Коли настане

Китайський Новий рік відзначається за особистим місячним календарем. Перший день святкування припадає на другий молодик після зимового сонцестояння (після 21 грудня). У 2020 році Китайський Новий рік розпочнеться 25 січня, а святкувати його будуть з 24 по 30 січня.

Китайський Новий рік

Історія

Згідно з оповідями та легендами історія китайського Нового року почалася з боротьби проти міфічного чудовиська "Нянь" (Рік). "Нянь" виглядав як бик з головою лева і жив в морських глибинах. У ніч перед Новим роком "Нянь" вибирався на землю, шкодив всьому живому і викрадав багатства. Одного разу люди виявили, що чудовисько боїться червоного кольору, вогню і гучних звуків. Таким чином, у людей сформувався звичай приклеювати червоні парні написи Дуйлянь перед входом в будинок, запускати феєрверки і розвішувати червоні ліхтарі.

Китайський Новий рік

Як відзначають

Китайці починають підготовку ще за тиждень до новорічної ночі. Спочатку вони проводять прибирання в будинку. Вони вважають, що, наводячи порядок в оселі, господарі очищають своє життя від невдач і звільняють місце для щастя.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Преподношение жертв предкам показує повагу і благочестя. До того ж, китайський народ веряит, що духи предків захищають своїх нащадків і можуть зробити їх більш процвітаючими.

Діти і неодружені члени сім'ї отримують червоні конверти з грошима від глави сім'ї. Деякі люди відвідують храми в надії на те, що удача буде супроводжувати їх цілий рік.

Також є гарний звичай – незаміжні жінки прив'язують папірці з номерами своїх телефонів до цитрусових і відправляють останні вниз по річці. Чоловіки виловлюють ці "кораблики любові" і можуть зателефонувати незнайомці.

Китайський Новий рік

Обов'язковим є вечеря в колі сім'ї. І неважливо, як далеко знаходиться людина, на Новий рік кожен повинен повернутися в будинок своїх батьків.

Більш того, напередодні свята китайці активно шопятся. Люди купують найкращі продукти і смачні закуски, новорічні прикраси і гарний одяг. Вони вважають, що зустріч Нового року в новому одязі принесе їм нову удачу.

Невід'ємним атрибутом святкування Нового року є салюти та петарди, так як чим голосніше будуть розриватися хлопавки і вибухати феєрверки, тим краще і вдаліше підуть справи в Новому році.

Новорічне привітання на китайській мові звучить як "гунси" (恭喜), що в перекладі означає "бажаю радості".

Ніч під Новий рік китайці називають "ніччю зустрічі після розлуки". Вся родина збирається за святковим столом до новорічної вечері.

На півночі Китаю на новий рік прийнято їсти пельмені (цзяоцзи), а на півдні — "няньгао" (скибочки, приготовані з клейкого рису).

Під час китайського Нового року проводяться масові гуляння. Китайці переодягаються в драконів і організовують свої знамениті виступи в громіздких костюмах.

Після новорічної ночі прийнято ходити в гості до родичів. Так, подружні пари повинні відвідати батьків дружини у другий день Нового року. У наступні дні прийнято відвідувати родичів, приносити подарунки і червоні конверти.

Китайський Новий рік

Нагадаємо, хто серед знаків Зодіаку потрапить у вир щастя в лютому 2020 року.

Як повідомляв портал "Знай.ua", медики розкрили секрет "сну для плоского живота".

Також "Знай.ua" писав, що Водохреща Господнє – один з найголовніших і важливих свят. І навіть ті люди, які не так часто ходять у храми і моляться, занурюються в цей день в ополонці.