Традиційно Новий рік відзначається з 31 на 1 січня, тобто за григоріанським календарем. Але це не єдине святкування нового року, так як з 13-го на 14-е січня ми відзначаємо Старий Новий рік, а також попереду ще святкування Китайського Нового року. Якщо про типовий новий рік ми знаємо все, що тільки можна, то наявність китайського нового року, для деяких може стати справжньою загадкою і новою, незвіданою інформацією. Про те, яке число можна вважати початком Китайського Нового року, про головні традиції та обряди свята докладніше ми розповімо в цьому матеріалі.

Червоні ліхтарі являются головною прикрасою будинку, calend
Червоні ліхтарі являются головною прикрасою будинку, calend

Що собою являє китайський Новий рік

Китайський Новий рік по істині можна називати, най тривалішим з відзначення святом. Особливе шанування цього свята відведено в Піднебесній, а також у багатьох країнах Східної Азії. Це для нас звично, що Новий рік традиційно відзначається з 31-го на 1-е січня, а Старий Новий рік настає з 13-го на 14-е січня, то у випадку з Китайським новим роком немає постійно дати святкування, так як щорічно святкування призначається в різний час. Китайський Новий рік починає вступати в силу в залежності від зимового сонцестояння і доводиться на другу фазу молодого місяця. Так, китайський Новий рік відзначається в певний період з 21 січня по 21 лютого. Традиційно святкування триває протягом 15-ти днів, так, що китайський Новий рік можна вважати най тривалішим з відзначення. У 2020 році китайський Новий рік настане 25 січня, а ось саме святкування триватиме в період з 25 січня по 10 лютого. Але це зовсім не означає, що у китайців від цього буде багато вихідних днів. Так, вони довго святкую Новий рік, але для них вихідними днями стануть 24-29 січня.

Конкретизуючи китайський Новий рік, то він вступе в дію о 23:03 за київським часом, або ж в 5:03 за пекінським часом. А зараз все ще діє, але вже закінчується рік жовтого земляного кабана, який починав своє правління 5 лютого 2019 року.

Але в Китаї це буде не 2020 рік, як зустрічали ми, для китайців це вже буде 4718 рік. Але символіка року традиційна, як і для нас - це буде рік білого металевого щура. З огляду на те, що щур відкриває нове десятиліття, то рік обіцяє бути щасливим і дуже продуктивним. Для китайців символіка року почергово вибирається з 12-ти зодіакальних тварин певного кольору, власне, в них і запозичили позначення і символіку тварин. Тільки якщо для нас звичними є чотири стихії, то у китайців таких стихій п'ять - вода, земля, вогонь, дерево і метал. Відповідно одна з стихій є символом кожного Нового року.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Як правильно підготуватися до китайського Нового року

Ні для кого не стане секретом інформація про те, що у китайців не тільки свій особливий календар, а й свої традиції і обряди, які можуть бути не звичні нам українцям. Так, виходячи з давньо китайського міфу, то традиційно на початку кожного нового року китайці повинні ховатися від чудовиська Нянь. У перекладі з китайської «нянь» означає «рік». У китайців це чудовисько несе в собі негативний характер, так як його головна місія в перший день Нового року дуже руйнівна - він з'являється, щоб розорити всі можливі поселення, з'їсти тварин, зібраний урожай і для залякування всього народу навіть з'їсти парочку жителів китайських поселень.

Але китайці впевнені, що від цього чудовиська можна захиститися. Щоб це зробити, то до його приходу потрібно просто гарненько підготуватися і зробити це можна навіть за допомогою прикрас. Так, китайці заздалегідь, перед святом прикрашають свої будинки - обклеюють вікна, двері і будинки в цілому за допомогою червоного паперу і різними візерунками з нього. Китайці або самостійно вирізують побажання довголіття, щастя і гармонії або ж купують вже готові шаблонні поздоровлення і просто розвішують їх в своїх будинках. Також традиційною прикрасою вважаються червоні ліхтарі, які також вирізаються з паперу, або ж просто використовуються декоративні ліхтарики, в які вставляються запалені свічки.

Массові гуляння щорічно зустрічають китайців, transfertparisgo
Массові гуляння щорічно зустрічають китайців, transfertparisgo

Любов китайців до червоного кольору пов'язана з наявністю легенди, згідно з якою чудовисько на ім'я Нянь, яке в черговий раз спустилася на землю, щоб зруйнувати селища і з'їсти кілька людей злякалося дитини, яка була в червоному одязі. Очевидці цієї події і взяли рішення, що саме завдяки червоному кольору і вдалося злякати це чудовисько.

Але не тільки за допомогою червоних прикрас готуються до свята. Також кожна сім'я в переддень свята ретельно прибирає своє житло, робить генеральне прибирання, таким чином вважається, що люди очищаючи своє житло очищають і своє життя від різні невдач, розбираючи старі речі і просто викидаючи їх, то люди звільняють місце в своєму житті для нових подій і починань в будь-якій діяльності. Така традиція знайома і нам, адже господині перед святом намагаються по-особливому прибрати оселю, вимити всі вікна і позбутися від старого мотлоху.

Застілля на китайський Новий рік

У Китаї, особливо це стосується Піднебесної прийнято по багатому накривати на святковий стіл. Немає певних настанов або ж обмежень щодо їжі, тому господині готують просто улюблені страви для всіх членів сім'ї. Традиційно на столі присутні м'ясні та рибні страви, а також китайські пельмені, які мають назву цзяоцзи. Примітно, що наявність таких пельменів на столі має своєрідну традицію-заклик, згідно з якою в родині будуть народжуватися діти і велика частина з яких будуть синами, щоб в майбутньому з них виросли могутні захисники і охоронці сімей і роду людського в цілому.

Всі китайці прагнуть зустріти Новий зі своїми близькими, з сім'єю. Тому, де б вони не були в переддень свята, та на сам Новий рік вони всі намагаються з'їхатися або в батьківські сім'ї, щоб зустрічати разом з ними свято, або поспішають до своїх дружин (чоловіків) та дітей. З огляду на те, що Китай і китайські поселення не просто густонаселені, а навіть дуже густонаселені, то транспорт особливо в свята дуже переповнений і черга на нього просто не закінчується, тому вчасно дістатися в потрібне місце буває просто неможливо. Тому жителі Китаю в свято намагаються або раніше закінчити роботу, або ж взяти її додому і вже у своїй обителі її закінчувати, головне, щоб це було в колі рідних і близьких людей.

Святкова ніч завершується феєрверками і петардами. При чому їх повинно бути якомога більше, відповідно і шуму від них повинно бути багато, адже китайці вірять, що за допомогою шуму їм вдасться відлякати злих духів, а замість цього залучити в свою сім'ю спокій, умиротворення, а також відчуття гармонії і щастя. Святкувати закінчують пізно вночі, але це вже залежить від бажання і настрою самих людей, що святкують.

Що робити після настання Нового року

Відгулявши святкову ніч, коли настає ранок діти, прокинувшись біжать до своїх батьків з теплими побажаннями доброго ранку, бажають їм здоров'я, а також готують для них сніданок. Батьки в знак подяки словесно коротко вітають своїх дітей теплими привітаннями, а також дарують їм червоні конверти з грошима.

Після такого теплого і бадьорого ранку, вся сім'я вирушає до своїх родичів і друзів, щоб і їх привітати зі святом. Вважається, що чим яскравіше люди справляють це свято, тим більш насиченим і плідним буде просуватися їх рік. Тому по гостям і родичам люди ходять в перебігу перших п'яти днів після настання Нового року.

Ходять в гості природно не з порожніми руками. В якості подарунків прийнято вручати парні предмети, які є символами гармонії і єдності, але варто враховувати, той момент, що цифру 4-и потрібно обминати, що і роблять китайці, адже 4-и асоціюється у китайців зі смертю.

Коли китайці ходять в гості, то вони завжди приносять з собою окрім основного подарунка 2-а мандарина, а коли йдуть, то від господарів будинку отримують інші 2-а мандарина. Вважається, що це символізує фінансове благополуччя і побажання успіху.

Коли китайці відвідали всіх, кого хотіли побачити, то вони відправляються на масові гуляння. У Китаї особливу увагу віддають танцям, коли танцюристи знаходяться всередині якоїсь фігури і там виконують різні постановки. Традиційно це проходить в костюмі лева або ж дракона. Спеціально підготовлені люди своїми тілами, а також за допомогою палиць утримують фігуру тієї чи іншої тварини і рухаються таким чином, щоб виходили хвилеподібні рухи.

В Китаї особливі традиціїї на Новий Рік, gazeta
В Китаї особливі традиціїї на Новий Рік, gazeta

Що не можна робити в свято Китайського Нового року

Як ми вже сказали і китайці, і ми напередодні нового року прагнемо прибрати своє житло і якомога красивіше і яскравіше його прикрасити. Але є і деякі обмеження, чого вкрай не рекомендується робити в свято. Частково це схоже на забобони, але китайці вважають, що в Новий рік категорично не можна ламати речі і бити посуд, інакше весь рік будеш перебувати далеко від своєї сім'ї.

Не можна плакати в свято, так як можна спричинити невдачі і весь рік проходити в зневіру. Якщо люди не добре себе почувають в свято, то вони прагнуть перетерпіти біль і не приємні відчуття, щоб не пити ліки. Вважається, що якщо в свято використовувати медикаменти, то протягом року чекатимуть безліч хвороб.

Напередодні свята і в саме свято не можна використовувати ножиці, так як це може спричинити за собою сварки з близькими людьми. Тому якщо потрібно, щось вирізати, наприклад, прикраси для дому, то це робиться набагато раніше, а не в останній момент.

На китайський Новий рік не можна мити голову, так як таким чином ви змиваєте своє багатство. Для китайців велике значення мають їх волосся, в буквальному значенні вони являються синонімом слова багатство.

Танець дракона дуже популярний в Китаї, techno.bigmir
Танець дракона дуже популярний в Китаї, techno.bigmir

За фактом китайці є працьовитим народом, який у своєму робочому тижні іноді не мають навіть вихідного дня. Втім, тоді не дивно, що ця країна є передовою і активно розвивається. Якщо раніше фраза «Made in China» викликала якусь іронічну посмішку, то зараз це викликає захоплення, адже велика частина товарів, якими ми користуємося в побутовому житті має свій початок завдяки працьовитості китайців і їх невтомній діяльності. Так, що може бути дуже навіть корисно, що Україна прагне пізнати культуру і традиції інших країн, а також найкорисніше і просунуте впровадити і в нашій країні.

В Україні китайський Новий рік святкують поки по скромному. Зокрема, його практично не відзначають, а тільки як між словом згадують, про те, що в певний день є таке свято. У навчальних закладах країни, для школярів проводяться інформаційні заняття з розумінням того, що є й інші не тільки українські традиції та що вони собою представляють. У той же час українці люблять відзначати різні свята, тому наявність ще одного Нового року мало кого збентежить, а тільки порадує!