Впровадження нових покарань за їзду в нетверезому стані відтерміноване. Замість першого січня, як планувалось від початку, нові санкції наберуть чинності першого липня нинішнього року.

Законопроект про нові покарання для водіїв напідпитку Верховна Рада ухвалила ще у 2018 році, а президент підписав його у квітні минулого року. Запрацювати новий закон мав з першого січня 2020 року, але в Офісі президента вирішили перенести його впровадження на перше липня. Це відтермінування пояснюють тим, що правоохоронна система ще не готова до нових покарань для нетверезих водіїв.

“Перенесення допоможе уникнути ризиків виникнення проблем у правотворчості і правозастосуванні, а відповідним органам кримінальної юстиції дозволить належним чином підготуватися до впровадження змін”, - роз'яснює Офіс президента.

За словами експертів, причина відтермінування — суто процесуальна. Згідно із новим законом суд повинен розглянути справу про їзду напідпитку за десять днів, а українська судова система до цього ще не готова, оскільки судам потрібен час для того, щоб розібратись в усіх деталях.

Популярні новини зараз
Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей
Показати ще

Варто зазначити, що нова система покарань передбачає, зокрема, кримінальну відповідальність для водіїв, які стали винуватцями ДТП, перебуваючи за кермом у нетверезому стані. Також кримінальна відповідальність передбачена за передачу керування автомобілем людині у нетверезому стані.

Кримінальна відповідальність за скоєння “п’яного” ДТП передбачена також у Франції та США — там вона наступає, якщо в ДТП загинули люди.

Нагадуємо, що з цього року в Україні з’явились нові правила дорожнього руху та знаки, які стосуються електромобілів.

Як повідомляв портал "Знай.ua", пожежі в Австралії перетворилися на екологічне лихо: як борються з нещадним вогнем небайдужі.

Також "Знай.ua" писав, що любитель випити перетворив алкоголізм на хобі: китаєць став зіркою інтернету завдяки своєму алкогольному хобі.