Василів вечір

13 січня напередодні Нового року (за старим стилем) відзначають Щедрий вечір. В народі свято отримало назву Василів вечір. За церковним календарем згадують святителя Василія Кесарійського — богослова, який жив у 4 столітті в Каппадокії. Саме йому приписують винахід іконостасу, а також авторство багатьох проповідей.

Василів вечір здавна вважається найкращим часом для передбачення майбутнього. Наші предки вірили, що все нагадане в цей час неодмінно збудеться. Також у цей день прийнято було струшувати сніг з яблунь. Робити це потрібно було неодмінно опівночі, щоб яблука вродили.

Щедрий вечір

Вечір напередодні Нового року, 13 січня, називався щедрим. У цей день господині традиційно готували безліч страв, щоб вистачило пригостити всіх знайомих і сусідів. Існувало повір'я, що багатий стіл забезпечить господареві добробут на весь рік. Серед щедрого святкового частування неодмінно знаходилося місце стравам зі свинини.

Народні прикмети на 13 січня

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Великі зимові святки тривали дванадцять днів — з 26 грудня по 6 січня за старим стилем. Святки ділилися на дві шестиденні частини - світлу та темну. Першу частину Святок завершував Щедрий вечір або Щедрець.

Перед вечерею за звичаєм молодь ходить по домівках і веселить господарів щедрівками. Склад ряджених залишався таким же, яким він був на Коляді. Колядники підходять до будинку або до людей на вулиці і співають з такими словами: «Щедрий вечір! Добрий вечір!».

Хрещення Господнє

В цей день католицька церква відзначає свято Хрещення Господнього. Це одне із найдавніших церковних свят, яке присвячене Хрещенню Ісуса Христа в річці Йордан Іоанном Хрестителем. Подія євангельської історії відноситься ще до часів 12 апостолів.

У всіх церквах свято Хрещення прив'язане до давньої дати свята Богоявлення, тобто до 6 січня. В православ'ї воно належить до числа дванадесятих і святкується 19 січня за новим стилем. Причому «Богоявлення» і «Хрещення Господнє» – це дві назви одного свята.

Однак у католицькій церкві латинського обряду Богоявлення і Хрещення – це різні свята, з яких Богоявлення, що святкується 6 січня, присвячене спогадам про прихід волхвів (або трьох царів). Водохреща святкується в першу неділю після Богоявлення і завершує різдвяний період.

Іменини в цей день

Михайло, Петро, Василь.

Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.