Комерсанти з окупованої частини Луганщини возили людей на підконтрольну Києву територію для оформлення соцвиплат, а дані про них зливали так званому "Міністерству держбезпеки ЛНР".

Таким чином бойовики змушують перевізників з ОРДЛО збирати базу потенційних диверсантів, повідомляє прес-служба СБУ.

"Контррозвідка СБУ встановила, що представники так званого МДБ ЛНР ставлять приватним перевізникам завдання зі збору інформації про громадян, які постійно їздять на підконтрольну Україні територію. Особливо їх цікавлять люди, що отримують соціальні виплати та відвідують державні установи. Осіб із цих списків терористи розглядають як потенційних агентів та диверсантів", - йдеться у повідомленні відомства.

КПП на Донбасі
КПП на Донбасі
goloskarpat.info

При огляді транспортного засобу комерсантів правоохоронці виявили понад 150 документів мешканців тимчасово окупованої території, зокрема свідоцтва про спадщину, про смерть, нотаріальні довіреності, трудові книжки, які необхідні для "заочного" оформлення виплат без присутності отримувачів.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

У СБУ зазначили, що зловмисники переконували громадян у начебто складній та дорогій процедурі отримання державної допомоги й брали плату за своє сприяння. За оперативною інформацією серед клієнтів ділків були й бойовики квазіутворень.

Паспорти жителів Донбасу, СБУ
Паспорти жителів Донбасу, СБУ

Оперативники зібрали докази співпраці перевізників зі "спецслужбою" бойовиків та встановили особи кураторів. Відомості стосовно виявлених співробітників "МДБ ЛНР" долучено до матеріалів раніше відкритого слідчими СБУ кримінального провадження за ч. 1 ст. 258-3 ККУ (участь у діяльності терористичної організації).

Нагадуємо, що 7 січня з’явилась інформація про те, що місія ОБСЄ у порушенні Мінських домовленостей звинуватила також українську сторону.

Як повідомляв портал Знай.ua, у Куликовому Донецької області один із окупантів відкрив вогонь по інших бойовиках.

Також портал Знай.ua писав, що на тимчасово непідконтрольних територіях Луганської області знов помітили російську військову техніку, яка порушує мінські угоди.