У християн Хрещення Господнє - одне із найголовніших і найважливіших свят. І навіть ті люди, які не так часто ходять до храмів і моляться, занурюються у цей день у ополонці. Дізнайтеся: що можна робити й чого не можна? У цього свята є свої заборони й дозволи.

Як виникло свято Хрещення, навіщо занурюватися в ополонці?

Традиційно свято Хрещення Господня миряни відзначають 19 січня. Дуже важливо, щоб цей день люди зустрічали молитвами, очистивши тіло напередодні за допомогою суворого посту. Водохресний Святвечір - це вечір напередодні великого православного свята. І день 18-го числа повинен бути пісним.

Зустрічайте свято із відкритою душею та чистими помислами! І не забувайте, що навіть найзвичайнісінька вода на Водохреще має особливу силу. При цьому важливо не просто бездумно занурюватися, а просити вибачення за всі гріхи у Бога. Знайти прощення у рідних, друзів та близьких.

Молитви, піст, покаяння - ось 3 найважливіших сполучних ланки для православних на Водохресний Святвечір і саме Хрещення. Вважається, що у Богоявленську ніч, із 18-го на 19-те число, небо відкрите для людей.

У крижаній ополонці необхідно тричі зануритися із головою. Свята водохресна вода має особливі цілющі властивості. Вона очищає тіло й зцілює від хвороб та недуг, стаючи справжнім цілителем.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Вважається, що водохресна вода при купанні в ополонці змиває всі гріхи, омиває грішне тіло, допомагаючи тим самим очиститися. Щирі молитви до вищих сил і відкрита до Бога душа в це велике православне свято - це важлива складова. Моліться з вірою у душі до відкритого неба, нехай душа очищується, і всі гріхи прощаються!

Читаючи молитви до Всевишнього, важливо висловлювати в них свої думки й почуття. Не читати бездумно або тільки тоді, коли виникають проблеми у житті або зі здоров'ям. А щодня намагатися ставати ближчими до Бога. На Водохреща молитви мають особливу чудодійну силу.

Хрещення Господнє 2020, hochu.ua
Хрещення Господнє 2020, hochu.ua

Для того, щоб добрі помисли й добрі побажання збулися, важливо молитися щиро й від душі. Любити Господа Бога, рідних і близьких, і весь час підживлювати свою віру в Бога. Щоб ставати ближчими до Бога і чути його, потрібно виконувати Божі заповіді й слідувати за Небесним Отцем.

Чому свято Хрещення так називається?

На Водохреща потрібно очищати свої душі й тіла від гріховних діянь і помислів. Під час купання у ополонці у цей день відбувається ніби поєднання із вищими силами. І абсолютно не дарма, тричі занурюючись у ополонку, щоразу потрібно казати: «У ім'я Отця, Сина і Святого Духа!», і щоразу перехрещуватися.

Оздоровлюйте свій організм, очищайтеся, змивайте із себе гріхи й тяжкі помисли. Церква впевнена, що Всевишній поблажливий до кожного із нас. І коли ми звертаємося із відкритою душею та щирими помислами до Бога, прохаючи прощення, Бог чує і являє свою справжню благодать.

Хрещення названо саме так, тому що 19 січня Іоанн Хреститель хрестив Ісуса Христа. А Святим Богоявленням - на честь Бога Отця, Бога Сина і Святого Духа, які у цей день постали перед усім світом вперше.

Ісус Христос зовсім не потребував прощення гріхів і покаяння. Але він це зробив і хрестився. І з того часу Всевишній надає можливість кожному грішникові знайти прощення, покаявшись у гріхах. Завдяки таїнству занурення у священній воді люди знаходять Божу благодать.

Чи всім можна й потрібно занурюватися в ополонці чи комусь не можна?

Але не обов'язково всім занурюватися в ополонці. Духовне очищення для кожної людини набагато важливіше. Досить вмитися святою водою. Адже пірнання в ополонці може для деяких людей згубно позначитися на стані їх здоров'я.

Хрещення Господнє 2020, hochu.ua
Хрещення Господнє 2020, hochu.ua

Так, не варто занурювати в ополонці непідготовлених дітей. І вже тим паче примушувати їх робити це. Адже крижана вода звужує судини. І це може призвести до найрізноманітніших наслідків. У тому числі до захворювання.

Якщо у вас чи дитини ослаблений імунітет, або ви часто хворієте, не варто ризикувати й занурюватися. Набагато краще сходить до церкви, взяти участь у службі. Адже холодна вода - це у будь-якому випадку стрес для дитячого та дорослого організму.

Для людей, які страждають на деякі захворювання, крижана вода в ополонці й зовсім - найпідступніший ворог. І вже тим паче не варто занурюватися тим, хто не так давно переніс операцію. У народі кажуть, що вода зцілює. Але не обов'язково в ополонці.

Обряд занурення має язичницьке коріння. І людям зі слабким здоров'ям не варто піддаватися на умовляння, що занурення зцілить. У такому випадку краще очиститися від гріхів вдома у ванній. Адже вода у цей день вважається цілющою всюди, навіть із крана.

Хрещення Господнє 2020, invictory.org
Хрещення Господнє 2020, invictory.org

Найголовніше для відродження до нового життя без гріхів - дотримуватися Божих заповідей, молитися, сповідуватися, причащатися. А як правильно напередодні Хрещення поститися, ми вам зараз розкажемо.

Як правильно поститися у Водохресний Святвечір?

Низку січневих свят замикає Хрещення Господнє. Після відвідин храму, необхідно випити натщесерце ковток водохресної води. А до цього весь попередній день строго поститися.

Що дозволяється вживати? Різні варені крупи, фрукти та овочі. Не можна їсти м'ясо, рибу, яйця, сир, сметану та інші продукти тваринного походження.

В українських церквах Хрещення Господнє починається із вечірньої служби 18-го числа. Миряни звертаються в молитвах до Бога, щоб він послав воді благодатну силу. Після того, як священик тричі занурить церковний хрест у воді, вона вважається освяченою.

Хрещення Господнє 2020, narodna-pravda.ua
Хрещення Господнє 2020, narodna-pravda.ua

Після вживання ковтка святої води треба з'їсти спочатку голодної куті, яка готуються без додавання халви, цукатів, родзинок, горіхів. У неї можна додати лише мак та мед.

Дізнайтеся, чого ще не можна робити у цей благодатний день? Які хрещенські заборони існують? Читайте також про те, яких канонів варто дотримуватися у священне свято? І яких табу необхідно дотримуватися?

Чого не можна робити у водохресний день?

Не забувайте, що після Різдва та Старого Нового року треба просити прощення у тих, кого ви образили. Таке ставлення до оточуючих - це таїнство Христове за заподіяні кривди. Просіть вибачення один у одного, прощайте минулі образи. Підходьте першими із примиренням до рідних та близьких!

Можливо, не варто чекати, поки хтось першим стане просити у вас пробачення? Зробіть перший крок назустріч. Адже образа обтяжує й гризе. А після примирення на душі стане набагато легше.

Крім цього, у водохресний день є табу й заборони, яких варто дотримуватися. У цей день не можна лихословити, лаятися, ображати когось і пліткувати. Не засуджуйте нікого і не обговорюйте! Знайдіть інші цікаві теми для розмов.

Хрещення Господнє 2020, slavdelo.dn.ua
Хрещення Господнє 2020, slavdelo.dn.ua

Крім цього, не можна на Водохреща говорити неправду. Заборонено виконувати будь-які роботи по дому: не можна шити, прати, прибирати, витирати пил, мити підлогу або машину, різати, в'язати, вишивати тощо. Відкладіть будь-яку роботу на потім. Цей день важливо присвятити Богові й світлим думкам очищення.

Як можна поворожити на Водохреща і чи схвалює ворожіння церква?

Тим, хто хоче хоча б одним оком заглянути у своє майбутнє, варто взяти на озброєння різні способи гадань. Щоправда, церквою вони не заохочуються і засуджуються. Згідно із церковними канонами, ворожіння вважаються бісівськими діяннями.

І у будь-які дні церква офіційно не схвалює ворожіння. Ця заборона стосується і Хрещення. Однак, незважаючи на церковні заборони й застереження, деякі люди ворожать на Водохресний Святвечір.

Особливо процес ворожіння приносить велике задоволення незаміжнім дівчатам, які хочуть дізнатися, чи вийдуть вони заміж або хто буде їхнім судженим. Можна ворожити по-різному: на яблуках, на папірцях, із дзеркалом, із гребінцем. Але про це ми більш детально розкажемо вам уже у нашій наступній статті.

Адже найголовніше у водохресний день все ж таки не ворожіння, а очищення душі, помислів і тіла. Обирайте, що вам більше підходить: купання в ополонці чи обливання святою водою вдома.

Між іншим, християни здавна вірять, що на Водохресний Святвечір і саме Хрещення навіть сніг стає цілющим. І розтоплена сніжна вода здатна зцілити від недуг. Головне - вірити в це.

І дива часом дійсно відбуваються навіть у самих, здавалося б, неймовірних випадках. Через єдність зі святою Трійцею люди усвідомлюють, що найцінніше і найважливіше у цьому житті.

Кайтеся і знаходьте Божу благодать! Господь щедрий і сповнений любов'ю до кожної людини. І нехай до кожного, хто звертається в цей день із молитвою до Бога, прийде духовне зцілення та благодать!

Фото

Хрещення Господнє 2020, vesti.ua
Хрещення Господнє 2020, vesti.ua

Хрещення Господнє 2020, hochu.ua
Хрещення Господнє 2020, hochu.ua

Хрещення Господнє 2020, aif.ua
Хрещення Господнє 2020, aif.ua

Хрещення Господнє 2020, sputnik.by
Хрещення Господнє 2020, sputnik.by

Хрещення Господнє 2020, 24tv.ua
Хрещення Господнє 2020, 24tv.ua

Відео