Водохреща в 2020 році обіцяє бути теплою, погода буде радувати 3-4 градусами і на водоймах кияни не дочекаються появи льоду. Як святкувати Водохреща, що це за свято і які традиції варто згадати - в сьогоднішній передсвяткової статті.

Історія свята

Хрещення - це перше важливе таїнство, яке відбувається з християнином. Ісус Христос теж був похрещений, в честь чого встановилося свято, що відзначає перше посвячення Ісуса. За переказами відбувалося хрещення Ісуса в річці Йордан, а здійснював таїнство Іоан, названий пізніше Хрестителем. В історії про цей день згадується, що навколо Ісуса відбувалися чарівні речі, а головною подією стало, те що свідки хрещення почули слова “Цей є Син Мій улюблений, в Якому Моє благовоління”. Після таїнства Ісус пішов пустелею протягом сорока днів нічого не їв і не пив, молився.

Прийняв хрещення Ісус у віці тридцяти років, сам попросив Іоана здійснити обряд. Хрещення стало подією, при якому публічно було визнано, що Ісус - посланець Бога.

Водохреща є одним з найважливіших християнських свят, дата 19 січня фіксована і не переноситься в залежності від високосного року.

Хрещення не дарма проходить з допомогою води: про її особливі властивості знали ще з давніх часів. Перше, що завжди дивувало людей - те, що вода не псується. Далі вже викликало захват те, що вона має різні стани, змінюється, її багато у всьому світі і вона важлива для людини більше, ніж їжа. Сучасні вчені говорять про те, що вода здатна вбирати емоції та енергетику. Виявляється, у церкві, під співи, вода змінює свої властивості і справді може стати причиною гарного самопочуття.

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

Хрещення, https://bitly.su/3eoNFeu
Хрещення, https://bitly.su/3eoNFeu
Водохреща

Традиції Водохреща

Перше, що роблять всі віруючі християни - святять воду. У давні часи, на водоймах робили ополонку у вигляді хреста і здійснювали водовзяття, вважалося, що в цей день води в річках і озерах стають святими. На заходи виносили ікони, обряд супроводжував священик.

Незважаючи на те, що багато українців люблять купатися в ополонці, ця традиція з'явилася тільки в останні десятиліття. До цього цей обряд не робили - холодно і небезпечно.

Зараз же вважається, що треба зануритися в ополонку в ніч з 18 на 19 січня. Нібито цей обряд оберігає від злих духів, оздоровлює тіло і освіжає голову. Те, що цей обряд дійсно робить - це змушує тисячі людей виходити вночі на водойми і ризикувати своїм здоров'ям.

Сучасні правила купання вже дозволяють бути одягненими в купальний костюм, до цього купалися в ополонці голими. Після занурення треба добре витертися і переодягтися в теплий одяг.

Зараз водохресну воду можна набрати в церквах. Її зберігають весь рік, п'ють по ложечці і освячують нею будинок. Бажано зберігати воду в скляній пляшці в темному місці. Кажуть, що така вода не починає “цвісти”, але краще не ризикувати.

Деякі батьки дають водохресну воду дітям, щоб ті краще спали. Інші вважають, що цю воду треба пити при хворобах, невдачах і сімейні негараздах.

Водохресний стіл

У святвечір не можна їсти м'ясні продукти, а вже на 19 січня можна вибирати, що пожирніше і смачніше. На водохресний святвечір 18 січня готують пісні пиріжки, салат з буряком та закуски з солоними овочами.

Після нічного обряду прийнято сідати за святковий стіл. На Водохреща господині треба постаратися: повинно бути багато м'яса, риби, смачного хліба і закусок. Пити алкоголь на всі християнські свята заборонено.

Раніше королем водохресного столу було запечене порося. Зараз таку розкіш можуть собі дозволити не усі - через розмір духовки та доходів. Але основна водохрещенська страва повинна бути обов'язково, бажано мясна і добротна.

Замість поросяти можна запекти курку або буженину. Будь-яке м'ясо можна подавати на стіл на Водохреща і без докорів сумління вживати.

Деякі господині печуть спеціальне пісочне печиво у вигляді хрестів. Деякі прикрашають страви малюнком хреста.

Обов'язкова страва на водохреща - кутя. Її готують з пшоном, маком, сухофруктами, рисом і медом. Хрещенська кутя повинна бути солодкою і густою. Всі в родині повинні з'їсти хоча б по чайній ложці перед святковим обідом.

Хорошою традицією також є приготування пиріжків з різними начинками. Це може бути м'ясо, капуста, рис з яйцями, картопля і тд. На солодкий стіл готують пиріжки з ягодами і варенням.

Хрещенські прикмети

  • Якщо 19 січня зробити пропозицію коханій, то сім'я буде міцною, успішною, щасливою та жити "душа в душу".

  • Якщо 19 січня день ясний, то варто чекати на неврожайний рік. Якщо відлига - буде врожай. Небо вкрите зірками - буде сухе літо, добре вродить горох і ягоди. Якщо ж дерева вкриваються інеєм, потрібно навесні засіяти озиму пшеницю.

  • Повний місяць символізує великий весняний розлив.

  • Південний вітер означає багато гроз влітку.

  • Туман на відкритій воді обіцяє багато хліба.

  • У Святий вечір і на Водохреща також прислухалися до вікон. Якщо в них постукає птах, значить душі померлих бажають молитов, побільше богоугодних справ.

  • Якщо на Водохреща Господнє сильно гавкають собаки, то полювання та риболовля в наступному році буде щаслива.

  • Чим сіріший буде день, тим тепліше і ясніше буде літо.

  • Якщо на Водохреща вдарять сильні морози, рік буде посушливим.

  • Заметіль віщує затяжну зиму і пізній початок літа.

Чого не можна робити на Водохреща

Як і на інші свята, не можна займатися прибиранням і домашніми справами. Ні в якому разі не можна прати, мити посуд, підмітати, мити підлоги. Фізична праця під забороною. Бажано не шити і не в'язати в цей день.

Не можна сваритися, влазити в конфлікти і провокувати на негатив. Бажано згладжувати всі кути і постаратися провести цей день у мирі та злагоді. Не можна розпускати плітки і злословити. Бажано не плакати і не доводити нікого до сліз.

Незважаючи на те, що є багато традицій гадати, у християнській вірі ворожіння заборонені.

Також заборонено вживати спиртне, особливо перед купанням в ополонці.

З дивних заборон - не можна залишати взуття за порогом. Це може додати хвороб і нещастя.

Що треба робити на Водохреща

На Водохреща треба добре помитись - будь-яка вода буде сприятливо впливати на організм. Бажано помити дітей. Деякі здійснюють обряд для здоров'я - набирають у ванну воду, додають хрещенської води, опускають хрестик і лягають у ванну.

На Водохреща треба добре поїсти, зустрітися з сім'єю, провести час з рідними. Традиційно, Водохреща святкували зі старшими родичами і з самими маленькими, як зустріч двох поколінь.

Хрещення, https://bitly.su/FHqcF0
Хрещення, https://bitly.su/FHqcF0
Водохреща

Купання в ополонці

Купання у крижаній воді не є обов'язковою процедурою на Водохреща. Мода на такий ритуал досить молода, її культивують в Україні, але процедура небезпечна для здоров'я.

Лікарі попереджають, що люди, які не звикли загартовуватися можуть отримати негативні наслідкі: від застуди до інсульту. Підготовлені до холодної води люди простіше переносять перепади температури і їх організм легше реагує на водохресні купання.

Особливо небезпечно купатися дітям. Такі розваги можуть бути стати причиною обмороження і сильних бронхітів. І дорослі і діти можуть набрати хрещенської води, змішати її з водою у ванній і зануритися вдома в теплу воду.