Униан

День працівників архівних установ України

В Україні це професійне свято заснували за Указом президента в 1998 році, щоб відзначити внесок архівних установ у розвиток культури і науки, а також інших сфер життя суспільства. В 1917 році створили перший державний орган управління архівною справою в Україні. Це був Бібліотечно-архівних відділ, який очолював О. С. Грушевський.

Свята 24 грудня, фото: 24 news
Свята 24 грудня, фото: 24 news

Православні свята:

  • Преподобного Данила Стовпника.
  • Різдвяний піст.

Ніконов день

В цей день відзначається пам'ять преподобного Нікона Печерського, ченця Києво-Печерського монастиря. На Русі вважали, що в цей день Нікон стоїть біля ікон. Його просили відігнати нечисть, яка проявляється в завірюхах. Також вірили, що він може дати спокій кожній душі. Прийнято в цей день запалювати лампади і просити сонце прийти на землю, щоб відігнати злих духів. Вважається, що поки день не буде довшим, відьми будуть піднімати вихори з снігу, поки літають на мітлах.

Популярні новини зараз
На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Народні прикмети на 24 грудня

Іменини в цей день

Вікентій, Данило, Омелян, Іван, Леонтій, Лука, Микола, Никін, Петро, Терентій, Феофан


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.