З 2004 року пенсії в Україні нараховуються на основі "страхового стажу", що являє собою щомісячний обов'язковий внесок до Пенсійного фонду та вираховується з заробітної плати. Крім страхового існує також трудовий або загальний стаж, який можна підтвердити записами в трудовій книжці.

Підтвердити наявність стажу можна за записами у трудовій книжці до 1 липня 2000 року. В період з 1 липня 2000 року до 1 січня 2004 року розрахунок пенсійного стажу здійснюється суто за даними персонального обліку у Пенсійному фонді.

Пенсіонери, фото: oblgazeta
Пенсіонери, фото: oblgazeta

У 2004 році після введення поняття "страховий стаж" перестали враховувати, скільки людина фактично працювала. З цього часу має значення лише період, протягом якого і скільки сплачував роботодавець за нього в Пенсійний фонд. Водночас трудовий стаж, набутий до січня 2004, автоматично прирівнюється до страхового стажу.

У випадку, якщо трудову книжку загублено, можна звернутися на підприємство за довідкою. Згідно з інформацією ПФУ стаж можна підтвердити довідкою з підприємств, установ і організацій, де людина працювала. Зберігання документів входить в обов'язки підприємства. Проте, якщо підприємство ліквідовано, всі документи передаються в держархів, де зберігаються протягом 75 років і куди можна звернутися у разі необхідності.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

Трудовий стаж, фото: narodna-pravda.ua
Трудовий стаж, фото: narodna-pravda.ua

Нагадаємо, чи є життя після 1 січня: нові пенсії, зарплати і прожитковий мінімум у 2020

Як повідомляв портал "Знай.ua", українців попередили про підвищення податків: скільки платитимемо у 2020 році

Також "Знай.ua" писав, кому пощастить вийти на відпочинок достроково