У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті святого Феодула і з ним ще 9 мучеників.

Святий Феодул жив у Фессалоніках в 3-му столітті, був читцем і служив у церкві. Однієї ночі уві сні він побачив у руці предмет, а коли прокинувся, то побачив, що це був перстень з хрестом. З допомогою його сили Феодул багатьох навернув до правдивої віри, допоміг багатьом хворим, зцілюючи від важких недуг. Але коли почалися гоніння на християн, Феодула теж схопили і предстали перед судом. Ніщо не змогло умовити його відректися від Христа. В результаті він помер мученицькою смертю.

Щоб худоба та птиці домашні добре пережили зиму, їх годували спеціальні коржами з висівок. Але вірили, що нечисть намагається проникнути в бабин кут і поцупити щось або зіпсувати. Тому коржі або відразу несли в хлів, або загортали в рушник. А ясла в хліві обсипали листям чортополоху, що теж повинно було відігнати нечисть.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

За народним повір'ям сьогодні не можна працювати з гострими предметами, інакше якщо людина пораниться, то весь рік буде хворіти. Жінкам заборонялося підрубувати і підшивати поділ, щоб не вкоротити собі вік. Сьогодні не роблять серйозні операції, їх переносять на інший день.

Народні прикмети на 5 січня

Наші пращури помітили, що погода Федулова дня пророкує погоду листопада. «Прийшов Федул — вітер подув», – говорили на Русі. Вітер вважався хорошим ознакою — він обіцяв багатий урожай.

Прикмети і приказки

  • Який Федул, такий і листопад.
  • Прийшов Федул — вітер подув.
  • Якщо в Федулов день виє вітер і падає сніг, то у липні буде неприємно й сиро.
  • Якщо немає ні вітру, ні снігу, то врожай у цьому році буде багатим.
  • Якщо у цей день кішка лізе в тепле містечко погрітися – чекай тривалих морозів.
  • Якщо кінь почав хропіти, скоро почнеться снігова буря.
  • Якщо турбуються курки – буде сильна завірюха.
  • Ті, хто народилися 5 січня після заходу обов'язково вийдуть з усіх життєвих перипетій переможцями.

Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.