З давніх часів дослідники життя і душ людських, щоб розібратися в закономірностях світу, наших здібностях і стосунках, робили спроби поділити людей на типи. Важко повірити, але цим захоплювався навіть Гіппократ. Він розрізняв темпераменти людини згідно з тим, яка рідина в ній переважає – кров, жовч, слиз або чорна жовч. І ви таки не зможете посперечатися, що все, навіть дуже дивні і незвичайні люди, усе-таки типові. Зараз, звичайно, існує безліч теорій, гіпотез і концепцій на цю тему. У них досить важко розібратися, і більшість з них мало нам допомагають у житті, вказуючи на якісь наукові якості особистості, погано застосовувані у повсякденності. Але тільки не соціоніка...

Соціоніка
Соціоніка https://www.newsweek.com/social-media-home-affairs-committee-report-592301

Навіщо потрібна соціоніка?

Соціоніка ще дуже молода. Та й остаточно не визнана світовим науковим співтовариством. Але результати її тесту реально допомагають зрозуміти себе (як би горезвісно це не звучало), вибудувати грамотно своє життя, знайти своє покликання, а отже, і знайти дієвий спосіб самореалізації. І звичайно ж, соціоніка допомагає розібратися в наших особистих стосунках і закономірностях навколишнього світу. Вона, наприклад, виходячи з вашого психотипу особистості, пояснює: чому тим чи іншим чином складається ваше «кохання». Замість гір психологічних теорій про гармонійні зв'язки і годин психоаналізу, ви за кілька хвилин проходите соціонічні тести, і вуаля — усі ваші особисті проблеми розкладено по поличках згідно з причинами і наслідками.

Соціоніка: історія виникнення

Роком заснування соціоніки вважається 1978-й. А її матір'ю – литовська соціолог-економіст Аушра Аугустінавічюте.

В основі теорії Аушри:

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще
  • вчення Карла Густава Юнга про типологію особистостей (робота «Психологічні типи»), засноване на екстраверсії/інтроверсії і домінуванні в людині мислення, інтуїції, емоцій або ж відчуттів;
  • гіпотеза інформаційного метаболізму (зовнішній прийом, сприйняття, внутрішня обробка, подальша передача інформації), яку розробив всесвітньовідомий польський вчений–психіатр Антоній Кемпінський, який стверджував, що головна їжа нашої психіки – інформація, і згідно з тим, як ми сприймаємо і обробляємо інформацію, ми і створюємо певний тип особистості.

Таким чином, Аушра створила навіть не нову психологічну теорію – соціоніка претендує на звання окремої науки. Аугустінавічюте була дослідником по натурі і хоч не мала, по суті, психологічної освіти, питання взаємин людей її жваво цікавили. І на те вона мала гарну підмогу у вигляді соціології. Озброївшись знаннями Юнга, Аушра вирішила знайти відповідь на питання: "Чому досконалі люди бувають недосконалими у стосунках?". Основою дослідження стали процеси нашого інформаційного метаболізму. А головним підсумком – теорія прогнозуючих, тобто інтертипних стосунків. Описуються вони за допомогою 16-и психотипів особистості.

Соціоніка: тест
Соціоніка: тест https://statusmen.ru/sex/umnyj-ili-krasivyj

Як соціоніка дає оцінку психотипу особистості?

Соціотип особистості визначається за рядом критеріїв, які характеризують саме вроджені якості психіки, якими наділений той чи інший індивід. Наприклад, екстраверт чи інтроверт, етик або логік і так далі. Далі Аушра дала імена кожному типу за прізвищами відомих особистостей або літературних персонажів. Таким чином, пройшовши соціонічний тест, ви можете дізнатися, хто вам ближче за темпераментом – Єсенін або Достоєвський, а може Дон-Кіхот чи Гамлет...

Противники називають соціоніку псевдонаукою, стверджуючи, що напрацювання Юнга за типом особистості сам автор вважав не досконалими, а теорія Кемпінського взагалі погано визнана у світовому науковому співтоваристві. Але їхній головний аргумент проти соціонічної концепції полягає у тому, що її автор не мала академічної освіти з психології. Однак же Аушра була добре освіченим соціологом і економістом: необов'язково мати широку освіту в психології, щоб провести розумне дослідження в її вузькій специфічній галузі. Достатньо просто заглибитися в одному питанні, вивчивши існуючі теорії по темі. У цьому випадку це була тема вроджених якостей особистості для визначення соціотипу.

Соціоніка: складності визначення

Соціоніка оточена багатьма міфами, легендами і домислами. Через те, що вона не визнана академічною наукою, питання є навіть з її чітким визначенням — різні дослідники тлумачать на свій манер. Але якщо вивести найсправедливіше і найбільш чітке визначення поняття "соціоніка", воно буде звучати приблизно так:

Соціоніка – одна з безлічі концепцій психологічного типу особистості, а також специфіки стосунків між цими типами. З точки зору соціоніки, людина – психоінформаційна система, наділена певними каналами зв'язку із зовнішнім світом. При цьому інформація в цьому аспекті трактується не тільки як вербальне і невербальне вираження чого б то не було, але і як наші почуття/емоції, враження, відчуття, настрої.

У своєму розвитку соціоніка відходить від розгляду тільки конкретної людини, вона може визначати психологічний тип і групи людей, і нації, і держави. Для аналізу таких об'єктів вчені пропонують інтегральну соціоніку. Далі об'єктом соціоніки можуть стати стосунки людини і гаджетів – людино-машинна система. Тобто, таким чином, до соціоніки залучається ще й інформатика.

Сама ж назва "соціоніка" походить від латинського "суспільство". Тобто можна сказати, що в найбільшій мірі – це наука про соціальний тип особистості.

На користь того, що пані Аугустинавичюте мала-таки наукове право створити соціоністичну теорію, говорить ще і те, що на думку наукового співтовариства, соціоніка виходить за рамки психології – знаходиться на перетині соціології, психології та інформатики. І одне з найбільш точних її визначень називає соціоніку галуззю, яка вивчає процеси суспільства. У той же час багато психологів вважають соціоніку просто пост'юнгівською типологією.

Цікаво ще й те, що найбільший науковий розвиток соціоніка отримала в Україні та Росії. Існує окрема київська школа соціоніки, відома у всьому світі, яку представляють В. Гуленко, Г. Шульман, А. Букалов, В. Єрмак та інші.

Соціотипи людей
Соціотипи людей chapaevskiyrabochiy.ru

Соціоніка: практична сторона

У соціоніки є як мінімум 2 головні способи застосування:

  • Вивчення типів психіки людини. Пройшовши соціонічний тест (відповіді на питання можна дати навіть онлайн, але краще пройти його під спостереженням фахівця), ви зможете зрозуміти тонкощі свого характеру, темпераменту, тих чи інших якостей. Соціоніка, виходячи з психологічних особливостей, здатна спрогнозувати не тільки твій образ життя (давши рекомендації, як зробити його ідеальним саме для тебе), стиль поведінки, а й стиль одягу і навіть описати фізіологічні особливості твоєї зовнішності. Очі – дзеркало душі, а великі губи даються тим людям, які люблять багато і красиво говорити. Наші мислення і почуття впливають навіть на довжину ніг, розмір грудей та вагу...
  • Розуміння і налагодження стосунків між людьми. Розуміючи свої особливості і особливості навколишніх людей, легше вибудувати з ними гармонійні стосунки. А це добре допомагає в роботі і повсякденності. Адже для особистого життя ми можемо вибирати собі людей за смаком (і часто інтуїтивно підбираємо саме тих, хто підходить нам за особливостями психіки). Але на роботі нам доводиться вибудовувати грамотну взаємодію з тими, кого ми не вибирали. А це досить важко, з огляду на те, які ж ми насправді всі різні.

Психотипи особистості з соціоніки

  1. Дюма або ж Посередник – це інтроверт сенсорно-етичного типу, тобто сенсорик, ірраціонал, етик і інтроверт.
  2. Дон Кіхот, він же Шукач – це екстраверт інтуїтивно-логічного ого типу: інтуїт, ірраціонал, логік і екстраверт.
  3. Гюго або ж Ентузіаст – це екстраверт етико-сенсорного типу: сенсорик, етик, раціонал і екстраверт.
  4. Робесп'єр, він же Декарт, він же Аналітик – це інтроверт логіко-інтуїтивного типу, тобто інтуїт, логік, раціонал і інтроверт.
  5. Гамлет або ж Наставник – це екстраверт етико-інтуїтивного типу, тобто інтуїт, етик, раціонал і екстраверт.
  6. Максим Горький, він же Інспектор – це інтроверт логіко-сенсорного типу: сенсорик, раціонал, логік і інтроверт.
  7. Жуков або Маршал – це екстраверт сенсорно-логічного типу, тобто сенсорик, логік, ірраціонал і екстраверт.
  8. Єсенін, він же Лірик – це інтроверт інтуїтивно-етичного типу, який характеризується як інтуїт, етик, ірраціонал і інтроверт.
  9. Наполеон, або ж Цезар, або ж Політик – це екстраверт сенсорно-етичного типу, тобто сенсорик, ірраціонал, етик і екстраверт.
  10. Бальзак, він же Критик – це інтроверт інтуїтивно-логічного типу: інтуїт, ірраціонал, логік, і та інтроверт.
  11. Джек, він же Джек Лондон, він же Підприємець – це екстраверт логіко-інтуїтивного типу, тобто інтуїт, логік, раціонал і екстраверт.
  12. Драйзер, або ж Хранитель – це інтроверт етико-сенсорного типу, тобто сенсорик, етик, раціонал і інтроверт.
  13. Штірліц, він же Адміністратор – це екстраверт логіко-сенсорного типу: сенсорик, логік, раціонал і екстраверт.
  14. Достоєвський, він же Гуманіст – це інтроверт етико-інтуїтивного типу, тобто інтуїт, етик, раціонал і інтроверт.
  15. Гекслі або ж Порадник – це екстраверт інтуїтивно-етичного типу, тобто інтуїт, етик, ірраціонал і екстраверт.
  16. Габен, він же Майстер – це інтроверт сенсорно-логічного типу: сенсорик, логік, ірраціонал і інтроверт.

Соціоніка: тип особистості
Соціоніка: як знайти пару http://mostga.am/vzglyad/gendernyj-fenomen-904.html

Методи, що визначають соціотипи

  • Тест
  • Проведення інтерв'ю
  • Подальший аналіз поведінки людини
  • У процесі тренінгу фахівець аналізує невербальні та вербальні реакції людини.

Жоден з видів аналізу не є обов'язковим. Вони можуть застосовуватися як в комплексі, так і окремо. Основою для визначення особистості може стати коректно розроблений тест, на який людина відповіла б максимально відверто.

Як можна застосувати соціоніку в житті?

Які б суперечки не велися навколо науковості або псевдонауковості соціоніки, вже давним-давно її успішно застосовують на практиці. Вона ще не зведена в канон, але вже відмінно допомагає людям.

В яких напрямках нині застосовується соціонічна типізація

  • В першу чергу, в методиках підбору персоналу та грамотного управління кадрами. Соціонічний тест – відмінний помічник у справі підбору правильного співробітника на вакантне місце. Не того, освіта і компетенція якого за шаблоном підходять під запитувані, а саме того, хто за своїми психологічними особливостями краще за всіх зможе вирішувати завдання компанії. Далі соціонічна концепція допоможе створити в колективі хорошу дружню атмосферу, яка сприяла б максимальним робочим досягненням співробітників. В цілому, все це веде до найбільш ефективного функціонування компанії з найкращими показниками продуктивності.
  • По-друге, соціоніка успішно застосовується в просунутих службах знайомств. Визначаючи ваш тип особистості, тест в той же момент і підбирає вашу ідеальну пару по соціотипу. Якщо мати у своєму розпорядженні результати тесту по людям, шукаючих собі пару, можна прекрасно зводити тих, хто один одному найкраще підходить. Саме у сумісності психологічних реакцій полягає той незвичайний секрет двох половинок.
  • По-третє, соціоніка може застосовуватися в педагогіці і на різних навчальних курсах. Якщо підбирати колектив для виховання і навчання (дитячі садки, школи, університети і т.д.) таким чином, щоб усі його члени були дружніми типами, то можна досягти набагато більших успіхів в цьому процесі порівняно з розрізненими конфліктними групами.