В Україні з 1 січня 2020 року введені ринкова і гарантована ціни на газ для населення. За угодами з МВФ з початку 2020 року всі споживачі України зобов'язані оплачувати газ за ринковою вартістю. Щоб захистити українців від коливання цін уряд запровадив страхову ціну, яка буде зафіксована до кінця кварталу, тобто 1 квітня 2020 р.

З 1 січня споживачі можуть вибрати, як платити за газ: за гарантованою ціною, яка буде діяти до кінця кварталу, або за ринковою ціною. Страхова ціна "Нафтогазу" становить 6961 грн за тисячу кубометрів з ПДВ. Таку вартість було визначено на підставі котирувань найбільшої європейської газової біржі. На кінцеву ціну на газ буде впливати вартість транспортування, встановлювана НКРЕКП.

Ціни на газ, фото: poglyad.tv
Ціни на газ, фото: poglyad.tv

Така ціна на "блакитне паливо" збігається з квартальною гарантованою ціною на газ. Квартальна ціна буде діяти автоматично для всіх споживачів. У "Нафтогазі" підрахували, якщо транзит газу продовжиться, то програма з гарантованою ціною може завдати споживачам збитки.

Глава Мінекоенерго Олексій Оржель зазначив, що після підписання угоди про транзит газ може стати чи не найдешевшим за всю історію переговорів. Міністр підкреслив, що "тоді споживачі зі страховою ціною не виграють, тому що на ринку буде менша ціна".

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Олексій Оржель, фото: Facebook
Олексій Оржель, фото: Facebook

Нагадаємо, опалення подешевшає з грудня: українцям показали "підводні камені" у платіжках

Як повідомляв портал "Знай.ua", українців можуть залишити без пільг та субсидій: хто знаходиться в зоні ризику

Також "Знай.ua" писав про комунальні тарифи у 2020: як зміниться вартість світла, води та опалення в Україні