У 2020 році майже кожна людина чула про поняттях крипта і криптовалюта. Однак що ж це таке насправді і навіщо потрібно в нашому повсякденному житті? Відповіді на ці та багато інших питань, ви знайдете в цій статті.

Криптовалюта: розбір поняття простими словами

Крипта: источник: ru.bitdegree.org

Під терміном криптовалюта мається на увазі один з видів цифрової валюти. Облік внутрішніх одиниць даної системи забезпечуються автоматичною платіжною системою. Так, даний вид валюти не має фізичної або електронної форми і є числом даних розрахункових одиниць і відповідає поточній позиції інформаційного пакета передачі даних. При цьому, сама криптовалютна одиниця, як і операції з нею не піддаються шифрування.

У самій системі криптовалютних платежів немає інформації про ім'я власника валюти або його адреси, а процес оперування з нею відбувається на основі існування окремого електронного ключа. По суті, оплата криптовалютою, є аналогом готівкових платежів, в ході здійснення яких сторони не знають даних один одного, а просто обмінюються ресурсами.

Вперше криптовалютна операція була проведена ще в 2009 році. Саме тоді, з поширенням інтернету почалося здійснення різних електронних платежів, за які користувачем доводилося платити значний відсоток. Тоді і виникла ідея створення способу безвідсоткового здійснення платежів, а також збереження власної анонімності, як гарантії безпеки.

Популярні новини зараз
Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

По суті, крипту вигадав один чоловік, - японець Сатоши Нікамото, який створив біткоіни - інформаційну валюту, яка не забезпечується ні золотом, ні іншими валютами, але може є унікальним засобом обміну.

Якщо ви хочете стати учасником системи криптовалютних платежів, то вам потрібно створити власний крипто-гаманець, при використанні якого вдасться здійснювати безкомісійні платіжні операції по всій планеті.

Головною перевагою криптосистем є їх повна безпека і анонімність. Всі операції з крипті афішуються в системі в режимі реального часу, проте вирахувати людину, яка отримує або відправляє гроші - неможливо. Оперування ресурсів гаманця відбувається при використанні двох даних: номера гаманця і пароля від нього.

Всі криптовалюти світу, включаючи біткоіни, мають свої біржові курси, які постійно оновлюється відповідно до економічних, фінансових і політичних умова на планеті. Так, чим більше людей хочуть купити біткоіни - тим вище його курс. Крипта вважається надійним засобом зберігання коштів, оскільки електронні гроші мають обмежену кількість і їх не можна додрукувати як електронні.

Творці криптовалюти задумували її в якості цифрового аналога золота. Біткоіни і інші популярні криптовалюта були створені при використанні спеціальних математичних і криптографічних моделей, які гарантують її стійкість при біржових коливаннях.

Ще однією відмінною важливістю криптосистеми в тому, що у неї немає ні власників, ні адміністраторів. Крипта - автономна і незалежна від зовнішнього впливу, на відміну від традиційних видів валют і цінних ресурсів.

Як працює криптовалюта: короткий огляд та для чого потрібна

Крипта: источник: elunie.com

Саме слово crypto походить від поняття криптографічна валюта, тобто засновується на науці, яка вивчає методи шифрування і розшифровки інформації. Саме криптографія і застосовується при захисті всіх наших фінансових транзакцій, про що можно прочитати в наших минулих статтях.

Відмінності криптовалюта bitcoin і її аналогів від інших валют:

- відсутність єдиного адміністратора. Це єдина система, яка працює на основі самоорганізації;

- відсутність центрального сховища даних, так як всі копії бази проведених транзакцій є у кожного учасника криптовалютной системи, які діляться між собою даними, при використанні спеціальних алгоритмів, що забезпечується технологією блокчейн;

- система анонімної відкритості. Всі платежі відкриті, але ніхто не знає, хто їх проводить і в яких розмірах;

- підпис всіх платежів проводиться спеціальним шифром - секретним ключем, яким володіє лише власник гаманця, що забезпечує анонімність і безпеку;

- відсутність комісій за переказ коштів, яка береться лише посередниками за прискорення угод з обміну криптовалют;

- неможливість злому системи, який теоретично можливий при отриманні зловмисниками доступу до половині всіх комп'ютерів, підключених до система блокчейн, яких сьогодні вже кілька мільйонів;

Відмінність криптовалют від звичайних грошей: короткі і прості відповіді

Крипта: источник: hyiphunter.org

- анонімність - технологія блокчейн забезпечує відсутність інформації про власників гаманців, проте в разі втрати паролів до гаманця відновити його буде практично неможливо;

- простота використання. При всій складності роботи криптовалютних систем, управляти коштами в її рамках - простіше, ніж здійснювати операції зі звичайними банками;

- гарантія стабільно високого курсу криптовалюта і її зростання в подальшому. Біткоіни і інші криптовалюта нічим не забезпечені і мають цінність за рахунок зростання числа учасників системи технології блокчейн;

- повна безпека системи і гарантія неможливості її злому.

Найпопулярніші криптовалюти світу: найновіший рейтинг

Крипта: источник: bitcoi.ru

У 2020 році в криптовалютний світ - багатий та в сфері криптовалютних надходжень з'явилося кілька найбільш популярних платіжних одиниць, серед яких слід назвати такі;

Bitcoin

Назва даної криптовалюта відома майже всім, а багато і впевнені, що крипта і біткоіни - це одне і теж. Однак це лише валюта, яка і стала першою в системі. Перший біткоін з'явився на ринку в 2009 році, а в 2020 році перетворився в одну з форм основних оплат, яка в майбутньому погрожує витіснити основні види платіжних операцій. Курс біткоіну досить стабільний і ймовірно, буде рости.

Ethereum (ETH)

Ефірум - основний конкурент біткоіни, не дивлячись на те, що набагато молодша за нього. Вважається одним з найбільш ефективних результатів застосування технології блокчейн. Купив цю криптовалюту, можна здійснювати не тільки різні операції, але і укладати анонімні, миттєві контракти з оформлення операцій з купівлі цінних паперів та інших активів;

Litecoin (LTC)

В експертному середовищі даний вид криптовалюти називають клоном біткоіну, однак відрізняється багатьма особливостями. Використання валюти вигідно необмеженою кількістю здійснення транзакцій і їх високою швидкістю.

Ripple (XRP)

Популярний вид криптовалют, капіталізація якого трохи нижче більш популярних аналогів. Робота системи відбувається на основі роботи розподільного протоколу. При отриманні валюти не застосовується Майнінг - технологія отримання кріптовалютной одиниці за рахунок використання серверних потужностей.

Dogecoin (DOGE)

Фахівці розповідають про цей біткоїн, що він є перереробленою і покращеною версією біткоіну, популярність якого значно зростає за рахунок необмеженої кількості грошових одиниць, низької вартості і вкрай низькою комісії за операції з валютою.

Розбираємо поняття Майнінг і біржі криптовалюта

Крипта: источник: etcetera.media

Отримання крипти можливо при використанні технології майнінгу - видобутку грошової одиниці за результатами проведення розрахунків при використанні високотехнологічного обладнання. Спеціально для того, щоб отримати біткоїни створювалися спеціальні криптоферми - об'єднання суперпотужних комп'ютерів на одній базі. Крім того, багато шахраї використовували для видобутку крипти багато шахраїв, підключаючи до технології блокчейн сервери великих компаній і державних установ.

Популярність криптовалют і формування та зміна його курсу призвели до появи відповідних бірж, на яких можна заробляти гроші на різниці в оцінці біткоіни і інших криптовалюта, спекулюючи, як на традиційних біржах валют і цінних паперів. Серед найбільш популярних бірж криптовалюта варто назвати наступні: BitexBook, Binance, BitMEX, EXMO, LocalBitcoins.

Калькулятор криптовалюта: що таке і як ним користуватися

Крипта

Спеціально для здійснення операцій з бікоїнами і обчислень їх вартість в традиційних грошових одиниць вигадали так звані калькулятори криптовалют, які представляють окремий сайт або сайти.

Спеціальні системи можуть безкоштовно підрахувати суму обміну крипти відповідно до ринкового курсу, про що написана не одна стаття.

Для користування калькулятором виберіть потрібний вам тип криптовалюти, введіть потрібну суму, після оберіть традиційну валюту і натисніть розрахувати, тим самим зробивши конвертацію криптовалюти в звичайні грошові одиниці.