В мережі давно жартують, що ті, у кого немає грошей на Буковель, їдуть кататися на лижах в Польщі чи Словаччини. Підвищення ціни у сезон є загальносвітовою практикою, проте в Україні це часто переходить всі межі.

Варто лише згадати, на скільки підвищували ціни за квартири кияни під час фінального матчу Ліги чемпіонів. Подекуди вартість доходила до 4 тис. євро на добу, що у 20, а то й 30 разів вище звичайних цін. Дійшло до того, що у Києві розгорнули кампанію "Посели іноземця безкоштовно!", щоб українці не виглядали в очах іноземних гостей баригами, пише Ділова столиця. У той час заробити на футбольних фанатах вирішили і таксисти, і ресторатори, і продавці.

Чорне море в Одесі, фото: Укрінформ
Чорне море в Одесі, фото: Укрінформ

Відпочинок за кордоном на екзотичних для українців островах, наприклад, Канарських здається непомірно дорогим. Проте, в Україні у тій же Затоці чи Буковелі ціни далеко не помірні.

"Дві кімнати, кухня з духовкою і посудомийною машиною, тераса з видом на пляж і океан — такі апартаменти минулого літа ми знімали з чоловіком на канарському острові Лансароте. Коли я поскаржилася подрузі, що доводиться їхати у відпустку у найвищий сезон і платити за апартаменти за 50 євро в добу, вона здивовано подивилася на мене і сказала: "50 євро коштує номер у Затоці під Одесою. Без кухні та посудомийниці", - йдеться у статті.

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Проте введення в країні безвізу і поява лоукостерів дозволила тисячам українців своїми очима побачити різницю між українським і західним сервісом, порівняти ціни та зрозуміти, що відпочивати на Заході іноді дешевше, ніж в рідних краях. До того ж часто набагато приємніше.

Аеропорт Франкфурта, IndianExpress
Аеропорт Франкфурта, IndianExpress

Але найстрашнішим у цій ситуації, є те, що бажаючи "зрубати бабла на туристі", власники житла часто не зважають елементарні правила безпеки. Нещодавно у Львові загинула молода пара, які приїхали на романтичний вікенд і винайняли квартиру у центрі міста. Люди отруїлися чадним газом, оскільки у багатьох будинках Львова досі стоять старі газові печі і колонки.

Львів є одним з найпопулярніших туристичних напрямків у країні. Але ціни на відпочинок тут ростуть, а якість обслуговування поліпшуватися не поспішає. Львівські готелі за ціною ночівлі вже зрівнялися з краківськими і лише трохи відстають від празьких. Відзначається, що поява відразу декількох лоукостерів дозволяє купити квиток на літак в ту ж Польщу не набагато дорожче залізничного квитка по Україні.

Тим більше, у сусідній Польщі уже кілька років за допомогою міністерства туризму реалізують програму "Польща за пів ціни". У міжсезоння полякам пропонують відпочити в готелях і готельних комплексах за пів ціни. А в Україні програми з розвитку внутрішнього туризму якщо і є, то переважно на папері.

Ціни в Буковелі, фото: dsnews.ua
Ціни в Буковелі, фото: dsnews.ua

Одним з яскравих прикладів є Буковель. Цей курорт і правда мегапопулярний в Україні, але тому, що альтернативи йому немає. Проте жити і харчуватися в самому Буковелі далеко не всім по кишені. Хітом мережі стало фото склянки компоту за 50 грн у звичайному фастфуді. Проблема існує із внутрішніми перевезеннями по Україні.

"Втім, з внутрішніми авіаперевезеннями в Україні теж не особливо склалося. Квитки з Києва до Гданська і назад на двох обійшлися мені в 2,5 тис. грн. Два квитка Київ–Львів–Київ — майже 6 тис.", - йдеться у статті.

Повідомляється, що у 2017 р. Україна заробила на туризмі $1 млрд. Сусідня Словаччина, яка в 12 разів менша від України, $3 млрд. Поляки, у яких території, у порівнянні з Україною, у два рази менше, примудрилися заробити на туристах $13 млрд. Однак, у цій цифрі є і наш внесок — українці дедалі частіше віддають перевагу закордонним курортам вітчизняним.

Нагадаємо, на пенсію після 60-ти: половина українців ризикують зустріти старість у злиднях

Як повідомляв портал "Знай.ua", зарплати і ціни в Україні помістили в карикатуру: актуально про бензин, світло та хліб

Також "Знай.ua" писав, працювати з останніх сил: в Україні зміниться порядок виходу на пенсію, що треба знати